Hvorfor vil ikke menn binde seg?

Hvorfor er det så vanskelig for ham å slå seg til ro med deg? Frode Thuen svarer.

Publisert Oppdatert
Merker du at han får "helt hetta" med èn gang ordet ekteskap kommer opp? Eller sier han at han aldri vil gifte seg fordi han synes det er unødvendig?

Det er naturlig

Av og til kan det virke som om menn rett og slett ikke er interessert i å binde seg for resten av livet. Psykolog og samlivsekspert Frode Thuen forteller at det tradisjonelt er slik at menn oftere er utro enn kvinner - og det sier i alle fall delvis noe om hvorvidt de kan binde seg til en partner.

- For øvrig er kjønnsforskjellene i utroskap i ferd med å viskes ut. Og vi vet at langt flere kvinner tar ut skilsmisse enn menn. Så det kommer nok an på hva man legger i det å binde seg til en partner, mener Thuen.

Men i den grad man kan si at menn har større motvilje mot å binde seg til partneren enn det kvinner har, mener Thuen at det naturligvis kan tenkes at dette har sitt utspring i mannens reproduktive funksjon;

- Altså at menn er i stand til å gi liv til tilnærmelsesvis et ubegrenset antall barn. Og at "riskospredning" ved å fordele avkommet på flere kvinner, har vært et viktig biologisk prinsipp for menn - opp gjennom menneskeslektens utviklingshistorie. Denne typen darwinistiske perspektiver på kvinner og menns seksualitet og følelsesliv, har faktisk større gjennomslagskraft i dag enn noensinne, forteller psykologen til Kvinneguiden.

Menn mindre kritisk

Han mener samtidig at det er all grunn til å tro at både menn og kvinner er mer villig til å binde seg jo eldre de blir. Ikke minst fordi alternativene blir færre og dårligere.

Thuen tror at kvinner ser etter potensielle partnere som er snille og omtenksomme og ansvarlige.

- Men i virkeligheten er det nok mange, dels motstridende faktorer som spiller inn. Derfor er det desverre mange kvinner som faller for - og binder seg til, menn som er alt annet enn snille, omtenksomme og ansvarlige.

Psykolog Anita Skrautvol er heller usikker på om menn synes det er vanskeligere å binde seg til èn partner enn det kvinner gjør;

- Hvorfor skulle det være det? Det er nok veldig personavhengig. Menn kan hate eller elske singeltilværelsen på lik linje med kvinner. De har riktignok ikke den samme problemstillingen som kvinner når det gjelder at evnen til å få barn går ut på dato. Men det er heller ikke slik at den biologiske klokka tikker like sterkt eller føles like viktig for alle kvinner, sier Skrautvol.

Frode Thuen mener det er mange forhold som spiller inn på hva som skal til for at mannen vil binde seg.

- Det er også store individuelle forskjeller. Hvis vi i det hele tatt kan si noe generelt, må de være at menn er mindre evaluerende og kritisk til parforholdet sitt, sammenlignet med kvinner - på godt og vondt. Og hvis de bare har det sånn noenlunde, så er de fornøyd og slår seg til ro - men de er ikke nødvendigvis alltid like trofaste. Kvinner stiller ofte større krav til forholdet, for å slå seg til ro, mener Thuen. sex4-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning