Hjelp en venn i nød

Hva skal du gjøre når en venninne kommer til deg og trenger trøst? Fanny Duckert har svarene.

Publisert Oppdatert

Hva skal du gjøre når en venninne kommer med et alvorlig problem og betror seg til deg? Spørsmålet er ikke enkelt å svare på. Professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, Fanny Duckert, har noen tips til hvordan du best takler situasjonen.

 

Vær en lytter

- Det viktigste er å åpne opp og lytte. Ta i mot og vær en støtte, sier hun.

 

Et problem kan ofte være at den som har problemet vil at du skal holde det hemmelig. Dette mener Duckert du må respektere, med ett unntak:

 

- Er det fare for liv eller du ser at hun åpenbart ikke er i stand til å ta vare på seg selv, så har du en plikt til å mobilisere hjelp av noe slag, sier hun.

 

Et annet alternativ kan være å prøve å overtale venninnen din til å selv søke hjelp eller ta tak i situasjonen på en eller annen måte.

 

Kjenn din begrensning


Det er lett å glemme seg selv når en god venninne lider, men Duckert mener det er viktig å kjenne sin egen begrensning:

 

- Du kan ikke ta over en venns ansvar for seg selv. Det kan resultere i feilvurderinger og overkjøring, noe som kan gjøre vondt verre. En tommelfingerregel er at du ikke bør investere mer enn du har råd til å tape, sier professoren.

 

Selv om en venn har det vondt, kan det også være en god idé å skjerme seg selv litt når du føler det blir for mye. Se situasjonen an, men prøv å gi noen signaler om at du trenger en pause innimellom og at venninnen din ikke må ta det personlig. Bruker du all din tid på å håndtere problemene til venninnen din, betyr det sannsynligvis at de er så store at hun burde få profesjonell hjelp.

 

venn5

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning