Gode tips til "nytt" sexliv

Sexen kan holdes spennende selv om dere har vært sammen i mange år!

Publisert Oppdatert
Par som har vært sammen i mange år kan slite med å gjøre sexlivet spennende, men det finnes mange måter å holde på gnisten!

Sexlyst ikke konstant

Sexolog og forfatter Frida Kahlisto sier at det er enkelte faktorer som er viktig for å bevare lysten.

- Lyst er sjelden noe som er konstant eller som er der uansett, men lyst er en forutsetning for sex. Lysten er komplisert og innviklet hvor forskjellige ting spiller inn. Det visuelle, sanselige og det psykologiske påvirker hverandre gjensidig. Lyst kan lett saboteres av dagliglivets kjedelige rutiner eller av andre ting, sier Kahlisto til Kvinneguiden.

Hun ramser opp stikkord som god kommunikasjon, god vilje og respekt. Dersom det er grums i forholdet, vil det gå utover sexlivet og man må ordne opp i det som skurrer.

- Et mer spennende sexliv er noe begge må ønske og ville jobbe for, og da er det best å starte med kommunikasjon; ærlig kommunikasjon. Snakke sammen om hva den andre synes, ønsker eller drømmer om. Bli enige om hvilke grep som må gjøres på hjemmebane slik at man får prioritert det inn i en ellers travel hverdag, avhjelpe hverandre med dagligdagse rutiner. Man trenger ikke kun tid til å praktisere, man trenger også tid til å tenke på det, snakke om det og fantasere om det, råder sexologen.

Tenk nytt og kyss mer!

Hun mener at erotisk nytenkning ofte må til for å bringe liv, lyst, latter og lek tilbake i kjærlighetslivet. Om man ikke kommer på så mye selv, så finnes det en del bøker på markedet man kan lese. Å dele erotiske fantasier kan også gi en ekstra piff og føre til at par kommer nærmere hverandre, men det forutsetter trygghet fra begge parter og at forholdet tåler det, ellers kan det lett bli såre tær.

Kahlisto tror ikke det finnes noen enkel oppskrift for par på å unngå å bli lei hverandre:

- Men en ting virker nesten alltid - se hverandre, både på hverdager og når det er fest. Alle trenger å bli sett. Når vi blir sett så føler vi oss betydningsfulle, vi blir mer positive og da legger vi godviljen til, sier hun.

Og det finnes drøssevis av små grep som spiller inn i hverdagen og som samtidig kan gjøre sexlivet så mye bedre. Fysisk nærhet er i seg selv lystfremkallende, derfor er det viktig å beholde mest mulig fysisk nærhet. Fysisk nærhet ved klem, berøring eller kyss viser også at man har beholdt varmen for hverandre.

- Det er likevel viktig at ikke all fysisk nærhet eller berøring skal bety sex, men at det er en del av hvordan man samhandler som ikke nødvendigvis fører til sex. Om fysisk nærhet kun betyr at det er en del av, eller et forspill til sex, kan det lett føre til press. Derfor kan man fint lage seg rutiner for nærhet. Det kan virke som en floskel at mannen kysser kona før han drar på jobb hver morgen, men det er å anbefale. Jo flere slike punkter man har hver dag for berøringer eller kyss som ikke er erotisk ladet, jo bedre er det. Da beholder man nærhet og sikrer et minimum av hudkontakt. Å gi hverandre massasje uten at det planlegges sex kan også føre par nærmere hverandre, råder sexologen.

Sex et felles prosjekt

Kahlisto mener at seksualitet bør være et felles prosjekt som begge har ansvar for. Derfor bør det snakkes om hva den ene eller andre kan tenke over for at sexlivet skal bli bedre for begge.

- Ingen er tankelesere, derfor er det viktig å snakke sammen, tørre å si fra. "Hva trenger jeg"? "Hva trenger du?" "Jeg ønsker..". Begge bør tørre å si i fra om udekkede behov, eller hva som skal til for å få det bedre, sier hun.

Og det absolutt beste tipset sexlogen vil komme med, er at man erkjenner overfor hverandre at man har et behov og kommuniserer lyst.

- Vis den andre at du synes h*n er attraktiv. Ikke slutt å gi hverandre komplimenter eller oppmuntringer generelt. Overrask gjerne partneren av og til slik at dere blir rykket ut av de daglige rutinene. sex-320 sex2-320--

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning