Løs forholdskrisen!

Det er mye som kan ødelegge et forhold, men løsningen på problemene kan være nærmere enn du tror. Vi har spurt ekspertene om råd!

Publisert Oppdatert
Du er lei av at han slenger de skitne sokkene sine overalt, eller skuffet over at han avtaler bytur med gutta på ettårsdagen deres. Situasjoner av ulik alvorlighetsgrad oppstår lett, og kan få forholdet til å skrante. Da er det viktig at dere tar opp problemene - på en konstruktiv måte!

Kommunikasjon

Det er ikke alltid enkelt å unngå at en samtale ender opp i krangling og beskyldninger. Grunnen til at det å snakke sammen er så vanskelig, er i følge samlivspsykolog ved UIB, Frode Thuen, at man har ulike behov for å kommunisere og ulike måter å kommunisere på.

- Mange kvinner liker å fortelle alt de tenker på, mens menn ikke føler for å dele like mye av sine gleder og sorger, forklarer Thuen til Kvinneguiden.

Ekteskapsrådgiver Olea Smith Kaland er enig med Thuen og mener samtidig problemet ligger i at man glemmer å vare på vennskapet i forholdet.

- Man må jobbe med forholdet, det høres kanskje kjedelig ut, men man må være interessert i den andre, og tenke på partneren som en venn eller venninne, sier hun.

Vanskelige motsetninger

Selv om ordtaket sier at "motsetninger tiltrekker hverandre" kan motsetninger og forskjeller også være med på å skape distanse mellom partene i forholdet.

- Man kan ha ulike mål og ønsker med livet, kvinner er for eksempel ofte mer orienterte mot hjemmet, mens menn er mer orienterte utad, sier Thuen.

Hvis man ikke snakker ut om forskjellene kan de være med på å ødelegge forholdet.

- Å være en god partner er en krevende rolle. Man må skille mellom det som er viktig for en selv og det som er viktig for forholdet, og ta hensyn til det. Kanskje må man sette egne interesser på hold for å gjøre det som gagner forholdet, sier Smith Kaland.

Utroskap, hva gjør man?

Den største kommunikasjonsutfordringen er nok når den ene parten har vært utro. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen dersom man skal klare å bygge videre på forholdet.

- Dersom man ønsker å gå videre etter utroskap er det viktig at paret definerer en felles utfordring og at det krever noe av begge. Man kan ikke overlate løsningen til den ene parten, forklarer Thuen.

Psykologen forteller at situsjonen ofte ender opp med at den bedratte parten bebreider den andre, og omvendt.

- Det krever åpenhet og man må bygge opp tilliten for at forholdet skal kunne fortsette, mener Smith Kaland.

- Det er viktig at den som er utro ikke får fortsette forholdet med den andre. Det betyr at personen kanskje må bytte jobb eller avslutte fritidssysselen sin hvis det innebærer hyppig kontakt med den han eller hun har vært utro med, sier rådgiveren.

- I sånne situsjoner har man godt av å gå i terapi. Folk trenger hjelp til å håndtere utroskap, sier hun.utro320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning