Klar for å gifte deg?

Vi har spurt coach og samlivsterapeut Mariann Marthinussen om når man egentlig er klar for å knytte ekteskapsbånd.

Sist oppdatert
For noen er det den største selvfølge å gifte seg etter år sammen, for andre er det en skremmende tanke å skulle binde seg. Man vet aldri hva som skjer, man kan føle press, men noen sjanser må man vel ta?

Hvorfor vil du?

Coach, samtaleterapeut og innehaver av nettsiden Levdittliv.no, Mariann Marthinussen, mener at det er mange årsaker til at man er redde for å gifte seg;

- Tanken på å binde seg til noen for resten av livet kan virke skremmende, en opplevelse av å kanskje gå glipp av noe. Når vi velger et samliv med noen så kan det være på grunn av så mangt. Det kommer helt an på hvem vi er som person og hva vi føler, ønsker og trenger i livet vårt, sier coachen.

Hun forteller at ekteskap for noen er synonymt med trygghet - det å ha funnet en partner og ikke lenger trenge å lete, tryggheten over at noen er der for deg.

- Andre velger ekteskap ut fra et ønske om å ha noen å dele opplevelser med, en person de er oppriktig glad i som de ønsker å dele resten av livet med og hvor de kan vokse i fellesskap og utfordre hverandre som mennesker. Noen opplever også ekteskapet som en økonomisk forsikring dersom de har felles barn, sier Marthinussen til Kvinneguiden.

- For andre igjen kan ekteskap virke som en hemsko, en binding som ikke gir fleksibilitet til å vokse eller oppleve verden. Noen kan føle det som et stort ansvar, et ansvar for den andre personen og dens lykke i relasjonen, og noen kan oppleve dette som kvelende og belastende.

Når det er riktig å gifte seg?

- Det avhenger veldig av hvorfor en vil gifte seg. Når du er moden nok til å ta de viktige og alvorlige diskusjonene, vil du også kunne være i stand til å velge et giftemål. Derfor er det viktig for de som ønsker å inngå et ekteskap at de også er voksne nok til å ta den praten om hva de ønsker ut av parforholdet. Hva er forventningene? Hva betyr ekteskapet for deg? Hva tror du det innebærer? Hva vil du ha ut av livet? Jo bedre du kjenner deg selv og vet hvorfor du velger som du gjør, jo bedre rustet står du til å ta den riktige beslutningen for deg, forklarer terapeuten.

Personlig frihet

- Om en av dere ikke vil og den andre ønsker å tvinge det igjennom, bør vedkommende gå i seg selv og forsøke forstå hva det er den leter etter og søker i ekteskapet. Hva betyr det? Lykke kan ikke oppnås gjennom kompromiss, mener coachen.

- Det er mulig å gi rom for personlig frihet i et ekteskap, men begge to må være klar over hva de gjør, hvorfor og hva som er viktig for de alene og sammen. Kommunikasjonen må være åpen og tydelig, sier Marthinussen.

Det å oppfatte press er også en personlig holdning mener coachen. Hun støtter seg på ordtaket; "Det er ikke hvordan du har det - men hvordan du tar det".

- Å være i en relasjon enten det er ekteskap, samboerskap eller kjæreste vil kreve at du forholder deg til en annens ønsker og drømmer, men ikke nødvendigvis ta ansvar for at de blir oppfylt. Men om du er uklar på dine egne drømmer og ideer og lar deg styre av andres håp og lengsler, kan du fort bli lei og utilfreds. Derfor er det at vi bør kjenne oss selv ganske godt for å kunne være der for andre uten å utslette oss selv,sier hun til Kvinneguiden.

Sårt tema

Dersom dere opplever ubalanse i forholdet hvor en av dere ønsker å gifte dere mens en av dere helst vil leve som samboer resten av livet, kan temaet etterhvert bli ganske så sårt. Hvordan skal man da kunne løse dette? Marthinussen mener at det er viktig å dele det dere drømmer om i forholdet og hva dere ønsker livet skal inneholde fremfor selve ekteskapet.

- Uten dialog dør alle relasjoner og om dere ikke kan snakke om de vanskelige tingene før ekteskapet, blir det ikke noe lettere etter at dere gifter dere, og da er kanskje svaret gitt. love3-320

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2009, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også