Riktig kommunikasjon

Kommunikasjon er helt nødvendig når det gjelder sex. Men du er nødt til å tenke deg om når du tar opp ting, og ikke minst hvordan du uttrykker deg. Du bør unngå å uttrykke deg for dømmende, men vær tydelig med å vise hvor dine egne grenser går.

Kilde: Sosionom, rådgiver og samlivsterapeut ved Relasjonell KBT, en kognitiv atferdsklinikk i Stockholm, Malin Drevstam.


Kommunikasjon og hvordan dere kommuniserer er viktig for hvordan forholdet og ikke minst sexlivet fungerer. Å snakke sammen er essensielt for å utvikle forholdet og opprettholde gløden på soverommet.

Unngå kritikk

Og ikke minst er det viktig å tenke på hvordan du kommuniserer i senga, for ikke å fornærme eller skremme partneren din. Å kritisere partneren din når dere har sex er en av de største tabbene du kan gjøre i senga.

- I stedet for å kritisere er det derfor viktig heller å snakke med partneren din om alt det fantastiske dere allerede har gjort i senga. Fortell nøyaktig hva det var du likte, sier Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig for Kondomeriet.

Dette vil styrke partnerens selvtillit og befester deres seksuelle historie.

- Par som er flinke til å snakke om alt det fine de har, er ofte lykkeligere enn par som ikke gjør det, sier Ebbestad.

Sexolog ved Sex og Samfunn i Oslo, Siv Gamnes er enig.

- Er du kritisk, betyr det at du har negative tanker. Hvis du gir uttrykk for at du er negativ, vil akten også ødelegges for partneren din. Om du ikke ønsker å ødelegge sexen der og da, bør du holde negative tanker for deg selv, eller aller helst - skyve dem unna til etter sexen.

Men dersom du kjenner disse tankene komme igjen og igjen, og det demper din egen lyst til å ha sex, er det på tide å ta det opp. I en annen setting.

- Ikke ta opp problemet mens dere har sex, men vent til et passende øyeblikk kommer. Forsøk å fortell ham det på et positivt vis, og kom med forslag om hvordan det kan bli bedre. Ikke kritiser han, men oppmuntre han til at dere skal få det best mulig sammen. Å gi riktig veiledning er nøkkelen, sier Gamnes.

Slipp fantasien løs

Har du noen gang tenkt på helt andre ting mens dere har sex? På hva du skal ha til middag, når neste frisørtime er, eller hvorfor han bruker akkurat den bokseren? Å tenke på andre ting mens dere har sex legge en demper -, ja, faktisk ødelegge hele akten, mener sexolog Gamnes.

- Å ha sex handler om å være i følelsene sine og å kjenne på tenningen i kroppen. Sex handler om å slippe kontrollen!

- Rasjonelle temaer tanker samtidig med sex går ikke. Begynner du å tenke på andre ting forsvinner fantasien og du mister bare tenningen og lysten, så tenking er egentlig litt forbudt, sier Gamnes.

Kommunikasjon og kommunikasjonstabber i senga

Maria K. Ebbestad fra Kondomeriet har sammen med tre andre samlivseksperter sett på 10 ulike setninger menn hater å høre i senga og forklart hvorfor. Kildene er psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs, Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og Samfunn i Oslo og samlivsterapeut Kate Elin Søyland som driver den private praksisen Åpen Dialog i Sandnes. I tillegg har sosionom, rådgiver og samlivsterapeut ved Relasjonell KBT, Malin Drevstam, kommet med forslag til hvordan du kan formulere setningene annerledes.

Bla deg igjennom artikkelen for å lese videre.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!