Kjærlighetssorg er sunt!

Eksen som nettopp dumpa deg har plutselig fått ny dame. Les hvorfor sorgen er bra for deg.

Publisert Oppdatert
Hva gjør du når du plutselig får vite at personen som nettopp er blitt eks-kjæresten din har funnet seg en ny kjæreste rett etter bruddet?

Terapeutene Monica Fidtje og Sten Johnsen ved Parterapeutene.no tror at dette kan føles vanskelig for mange.

Forskjell på menn og kvinner

- Det er nå en gang slik at vi alle lengter etter noen som kan være glade i oss og som vi kan være glade i. Når vanskelighetene har tårnet seg opp til et slikt nivå at man velger å gå ut av forholdet, er det at den andre finner seg en ny partner en del av "pakken" på sett og vis, sier Johnsen og Fidtje til Kvinneguiden.

De tror at mange kvinner ikke føler at de er klare for nye forhold så fort, mens menn derimot ofte er veldig raske med å finne nye partnere etter et samlivsbrudd;

- Å sammenligne disse behovene med hverandre blir fort feil. Vi prøver på hver våre måter å finne den kjærligheten vi lengter sånn etter. For mange er det deilig å få det en savnet i forrige relasjon - og glemmer at man en gang var like forelsket i eksen i starten.

"Pausefisken"

Men hva i all verden skal man tenke når eksen blir sammen med en ny bare uker etter bruddet?

- Det er veldig fort gjort å tenke at dette hadde han hatt på gang lenge før bruddet var et faktum. Det behøver langt i fra være riktig. I forkant av et brudd er det gjerne mye vanskeligheter, og svært ofte søker partene trøst i andre ensomme sjeler der ute. Egentlig er det vanskelig å tolke noe som helst ut av det at de finner en partner så raskt, fordi vi kommer fra så forskjellige vinkler, sier Johnsen og Fidtje og forklarer;

- For eksempel kan en uerfaren partner ha behov for å utforske hvordan det er å ha sex med andre. Andre ganger er det nok at den nye bare hører på deg og ser deg. For noen er det slik at de trenger å bruke andre for å våge å gå ut av relasjonen - også kalt "pausefisken". Det finnes et hav av årsaker og det beste du kan gjøre er å fokusere på deg og dine følelser, tipser parterapeutene.

Redd for å være alene?

Av og til kan man se folk som kaster seg på "rebound-bølgen" og finner seg ny kjæreste svært raskt etter sitt gamle forhold. Er vi egentlig livredde for å være alene?

Parterapeuten tror vi alle har et iboende behov for å heles som mennesker. Dette behovet er drivende for hvem vi velger som partner, og vi velger gjerne den personen som er best skikket til å drive vår egen helingsprosess.

- For mange av oss som har vokst opp med 'Askepott' og andre heltehistorier, handler disse ofte om å finne rett person,. og når man har funnet den rette person, så skal alt gå av seg selv. Det gjør det ikke.

- Den partneren som vekker masse følelser i oss er den som kan gi oss mest utvikling. Dette betyr at vi blir utfordret av vår partner på måter som kan virke ødeleggende i første omgang. Og fordi vi ofte ikke har lært å løse problemer, handler det som oftest om å unngå å komme opp i problemer igjen - som igjen betyr at vi ofte foråder oss selv og våre behov, noe som på sikt fører til at følelsene blekner, forklarer Johnsen og Fidtje til Kvinneguiden.

Forhold nummer en og to ryker

Så hvor lenge er det egentlig sunt å vente med et nytt forhold etter at man har et langvarig forhold bak seg? Johnsen sier det er vanskelig å gi konkrete råd her da man helst bør vente til man treffer en man kjenner er riktig for en selv. Men undersøkelser viser at når omtrent halvparten av alle ekteskap ryker, er det enda større andel av ekteskap nummer to som ryker.

- Dette forteller oss at det gjerne er noen 'nisser' som blir med på lasset når vi går inn i et nytt forhold. De samme undersøkelsene viser også at mer enn 80 prosent av ekteskap som er inngått med "pausefisken", personen du brukte for å komme deg ut av et tidligere forhold, ryker. Er man litt for rask er altså sjansene ganske store for at forholdet ikke vil vare, forklarer Johnsen og Fidtje.

Slik takler du det

Parterapeuten mener at det ofte er slik at ting ikke alltid blir som man hadde tenkt det skulle bli, og derfor er det greit å være åpen. Han synes det viktigste er å ta flere sjekker inn i seg selv; hva er det jeg liker med den nye, hva skjer med kroppen min når jeg er sammen med han/henne, får jeg tenning, på hvilken måte liker jeg å være sammen med den nye? Her må du være så ærlig du kan med deg selv.

Dersom du lider av kjærlighetssorg etter å ha blitt dumpa av kjæresten din - som kanskje attpåtil har funnet seg en ny - er det viktig å fokusere på at kjærlighetssorg er en del av livet og når du står i det, vokser du som menneske, mener terapeutene.

- For mange er dette den krisen i livet som gjør at de tar en ordentlig kikk på livet og egne prioriteringer, noe som kan føre til at en blir mer bevisst. Det er allikevel veldig viktig å ta vare på seg selv og for mange er det faktisk første gang de virkelig ser seg selv, forteller terapeuten.

Her er hovedtipsene deres:
  • Det er viktig å komme seg ut og treffe andre mennesker. Begynn å bli sosial igjen. Vær litt forsiktig med å dele sorgene dine med absolutt alle - det tar på, men har du nære og gode venner som vet hva du har vært igjennom, er det en god idé å snakke med dem.
  • Selv om gode venner noen ganger har egne motiver for å rettferdigjøre egne beslutninger, hjelper det å ikke sitte alene. Vi er ikke alene.
  • Alle har på et eller annet tidspunkt vært ganske fortvilet og kriser åpner opp for nye muligheter. Noen finner trøst i å skrive dikt, dagbok, male, trene og lignende, og så lenge du ikke bruker dette for å flykte, kan slike ting fungere godt.
  • Vær forøvrig så utadvendt du kan og ta med deg de gode opplevelsene fra forholdet som er avsluttet.
Trist220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning