Kondomfri ferie

Nordmenn kjøper kondomer til den store gullmedalje, men har ubeskyttet sex i utlandet.

Publisert Oppdatert
Skal vi tro en undersøkelse utført på vegne av Kondomeriet, kan mange sydenfarere vente seg en ordentlig hangover utover høsten.

Utrygg sex i utlandet

Undersøkelsen utført av Visendi viser nemlig at 1 av 3 nordmenn har hatt sex med en person de traff mens de var på ferie i utlandet. Over halvparten av dem droppet kondom. Nordmenn er derimot flinke til å kjøpe kondomer;

- Vi har solgt flere kondomer enn noen gang tidligere. Mange kjøper nemlig kondomer men de unngår å bruke dem. Å ta frem kondomen og sette den på junior kan for mange virke "dømmende". Tanker som "hun/han tror jeg har sykdommer" eller "hun/han tror sikkert at jeg tror at hun/han har sykdommer" Det gjelder i hvert fall om man er litt småkeen og interessert i den andre personen, mener Antonsen.

Rundt 16 prosent av de spurte har hatt sex med en innbygger i landet de besøkte. Nesten 7 prosent har hatt sex med en annen turist, mens 6,5 prosent har hatt sex med en nordmann de traff på reisen.

Spania og Hellas er ferielandene der nordmenn treffer flest seksualpartnere. Andre populære sexdestinasjoner er Danmark, England, Tyrkia, Tyskland, Frankrike og Italia.

Kun 4 av 10 nordmenn som har hatt sex med en person de traff på ferietur i utlandet, brukte kondom. Mens over halvparten svarer at de ikke brukte kondom, svarer 6 prosent at de ikke husker hvorvidt de gjorde det.

Dårlig tilgjengelighet

- Kondomslurv skyldes ofte dårlig tilgjengelighet der og da. Sex i syden handler først og fremst om tilfeldig sex, noe som dessverre går hånd i hånd med kjønnsykdommer, sier sexologen.

Hun mener også at det er lett å tenke at det er nødvendig å bruke kondomer, men når det kommer til settingen og man skal ta den frem for å sette den på, er dette tiden mange svikter.

Undersøkelsen viser likevel at de yngste er mest bekymret for graviditet mens de fra 35 år og oppover bekymrer seg mest for å bli smittet av HIV.

- Samfunnet vi lever i har gjort det veldig lettvint å bli kvitt klamydia, og det er veldig fint, men mange misbruker dette ved å la være å bruke kondom og heller ta en "pille i ny og ne". Få vet om eller bryr seg om muligheten for å bli steril av klamydia. De har fått med seg at det er en kjønnssykdom og at den kan fjernes med tabletter - punktum, forteller Antonsen til Kvinneguiden.

Bedre kondomer i dag

Sexologen mener nemlig at det ikke er noe galt med opplysningen i forhold til kjønnsykdommer, snarere hvordan informasjonen når oss;

- Det er vanskelig å ta inn informasjon når alt man ser er en pekefinger. Om man legger opp seksualopplysningen på et annet nivå, når man også flere. Hva med å fortelle at kondombruk er lettvint? Man slipper å bekymre seg for graviditet og sykdommer etterpå, i tillegg slipper man å oppsøke lege for å få de medisinene man trenger, forteller Antonsen.

Dessuten har kvaliteten på kondomene blitt dramatatisk bedret de siste årene;

- Helt klart! Men det er fortsatt mange som tror at kondomer kommer i kun en form. Markedet bugner av kule kondomer. Det finnes kondomer med smak, farge, riller og nupper. De kommer i forskjellige størrelse og er laget av forskjellige typer lateks eller uten lateks i det hele tatt, opplyser sexologen til Kvinneguiden.

kjersti320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning