Slutte å hate eksen

Slik kommer du over hatet mot eksen

Dette hjelper deg å komme videre.

ENERGI: – For noen er et brudd veldig smertefullt og et stort energisluk. Tiden stopper på en måte opp, de lever i fortiden og de klarer ikke å slippe taket i det som var, sier psykolog Monica Juuhl-Langseth
ENERGI: – For noen er et brudd veldig smertefullt og et stort energisluk. Tiden stopper på en måte opp, de lever i fortiden og de klarer ikke å slippe taket i det som var, sier psykolog Monica Juuhl-Langseth
Publisert

Det å oppleve at en du stoler på at skal elske og beskytte deg, i stedet svikter deg, kan føre til et stort sinne.

– For noen er et brudd veldig smertefullt og et stort energisluk. Tiden stopper på en måte opp, de lever i fortiden og de klarer ikke å slippe taket i det som var, sier psykolog Monica Juuhl-Langseth som driver praksisen Nye Tanker.

I de tilfellene der bruddet kommer uventet, og kanskje etter et utroskap, vil en del også oppleve at de bygger opp mye aggresjon og et hat mot eksen.

– Det har jo vært sterke følelser involvert, og den som er blitt bedratt, føler seg som regel krenket. Hatet knytter seg dermed i stor grad til skuffelsen du opplever, sier hun.

– Det er vanlig å hate eksen sin en periode når du blir forlatt. Du har jo hatt forventninger, og når ikke disse ble innfridd, blir du sint og såret, sier psykolog Grethe Nordhelle.

Hun bekrefter at omstendighetene rundt bruddet naturligvis har betydning for hvilke følelser du sitter igjen med i etterkant.

– Blir du forlatt helt uventet, og kanskje til og med for en yngre mann eller kvinne, er det naturlig å bli enda mer emosjonell enn dersom dere har forsøkt å få forholdet til å fungere en stund, men må gi opp, sier hun.

Som et giftstoff

Der og da tenker du at du vil hate eksen for alltid, men for din egen del er dette en svært dårlig idé.

– Hatet er som et giftstoff i kroppen og tilfører deg negativ energi. Det blir slitsomt å være deg hvis du skal gå rundt og bære på disse følelsene, så for din egen skyld bør du jobbe for å bli kvitt dem, sier Nordhelle.

For å klare dette, må du bare være i situasjonen en stund. Unngå å gå rett inn i et nytt forhold, og innse at det er annet her i livet enn potensielle kjærester.

– Innse også at det ikke er uten skyld. Tilgivelse og forsoning er ikke nødvendig for å komme videre, men det er det derimot å forstå hva som var ditt bidrag til at det gikk som det gikk, sier hun.

Aksepter situasjonen

For selv om du kanskje tenker at du var den perfekte kjæresten, kan du jo ikke ha vært det. I alle fall ikke for ham eller henne som forlot deg.

– Du var tydeligvis ikke akkurat det vedkommende trengte, for i så fall hadde det ikke endt med brudd. Godta at du kanskje ikke hadde de spesielle egenskapene han eller hun så etter eller at du ikke var bevisst nok på å gi det beste av deg selv til din partner. Respekter dette, sier Nordhelle.

Det å se og forstå hva som har skjedd, er første ledd i prosessen med å gå videre. Det neste er å akseptere at det ble som det ble.

– For å skaffe deg den forståelsen, må du tåle å stå i det smertefulle og ikke løpe fra det. Forståelsen er fundamentet for å akseptere, og det er først når aksepten kommer, at du blir fri fra de negative følelsene. Husk at noe kommer og noe går, og at alt er midlertidig, sier hun.

Slipp taket

I en artikkel i Psychology Today skriver psykolog og forfatter Harriet Lerner at det å dyrke hatet for noen er en måte å vise den andre hvilken smerte han eller hun påførte deg, men at dette i virkeligheten neppe vil ha noen virkning på vedkommende. Har ikke han eller hun skjønt det før, forstår nok ikke eksen det nå heller.

Slipp derfor heller taket i hatet og vis at du klarer deg helt fint alene.

– Noen av oss er nok også redde for å gi slipp på sinnet fordi det på en måte binder oss til personen som såret oss. Sinnet skaper en sterk og intens forbindelse akkurat som kjærlighet, skriver hun.

Det å legge sinnet og hatet bak seg kan derfor av noen føles som det samme som å gi opp drømmen om at eksen noen gang vil angre og komme krypende tilbake for å be om en ny sjanse.

Skriv ned hva du føler

Jackie Pilossoph skriver bloggen Divorced girl smiling, og hun er også fast skribent om emnet skilsmisse for Huffington Post.

I Huffington Post forteller hun at hun har sett et dypt og skremmende hat hos mange nyskilte menn og kvinner, og hun mener årsaken til at et brudd bringer fram så sterke, negative følelser, er at man i utgangspunktet har brydd seg så mye om den andre.

– Også jeg har opplevd et sterkt hat overfor min eks, et hat jeg ikke en gang visst at eksisterte i meg. Men det fikk meg bare til å føle meg enda verre, for jeg ville jo ikke være en sint, bitter og hatsk person. Dette var jo ikke meg, skriver hun.

Hennes tips til dem som opplever slikt hat er å skrive ned følelsene, tenke på fremtiden og fortelle seg selv at de ikke vil ha slikt hat i seg lenger.

Ta livet tilbake

Sammen med skuffelsen over det som ikke ble noe av, kjenner kanskje den som er blitt forlatt på redsel for å bli alene. Dette kan forsterke hatet.

– For at livet skal bli godt igjen, er det da helt nødvendig å komme seg tilbake til sin egen hverdag og sitt eget liv. For å klare det, må du gå i deg selv. Det å sitte og være sint på den andre, er ikke riktig. Du må selv ta ansvar for dine egne reaksjoner, sier Juuhl-Langseth.

Tenk gjennom hva som er best for deg, og aksepter at du har det vondt.

– Du trenger ikke å tilgi eksen, men du skal bestemme deg for at han eller hun har påført deg nok smerte nå, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 24/05 2017.

Les også