Kjærlighetens galskap

Derfor blir du midlertidig sinnsyk når du er nyforelska!

Publisert Oppdatert
Du trodde kanskje at du var en avbalansert fornuftig person, og at blindende forelskelse bare rammer pubertale fjortiser? Så feil kan man ta!

Når Amor setter inn nådestøtet kan det gå heftig for seg. Plutselig føles knærne som gele, stemmen svikter, ansiktet rødmer og hjertet pumper som i sluttspurten på tremila. Det trenger ikke å være mer dramatisk enn at han entret lunsjrommet for å hente en kopp kaffe før han rusler ut igjen, uvitende om det minidramaet som utspant seg i umiddelbar nærhet. Nei, forelskelse er ingen spøk, og det er ikke uten man grunn at man føler seg "gal" av forelskelse.

Naturlig rus
Nettleksikonet Wikipedia definerer forelskelse som en følelse av stor beundring for, tiltrekning mot eller begjær etter en annen person. Forelskelsen kan gi en opplevelse av intens lykke og velvære, og skyldes hormoner som utløser en naturlig rus i kroppen.

Alle aldersgrupper kan bli forelsket, men følelsen kan være særlig intens i puberteten. Noen anser forelskelsen som en nødvendig drivkraft for å få og oppdra barn sammen.

Forelskelsen uttrykker gjerne mer eller mindre overveldende følelser, enten det dreier seg om hemmelige, romantiske kjærlighetsdrømmer, seksuell tiltrekning, blind lidenskap eller forvirrende affekt. Følelsen likner derfor mer på forbigående galskap enn på fornuftsbasert eller selvoppofrende kjærlighet og vennskap.

Adrenalin
I naturvitenskapen forklarer man forelskelse ut fra hormoner. Sammen med nervesystemet skal hormonene sørge for likevekten i kroppen. Likevekt er når alt er som det skal være, og du føler deg frisk og fin. Når du er skikkelig forelsket, produseres det mer av noen typer hormoner enn av andre. Likevekten kommer ut av balanse, og kroppen produserer eksempelvis mer adrenalin enn vanlig. Hjertet slår raskere, og du blir rastløs.

Når kroppen blir stresset på denne måten, oppfatter hjernen det av og til som en slags smerte. Den begynner å skille ut kroppens naturlige smertestillende stoffer. Disse gir deg en følelse av velvære og beruselse. Slik har det seg altså at forelskelse kan være både godt og vondt, samtidig!

Kjentfolk om forelskelse:

"Menneskene er aldri lykkeligere eller vakrere enn når de er forelsket, og glemmer seg selv".
Odd Børretzen

"Det går ikke an å skylde på tyngdekraften når folk faller for hverandre".
Albert Einstein


"Tenker du på din kone når du er på fotballkamp, da er du ennå forelsket".
Clark Gable

"Forelskelse gjør den kloke dum".
Knut Hamsun

"Å være glad i noen, det er godt - elske noen - det også. Men å være riktig forelsket, sånn virkelig forelsket - en pinefull tilstand. Det burde være en medisin mot slikt".
Irmgard Keun

"Forelskede kvinner har evnen til å høre ting som ikke blir sagt".
Isa Miranda

Kilder: www.wikipedia.org, www.ordtak.no, www.nysgjerrigper.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning