Kjærester som bor hver for seg

Hvor vanlig er det, og hvorfor velger noen egentlig en slik løsning?

Publisert Oppdatert
Matrestene hoper seg opp i sluket, boxershortser ligger strødd over hele leiligheten og din bedre halvdel raper høylytt der han sitter i sofaen og klær seg på magen... Vel, dere har kanskje hatt bedre dager? Og disse dagene var kanskje før amors piler ble byttet ut med regninger og renter?

Ulike begrunnelser
Men er det egentlig fordelaktig å bo hver for seg, og er det vanlig?

Vi har spurt familieterapeut Lillian Husby ved Familievernkontoret i Sør-Trøndelag.

Familiekontoret snakker med par, familier, enkeltpersoner, og gjerne også barn og ungdommer som strever med par - og familiekonflikter av ulik art. De driver også mekling i forbindelse samlivsbrudd og skilsmisse.

- Det er jo ikke så lett å svare kort på spørsmålet om "særbo", fordi det er avhengig av i hvilken sammenheng vi setter det. Jeg tror det kan være nyttig å skille mellom ulike begrunnelser for at folk velger en slik samlivsordning, sier Husby.

Vært etablert før
Hun tror at det helst er voksne par som velger det som en permanent løsning.

- Men dette er ikke noe vi ser ofte, sier hun.

Husby tror at årsakene til at enkelte par velger å bo hver for seg kan skyldes at de har vært etablert før med egne barn, og derfor ikke ønsker å "blande" to familier sammen.

- De unngår derved problemer med dine og mine barn i parforholdet, eksemplifiserer hun.

Andre grunner kan være dårlige erfaringer fra tidligere sambo-forhold.

Et tidsspørsmål
- Når det gjelder unge kjærestepar, tror jeg det er et fåtall som velger å kalle seg særboere selv om de ikke bor sammen.

- Det er gjerne bare et tidsspørsmål fra de blir kjærester til de velger å flytte sammen eller gifte seg. Det kan være mange praktiske grunner til at de bor hver for seg, som at de er i en utdanningssituasjon, har lyst til å bo sammen med kamerater eller venninner først, eller de har generelt en mer ustabil bosituasjon og velger derfor å vente med å flytte sammen med kjæresten, forklarer Husby.

Mange unge par velger gjerne reiser, utvekslingsstudier eller annet utenlandsopphold og lignende før de ønsker å etablere seg.

Fordeler og ulemper

Men hva er egentlig fordelene med å bo hver for seg?
- Fordelene med særbo vil være at man fortsatt har sin individuelle frihet, slipper forpliktelser og så videre, men er likevel et par og slipper derfor stresset med å finne en kjæreste, svarer familieterapeuten.

Og ulempene?

- Ulemper vil være at man ikke har den daglige kontakten, ikke deler hverdagen sammen, kan kjenne mye på savn, det blir et stress med å gjøre avtaler om når man skal møtes og så videre. Det kan også oppstå sjalusi, usikkerhet og utrygghet i forholdet, sier Husby. alene_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning