Kom deg etter utroskap

Har han vært utro mot deg? Du kan komme deg igjennom det! Frode Thuen gir deg sine tips.

Publisert Oppdatert
Enten du finner det ut ved å leke detektiv, eller han forteller det til deg selv - hvordan kan du noensinne klare å tilgi partneren din for utroskap?

Stole på ham igjen?

Psykolog og samlivsekspert Frode Thuen forteller at folk takler dette veldig ulikt, ikke minst fordi utroskap kan være så mangt. Men det er uansett to typer utfordringer som man må finne ut av;

- Først må du klare å bearbeide og forsone deg med som har skjedd, og dernest klare å etablere ny tillit til partneren. Begge deler kan være vanskelig, men begge deler er avgjørende for å komme videre som par, sier psykologen til Kvinneguiden.

Ville du klart å stole på kjæresten din igjen dersom du fant ut at han var utro mot deg? Ville det vært forskjell på om han valgte å avsløre det selv, eller at du fersket han?
 • Hvorfor vil ikke menn binde seg?
 • Sexprat er utroskap
 • Sjalusi beskytter kjærligheten

 • Spørsmålene er mange, og hvis det er snakk om mange tilfeller av utroskap, og mye løgn og svik for å holde det skjult, vil det noen ganger være svært vanskelig å klare å stole på partneren igjen mener psykologen.

  - Under slike omstendigheter forutsetter det i hvert fall at partneren tar et veldig tydelig og klart oppgjør med det man har gjort, og det som har lagt til grunn for utroskapen. Ellers er det knapt nok grunn til å stole på vedkommende. Men andre ganger er situasjonen ganske annerledes - for eksempel etter en one-night stand, hvor en selv innrømmer det som har skjedd umiddelbart etterpå. Da vil det være mye lettere å gjenetablere tilliten.

  Ødelagt eller styrket

  - Kan livet bli det samme igjen etter at en av partene har begått utroskap?

  - Nei, ikke helt det samme. Ofte sitter man igjen med en utrygghet - og kanskje også en bitterhet, som ikke var der før. Det er liksom noe som er ødelagt for alltid, en uskyld som har forsvunnet, sier Thuen men legger til;

  - Men noen ganger er bildet like mye det motsatte; at en på et vis kommer styrket ut av det som par. Ved at en er blitt mye mer oppmerksom på hva den andre betyr for en, og ved at en har tatt tak i problemer som man kanskje tidligere ikke var tilstrekkelig bevisst på. Ikke sjelden sitter en igjen med litt av begge deler, både en vond smerte og en større kjærlighet, mener psykologen.

  Så hva skal man egentlig gjøre om man finner ut at kjæresten har vært utro - kjempe seg igjennom den vanskelige tiden, eller avslutte forholdet? Det kommer nesten alltid an på situasjonen mener Thuen.
 • Slik finner du drømmekjæresten
 • Løs forholdskrisen
 • Slik varer forholdet livet ut

 • - Det kan være mange grunner til at noen er utro, og omstendighetene er ofte veldig ulike, derfor går det ikke an å ha fasit på hva som er riktig eller galt å gjøre når det først skjer. Men det man ofte ser, er at holdningene i utgangspunktet ikke nødvendigvis blir styrende for hvordan man faktisk reagerer. Noen er i utgangspunktet litt avslappet til det, men blir overrasket over hvor smertefullt det er når man rammes. Andre har nulltoleranse, men oppdager at det blir mye mer komplisert i praksis, forteller psykologen.
Utro3-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning