Jul i ny familie

Coachen gir deg tipsene.

Jul i ny familie

Jul i ny familie

Publisert Oppdatert
Familierelasjonene våre er for mange svært annerledes nå enn for bare noen år siden. Vi har flere og mer varierte familiekonstellasjoner, gjerne med mine, dine og våre barn. Muligens har også foreldrene dine giftet seg på nytt.

Hvem skal være hos hvem? Hva med julegavene? Skal alle få? Hans familie, din familie, og hva med venner og bekjente? Hvordan innfrir man alle forventningene uten å skuffe noen?

Dette undrer Kvinneguidens kommunikasjonsekspert og coach Annika Richardsen på. Her får du tipsene hennes.

Les også: Farene på julebordet

Les også: Konstant irritert?

Les også: - Vær egoistisk- Julen skal liksom være en fredfylt tid fylt av kjærlighet og varme, sammen med familie og venner. Men det kan også for mange være en høytid for krangling, irritasjoner og kritikk. Noen av oss går fra å være rasjonelle, oppegående voksne til trassige treåringer i julefeiringen. De vi har de næreste relasjonene til er ofte de som trigger oss mest! Kanskje du opplever at familien din kritiserer deg, eller har for høye krav til deg? Er det masing, uvaner eller rett og slett et ønske om at de var annerledes?

Ny kjernefamilie

Den tradisjonelle kjernefamilien er så absolutt i endring, og de fleste av oss har nye konstellasjoner i familien som gjør at det ikke alltid er opplagte svar på ting.

- Nye forventninger dukker opp, og rom for tolkning kan gi rom for misforståelser. Med stebarn og eks'er kan forventningene til hverandre bli uklare. Det blir derfor desto viktigere å være tydelig og klar på hva man ønsker seg selv, og se på hva som er de riktige prioriteringene for deg og dine nærmeste. Du kan ikke innfri alle sine forventninger, men du kan prioritere, mener Richardsen.

Råd på veien

  • Vær tydelig og skap tydelige avtaler med de det gjelder.

  • Husk at du ikke kan innfri alles forventninger. Slipp taket i forventninger, og ikke tro at noen vil forandre seg om du vet at du alltid blir skuffet over dem.

  • Ikke la prestasjonsspøkelset ta overhånd, det viktigste er å ivareta barna og de du har ansvaret for.

  • Har du "valgt" å føle deg krenket? Noen ganger tolker man situasjoner til å bli krenkende rett og slett igjennom et gammelt tankemønster.

  • Forsøk å være sjenerøs og velg å se bort fra eventuelle kommentarer eller oppførsel som kan irritere. Avled også situasjoner ved å fokusere på noe annet. Tenk på hva du ønsker å oppnå, og hent frem «the christmas spirit», og vær sjenerøs, givende og fylt av kjærlighet. Våg å si det gode du føler. Du trenger ikke store ord, bare si det.

  • Om situasjonen er uholdbar, trekk deg unna om du kan. Det er ditt ansvar å gjøre noe med det. Du kan lage en alternativ jul og fylle høytiden med mennesker og opplevelser som gir deg noe positivt, eller å snu fokuset og hjelpe andre som trenger det.Hva vil du skape?

Coachen mener at når du har identifisert hva som er viktigst er det din oppgave som voksen å ivareta dine barns interesser, og de bør være det du i hovedsak tar hensyn til.

- Er deres behov ivaretatt? Om det er eks'er inne i bildet, og julen «deles» er det flott om dere kan ha noe sammen, om relasjonen med eksen er bra nok. Om det er grobunn for storkrangel og ingen rom for kompromisser, så aksepter delingen, men vær voksen og forsøk å bli enige om en tydelig ramme for barna, slik at de opplever situasjonen som tryggest mulig, mener hun.

Aksept

Det er mange som innerst inne sliter med å akseptere sine foreldre eller søsken som de er. Det beste er faktisk å slippe taket i håpet om forandring.

- På den måten slipper man forventningene og frustrasjonen knyttet til det. Så skal man heller ikke glemme at på tross av at man er oppvokst i samme familie, kan man ha ulike minner fra barndommen og ha ulike relasjoner til foreldrene.

Man er ikke prisgitt å like og gå overens med sin biologiske familie, men du har evnen til å skape din egen;

- Om du ikke kommer godt overens med familien, og ikke kan eller vil være sammen med dem i julen, skap dine egne tradisjoner - og din egen familie. Adopter en bror, tante eller søster, lån en blid bestemor eller onkel. De mest meningsfylte julefeiringene har nemlig en lav grad av selvhøytidelighet, og har en høy grad av raushet, sjenerøsitet og humor. Inviter noen som fortjener det, ikke de som krever det, tipser Richardsen.

Les mer på Annika Richardsens blogg!Annika2

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning