Feiring av valentinsdagen

Tør du å si «jeg elsker deg» uten å høre det tilbake?

Dropp blondeundertøy og sjokolade. Valentinsdagen bør brukes til noe mye viktigere.

SI TIL FOLK AT DU ELSKER DEM: - Skal du først markere dagen, så bruk den som en kjærlighetsdag og ta den på alvor. Hvis ikke kan du egentlig bare blåse i hele dagen, mener spesialist i psykologi, Eva Tryti.

SI TIL FOLK AT DU ELSKER DEM: - Skal du først markere dagen, så bruk den som en kjærlighetsdag og ta den på alvor. Hvis ikke kan du egentlig bare blåse i hele dagen, mener spesialist i psykologi, Eva Tryti. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

- Ja, vi trenger flere kjærlighetserklæringer i hverdagen, slår spesialist i psykologi, Eva Tryti, fast.

Som mangeårig par- og familieterapeut har hun jobbet med alt fra seksuelle problemer og utroskap til utfordringer knyttet til selvfølelse.

Selv om valentinsdagen kritiseres for å være en kommersiell og falsk tradisjon, er hun ikke i tvil om at den kan brukes til noe positivt også.

Vi har samlet våre beste saker om kjærlighet og samliv nederst i denne saken - til de som kunne ha behov for litt inspirasjon!

- Jeg tipper valentinsdagen er et sosialt fenomen vi kommer til å bli vant til. Da kan vi jo like gjerne bruke den til noe fint: Gi hverandre små opplevelser, gjør hverandre tjenester, lag middag, gi en massasje og så videre. Hovedpoenget mitt er at vi står fritt til å forme den som vi vil.

via GIPHY

 

Dropp unødvendige gaver

Klisjeer som blondeundertøy og sjokolade kan du helt fint styre unna. En kosebamse som holder et hjerte er neppe nødvendig for et voksent par å gi til hverandre.

Veien til lykke består av tre helt andre ting enn dilldall fra Nille.

Men å himle med øynene av valentinsdagen kan fort bli like teit. De aller fleste av oss kan helt fint tåle å si «jeg elsker deg» litt oftere.

Vi har sjeldent vondt av å høre det.

- Skal du først markere dagen, så bruk den som en kjærlighetsdag og ta den på alvor. Hvis ikke kan du egentlig bare blåse i hele dagen, syns jeg. Si noen ord, eller skriv dem ned, og gjør det ordentlig. Det gjør vi jo nesten bare i begravelser nå for tiden.

Ofte forskjellige forventninger

I et forhold kan det bli en kollisjon hvis den ene parten har forventninger og den andre ikke bryr seg i det hele tatt.

Og nei, det betyr ikke at alle damer i heterofile par lengter etter en konfekteske fra mannen 14. februar.

Tryti forteller at hun ser at de tradisjonelle kjønnsrollene er i ferd med å endres hos de yngre klientene hun har.

via GIPHY

- Dermed skinner også personlighetene mer gjennom. Det er ikke så sjelden at et par består av en følsom og romantisk mann, som for eksempel har lyst til å feire valentinsdagen, og en dame som ikke tenker på det overhode.

Du kan ikke forvente å få noe tilbake

Men å avklare forventningene sine på forhånd kan fort bli feil. Da risikerer du å ende opp med nok en dag med gavepress, og ikke noe mer.

Kan du ikke bare være tøff nok til å si «jeg elsker deg» uten å se for deg en enda større erklæring i retur?

- Du må vite at kjærligheten bare gir. Du kan ikke forvente å få noe tilbake. Du må være villig til å bare sende den ut, uten å få noe igjen for det, sier Tryti.

via GIPHY

Vil du lese flere saker om samliv og andre relasjoner?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning