Sextips for lesbiske

Lesbiske bør unngå å la seg påvirke av myte

Her er tipsene som fornyer sexlivet for lesbiske par.

ENKELT: En isbit kan gi nytt liv til akten.

ENKELT: En isbit kan gi nytt liv til akten. Foto: Foto: Thinkstockphoto.com

Publisert Oppdatert
SKÅNSOM: Dersom det kun er den ene kvinnen i forholdet som synes at sexlivet er kjedelig, er det smart å fortelle dette på en skånsom måte til partneren sin, mener Thune.

SKÅNSOM: Dersom det kun er den ene kvinnen i forholdet som synes at sexlivet er kjedelig, er det smart å fortelle dette på en skånsom måte til partneren sin, mener Thune. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

Typiske konflikter

Åshild Thune mener at enkelte samlivsproblemer blir annerledes for lesbiske par:

Sjalusi:

- Det kommer an på hvor godt forankret partene er i forholdet, hva skags parerfaring de har fra tidligere, og hvor trygg den lesbiske/homofile identiteten er individuelt. Er det usikkerhetsmomenter her, er det min erfaring at sjalusien er lettvekket. Eksempel: Er hun egentlig lesbisk - hun var jo sammen med en mann for to år siden.

Barn:

- Enkjønnete par har ikke biologiske barn sammen. Dette vil ofte utgjøre en sårbarhet siden "barnelimet" mangler. Dette kan selvsagt kompenseres ved at man sosialt kan være felles foreldre, men jeg har sett at når ellers normale samlivskonflikter dukker opp, kan "mine barn - ikke dine" bli et truende moment for samlivet.

Ytre Familie/sosialt miljø:

- Her kommer selvsagt den individuelle historien til partene/paret sterkt til syne. Hvor akseptert er samlivet av den ytre familie og det sosiale miljø paret lever i? Hvor mye har man selv måttet kjempe for å finne sin seksuelle identitet, og med andres reaksjoner på den? Har man utviklet seg til voksen i kamp med omgivelser, kan man ha lært seg kampstrategier som ikke er nødvendigvis gode i et parforhold som skal vare? Eller kamufleringsstrategier som også kan undergrave forholdet?

- To kvinner kjenner kvinnelighet bedre igjen hos hverandre enn mann/kvinne. Det kan lette forståelse om kommunikasjonen mellom dem, forteller samlivsterapeut og sexolog Åshild Thune til Kvinneguiden.

Det er dermed ikke sagt at sex- og samlivsbiten er enkel å holde ved like til en hver tid av den grunn;

- Et godt fungerende par trenger å utnytte sine forskjellige egenskaper til forskjellige roller i samlivet. Et likekjønnet par kan da bli for like, dermed kan det lettere oppstå konkurranse om hvordan rollene skal praktiseres, fortsetter Thune.

Løs konfliktene først

For at to kvinner skal ha et godt sexliv, er det først og fremst viktig å ha et godt samliv - noe som selvsagt gjelder for heterofile også:

- Konflikter i homofilt og heterofilt samliv er mer like enn de fleste folk tror. Det å leve tett på hverandre og dele det meste, fra hverdagsliv, storfamilierelasjoner til sex, er en utfordring som de fleste par jobber hardt med. Hva slags konfliktområder det enkelte par har, er veldig individuelt, sier Thune.

Skulle man oppleve ulike samlivsproblemer er det likevel lettere å finne en løsning på konflikten dersom man forstår årsaken til det:

- Det som ikke virker er bebreidelser, anklager, kritikk, offerrolle, sutring og å omskrive problemet til sykdom, sier samlivsterapeuten.

Hun mener samtidig at dersom det kun er den ene i forholdet som synes at sexlivet er trått og at ting har blitt kjedelig, er det smart å fortelle dette på en skånsom måte til partneren sin:

- Temaet må i alle fall begynne med noe som er bra i forholdet. For eksempel: "Fordi jeg er så glad i deg og så gjerne vil at vi skal leve godt sammen, er jeg ekstra vár på ting som irriterer forholdet, sett fra min side. Det er at vi så lett kommer i krangel når vi.... Kan vi snakke om det?".

Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig for Kondomeriet; er enig med Thune og mener at problemer i forhold som oftest skyldes en dårlig måte å kommunisere på.

- Dette er likt for alle par, og derfor er det viktig at man er flink til å snakke med hverandre når det dukker opp noe som føles problematisk i forholdet, sier Ebbestad til Kvinneguiden.

Myte kan påvirke sexlivet

Heidi Eng, Førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid og familieterapi ved Diakonhjemmet Høgskole i Oslo, mener at det er viktig å bryte ned en typisk myte som flere lesbiske par kan påvirkes av:

-En myte som eksisterer i samfunnet vårt i dag er at hos heterofile par er det som regel mannen som alltid vil ha sex, og damen som ikke orker. Og da kan man tenke at for to damer som er sammen, må sexlivet fort dø ut. Men er det egentlig sånn?, spør Eng og fortsetter;

- Likevel kan denne myten bli et problem for lesbiske par fordi man blir påvirket av den. Det kan gå troll i ord, rett og slett. Mytene påvirker oss ofte mer enn vi liker å tro, sier hun.

Kommunikasjonsøvelse

Når dere har nøstet opp i hovedkonfliktene mellom dere, er det så mye lettere å ha et godt, fullverdig sexliv sammen. Videre er det også mye mer fristende å samtidig variere sexrutinene, men selvsagt velger man variasjon for lystens skyld, ikke fordi man føler at man ;

- Dette er et kjempetema for ethvert samliv. Hvor nødvendig er med variasjon? I vår tid er det et voldsomt trykk på å ikke kjede seg, variere og ha stadig nye følelsesmessige kicks, sier Thune.

- Her anbefaler jeg at dere setter dere ned og snakker om hva som er viktig og nødvendig for "akkurat meg, akkurat oss".

Hun foreslår at dere sitter hver for dere:

  • Skriv opp "Alt vi liker ved vår intime kontakt/seksualpraksis".
  • Sammenligne hverandres svar.
  • Deretter:"Hva jeg har lyst til å gjøre og som vi ennå ikke har prøvd ut".
  • Sammenligne hverandres svar.
  • Deretter:; "Er det noe av det vi gjør som jeg helst har lyst til å kaste på skraphaugen?"
  • Sammenligne hverandres svar.

- Da vil man finne ut om det er felles utviklingsområder i parets seksualpraksis. Så kan man diskutere praksisen videre. Det er ofte lurt å kalle nye ting "eksperiment". Da har man implisitt lagt inn en evaluering. Det er litt nøytralt og det blir mindre muligheter til skadelig omtale av hverandre, mener samlivsterapeuten.

Slik kan lesbiske variere sexen

Null penis er lik dårlig sex?

På ingen måte, mener Maria K. Ebbestad;

- Lesbiske par kan helt klart ha et fullverdig sexliv uten penetrering. Det er klitoris som er nøkkelen til kvinners orgasme og derfor er klitorisvibratorer veldig populært blant kvinner, både lesbiske og hetrofile. Men mange lesbiske par bruker også dildo eller strap-on for å få penetreringen i tillegg, mens andre er foretrekker sex uten penetrering. Dette er individuelt, mener Ebbestad.

Hun tror at alle opplever å falle i fellen for rutinemessig sex;

- Her gjelder det å finne måter man kan krydre hverdagen på. Det finne utallige måte å friske opp i det "vanlige" sexlivet på, det gjelder bare å finne gnisten og lysten til å tilfredsstille partneren sin, sier Ebbestad og tipser:

  • Prøv en ny stilling.
  • Overrask partneren ved å kjøpe med et leketøy hjem.
  • Gi oralsex med isbit i munnen.
  • Gi hverandre erotisk massasje.

Gode oral-tips

Start sakte

- Kyss deg nedover kroppen og ert lårene, hoftene og magen hennes en stund før du tar kontakt med vaginaen overhodet. Dette vil tenne henne før du i det hele tatt får begynt på noe action. Gå nærme så hun tror at du skal sirkle henne inn når som helst, men ikke gi etter så fort.

Varm henne opp

TIPS TIL DAMENE: - Du har hørt om humming? Lukk munnen og ""hum"" mot klitorisen hennes i blant. De deilige vibrasjonene setter seg i klitoris og gir eggende bevegelser, er et av tipsene for god oralsex.

TIPS TIL DAMENE: - Du har hørt om humming? Lukk munnen og ""hum"" mot klitorisen hennes i blant. De deilige vibrasjonene setter seg i klitoris og gir eggende bevegelser, er et av tipsene for god oralsex. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

- Før du fjerner undertøyet hennes kan du godt blåse varm luft gjennom det, slik at den deilige varmen treffer midt på klitoris eller mellom leppene. Pust mykt, men varmt og i korte perioder av gangen.

Ikke dykk inn

- Når du begynner å kysse og slikke vaginaen hennes så begynne sakte fra utsiden. Start med å slikke de ytre kantene av de ytterste leppene, spre de forsiktig, kyss og slikk de indre leppene og rundt vaginaen. Gjør det mykt, akkurat som som du fortsatt bare erter henne. Du kan jobbe deg opp til en mer intens jobbing etterhvert.

Vent med å besøke klitoris

- Prøv å vente så lenge du kan med å finne frem til klitoris, selv om du allerede slikker leppene hennes så hold deg unna gledesknappen. Men når du begynner å gi den oppmerksomhet, så slikk den mykt og fokuser på klitorishetten (like ovenfor klitoris) siden de fleste jenter setter pris på indirekte klitoriskontakt før de blir skikkelig opphisset.

Slikk alfabetet

- Om du er usikker på hvordan du bør slikke på klitoris kan du prøve å slikke bokstavene i alfabetet. Eller slikke tallene fra 0-50. Det gir en god variasjon i hvordan du stryker med tungen. Lag de ekstra brede en gang i blant for å variere kontakten. Andre ganger kan du lage de små, og konsentrer deg kun om klitoris.

Sug...

- Etterhvert som hun blir mer oppphisset kan du suge klitoris forsiktig inn i munnen og flikke tungen over den. Kombinasjonen suge og slikke gjør kvinner gale.

Lytt etter reaksjoner

- Lytt forsiktig etter hva hun sier, hvordan hun mumler og hvordan hun vrir seg. Om lyden er opphissende og ekstatisk så fortsetter du med det du gjør så lenge du kan. Når hun responderer mindre er det på tide å skifte til et annet triks.

Hum hum...

OVERRASK PARTNEREN: - Gi oralsex med isbit i munnen eller gi hverandre erotisk massasje, anbefaler Maria K. Ebbestad.

OVERRASK PARTNEREN: - Gi oralsex med isbit i munnen eller gi hverandre erotisk massasje, anbefaler Maria K. Ebbestad. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

- Du har hørt om humming? Lukk munnen og hum mot klitorisen hennes i blant. De deilige vibrasjonene setter seg i klitoris og gir eggende bevegelser.

Bruk fingrene

- Finn g-punktet hennes. Om du ikke vet helt hvor det er kan du jo bare la fingeren gli sakte inn og ut mens du slikker henne. For å gjøre følelsen enda deiligere; husk glidemiddel!

Få øyekontakt

- Det er deilig å ha med øyekontakt med partneren en gang i blant. Gi henne et smil som sier; "det er ingenting mer jeg heller vil enn å være her sammen med deg".

Vit når du skal fortsette

- Når dama di nærmer seg orgasmen, så fortsett med det du driver med helt til hun har fått sin orgasme. Ikke skift posisjon uansett om du har kink i nakken eller det føles ut som at armen går ut av ledd...!

Vit når du skal stoppe

- Etter orgasmen kan klitoris være ekstremt sensitiv, så ikke slikk så hardt som du gjorde da hun kom. Bruk lange, forsiktige strøk med tungen til hun slapper helt av eller skyver deg vekk.

(Kilde: Kondomeriet)

Les også:

Få orgasmen til å vare

Menn skammer seg over denne fantasien

Onani kan redde sexlivet

LEKETØY FOR HENNE: Wet varmende jordbærglid, 129 kr, Elite g-punktdildo, 379 kr, We-vibe tango klitoisvibrator , 599 kr.

LEKETØY FOR HENNE: Wet varmende jordbærglid, 129 kr, Elite g-punktdildo, 379 kr, We-vibe tango klitoisvibrator , 599 kr. Foto: Foto: KONDOMERIET.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning