Kom deg vekk!

Det hjelper ikke hvor forelsket du er hvis han ikke er bra for deg.. Slik bryter du!

Sist oppdatert
Altfor mange jenter blir i forhold som av ulike grunner ikke er bra for dem. Vi har snakket med gestaltpsykoterapeut og parveileder Grethe Rønning om hvordan man kommer seg ut av et destruktivt forhold. Eller hvordan du som venninne kan hjelpe noen ut av et!

Hvorfor er det egentlig slik at folk holder ut i dårlige forhold?

- Det er det nok mange ulike og individuelle grunner til. Redsel eller frykt for; "hvordan skal det gå med meg alene", eller "er det noen andre/bedre der ute som passer bedre", forteller Rønning.

Ofte kan det dessverre bunne i at man på et eller annet nivå ikke tror man fortjener bedre.

Ikke endimensjonal
- Det kan også være vanskelig å forlate en person som man er veldig glad i og har knyttet seg til. Noe er det man har forelsket seg i og mennesker er ikke endimensjonale, tilføyer parveilederen.

Det er ikke alltid like lett å vite når parforholdet har sklidd over fra sunt til usunt.

- Det er også individuelt hvilke forventninger vi har til våre parforhold. Generelt kan jeg likevel si at manglende evne til å løse uenigheter og konflikter på tilfredstillende måte for begge parter ofte bidrar til dårlige forhold. Konflikter er vanlig og ikke farlig for forholdet i utgangspunktet, det er hvordan vi håndterer de som par som er avgjørende, forteller Rønning.

Destruktive konfliktmønstre som eskalerer fra vondt til verre, hvor det forekommer enten psykisk eller fysisk vold bør være et varselssignal. Dette kan for eksempel være latterliggjøring, nedvurdering, mobbing, mangel på respekt og så videre.

Erkjennelse
Merker du at en venninne sliter i et dårlig forhold, har parveilederen rådet klart:

- Ta det opp med vedkommende og utrykk hva du har lagt merke til og bekymrer deg for. Spør og vær åpen og støttende, det hjelper ikke å være fordømmende og avvisende, sier hun.

Og hva kan man selv gjøre hvis man befinner seg i et forhold som har utviklet seg i dårlig retning?

- Det største arbeidet ligger kanskje i å erkjenne for seg selv at; "dette ikke er bra for meg", og å gi opp håpet om at det kan endre seg, sier Rønning.

- Generelt vil jeg si at det alltid er lurt å søke støtte og hjelp hos en fortrolig venn eller familiemedlem, alternativt hos en profesjonell terapeut eller krisesenter i verste fall, legger hun til. vekk_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2009, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også