Har du sexsmerter?

Hver fjerde kvinner har vondt under sex, likevel fortsetter hun.

Publisert Oppdatert
Når det handler om sex, forsøker kvinner i dag å leve opp til et idealbilde av hvordan en kvinne skal være, mener den svenske jordmoren og sexolog Eva Elerstig, som nettopp har laget en avhandling om smerter ved samleie.

Det skriver ekstrabladet.dk.

Redd for å ødelegge

2000 unge kvinner mellom 13 og 22 år svarte på undersøkelsen, og det viste seg at knapt halvparten av de har vondt når de har sex. Og halvparten av de fortsetter samleie på tross av smertene.

I følge Elmerstig er det resultatet av en tradisjonell kjønnsnorm som underbygger bildet av kvinnen som alltid vil ha samleie og tilfredstille sin partner.

Hun mener at mange kvinner er redde for å ødelegge noe for partneren eller i forholdet dersom de ikke har sex. Og på lengre sikt kan det å dyrke sex tross smerter, utvikle seg til vaginisme, en slags krampetilstand i skjeden som gjør samleie nesten uutholdelig.

- Man skal kun gjøre det man synes er behagelig. Man skal ikke gjøre noe fordi man tror det forventes av en fordi man er kvinne. Dessuten er det jo andre måter å ha sex på enn gjennom penetrering, sier Elmerstig til expressen.se.

Stress og betennelse

En annen svensk undersøkelse laget av gynekologen Sophia Erhström, peker på en sammenheng mellom langvarig stress og betennelse rundt skjedeåpningen. Erhström undersøkte nivået av stresshormonet kortisol hos en gruppe kvinner, samtidig fylte de ut omfattende spørreskjemaer om jobb og privatliv.

- Vi så en sterk kobling mellom et negativt selvbilde med depressive trekk og vaginale betennelser, sier Erhström som mener at årsaken kan være at stress reduserer immunforsvaret.

Penisstørrelse

Den danske sexologen, seksualveilederen og jordmoren Vivi Hollænder fra bedresexliv.dk, mener at det også kan være smertefullt dersom kvinnen ikke er helt tent og spenner kroppen i stedet for å slappe av. Og har man en gang hatt et smertefullt samleie, kan angsten alene gjøre at det blir vondt igjen og føre til at kroppen gjør motstand selv om man faktisk har lyst.

- En annen, ofte oversett årsak til smerter ved samleie, er muskelspenninger i underlivet. På samme måte som man kan ha muskelknuter i skuldrene, kan man være stresset i bækkenmuskulaturen. Man skal heller ikke se bort fra mannens penisstørrelse. En lang penis som treffer livmorhalsen i harde, dype støt, kan også være veldig smertefullt. Det kan unngåes ved mer hensiktsmessige samleiestillinger og teknikker, men det krever at man er oppmerksom på hva smertene skyldes, sier Hollænder til ekstrabladet.dk. smerter2-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning