Hvordan leve lykkelig i alle sine dager?

Coachen forteller hvordan dere kan holde liv i kjærlighetsforholdet!

Publisert Oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Ukens tema handler om hvordan man kan holde liv i samlivsforholdet.

Forelskelse er fantastisk og gjør at vi ser livet igjennom rosa briller. Når den første forelskelsesfasen har lagt seg og det er etablert at man er sammen "på ordentlig" kan det rosenrøde skjæret ha en tendens til å klarne litt til. Når man først forelsker seg forsøker man ofte å fremstå best mulig, og kanskje til og med justere oppførsel og fremstilling av oss selv. Dette etter hva man tror den andre ønsker av oss. Når man har kommet på plass i forholdet handler det om å bli kjent med hverandre, og i det ligger også ulikhetene. Det som fremsto som "sjarmerende" uvaner til å begynne med vil muligens ikke fortsette å være sjarmerende. Når den mest stormende forelskelsen har roet seg ned, hvordan kan man danne et godt forhold uten å "miste seg selv"?

Lykke er ditt ansvar

Det er fantastisk å få oppfylt drømmen om å finne kjærligheten, men samtidig som du oppnår noe, mister du også noe annet. Når man er singel står man blant annet friere til å ta bestemme alt selv uten at det går utover noen andre. En nødvendighet for et godt forhold er å samarbeide og tidvis er det nødvendig å inngå kompromiss. Lykke er noe vi bygger opp i oss selv ved å styrke vår egenverd og selvfølelse, som igjen vil gjøre at vi tror på at vi er verdt å bli elsket. Om vi går inn i et forhold og forventer at det vil på et magisk vis fjerne alle problemene våre, blir forholdet grunnlagt på en ustabil grunn. Det er derfor viktig at du tar ansvaret for å styrke din selvfølelse og fortsette å jobbe mot dine drømmer.

Når du plutselig har noe verdifullt å miste

Når vi går inn i forhold, kan vi også bli redd for å miste dette verdifulle som har kommet inn i livet vårt.
 • Ødelagt av utroskap?
 • Nytt år - nye muligheter
 • Bli venn med speilbildet ditt!
 • Når han irriterer vettet av deg!
 • Tenk om du aldri får kjæreste...!
 • Er vi sammen nå eller?

 • Det kan utfordre selvfølelsen og skape frykt for å miste det. Det er viktig å forstå og føle at vi er verdt å bli elsket. Selvfølgelig er det herlig med bekreftelse fra din kjære, men om du ikke øver på å bekrefte deg selv og styrke selvfølelsen din, "overgir" du din egenverd til den andre, og legger din verdi i kraft av det at du er i det forholdet. Da kan du risikere at uansett hvor mange ganger partneren din sier at de elsker deg så er det ikke nok. Da kan du også miste dømmekraften din og kanskje ikke se om forholdet ikke er bra for deg. Det er da du har "mistet deg selv".

  To som blir til én utgjør to dårlige halvdeler

  Det oppstår ofte problemer i forhold fordi vi ikke snakker om våre forventninger, det kan være vanskelig og skummelt for mange av oss å ta opp nettopp de tingene som er viktigst. For selv om det er essensielt å etablere felles spilleregler og inngå kompromisser, er det viktig at det ikke går i mot det vi faktisk ønsker oss på sikt.
 • Stresset i førjulstiden?
 • Føler du deg ikke god nok?
 • Slik takler du misunnelse
 • Møt Kvinneguidens coach

 • I starten av forholdet er det derfor viktig å etablere et felleskap der man lærer seg å lytte til den andres drømmer, mål og forventninger, og tør å utrykke sine egne. På den måten får man dannet et felleskap som gjør det enklere å samarbeide om det som er viktig for oss. Å inngå kompromiss betyr at vi blir enige om hva vi vil sammen, ikke at den ene parten alltid gir etter. Når man har felles spilleregler er det også enklere å se fordelene ved våre ulikheter, og vi oppnår større trygghet i forholdet.

  Hva kan du gjøre?

  - Vedlikehold ditt eget liv! Hva gjorde du før forholdet som gav livet ditt glede, innhold og mening? Det er viktig å ha et sosialt liv utenfor forholdet. I tillegg er det viktig at du fortsetter å jobbe mot de øvrige drømmene i livet ditt.

  - Ta ansvar for din egenverd og selvfølelse. Øv på å bekrefte deg selv og din selvbevissthet. Det gjør at du har tro på at du er verdt å bli elsket, og at du tør å sette grenser og utrykke hvordan du vil ha det. Lag deg en Bra-bok!

  - Snakk om hvordan dere vil ha det! Hva dere er villige til å inngå kompromiss på, hva er det som er deres såkalte "dealbreakers" - viktige regler som ikke kan brytes - som for eksempel utroskap.

  Hvis vi ikke tar hånd om oss selv og selvfølelsen vår samtidig som vi pleier forholdet vi er i, blir det lett til at vi tar hverandre for gitt. Det vil kanskje kreve mot å snakke om de store tingene, men det gjør at man vet hvor man står og man skaper ikke illusjoner om forholdet, men lever ærlig. Det gir forholdet bedre vekstvilkår.
Annika220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning