Født til utroskap

Ny undersøkelse viser at enkelte menn er født til å være utro. Les om de spennende funnene her!

Publisert Oppdatert
I forrige uke sendte Karolinska Institutt i Sverige ut en rapport som viser at det kanskje ikke er tilfeldig om mannen din er utro eller ikke, men at genene kan være en medvirkende årsak.

Samfunnet påvirker også

Studiene har funnet at menn som arver gener som påvirker det viktige tilknytnings-hormonet Vasopressin, har større sannsynlighet for å ha et svakere forhold til partneren sin.

Men kan man virkelig skylde på gener om kjæresten er utro mot deg?

Psykolog og forfatter av boken The Joy of sex, Susan Quilliam, sier til Timesonline at gener er viktig, men ikke hele sannheten.

- Gener bestemmer mannens høyde men det bestemmes også av maten han spiser. Man kan gjerne si at noen menn er mer genetisk anlagt til å være utro enn andre, men her spiller også kulturen mannen er født inn i en rolle. I tillegg handler det om hvordan media, familien og samfunnet generelt påvirker mannen, sier Quilliam.

Psykologen mener samtidig at selv om menn har en tendens til å ha flere partnere enn kvinner, vil det, uavhengig av kjønn, alltid være en mulighet for at to personer i et ulykkelig ekteskap ikke er tro mot hverandre.

- Før var ekteskap mer en kontrakt hvor kvinnen holdt seg hjemme med barna mens mannen jobbet, utroskap havnet ofte i skilsmisseretten. I dag er rollene endret dramatisk, og andelen av utro kvinner øker stadig, sier Quilliam.

Menn og følelser

Psykolog og forfatter av boken The truth about cheating, Gary Neumann, intervjuet 200 menn i USA, 100 utro menn og 100 trofaste menn, og konkluderte med at gener har lite å si for om mannen er utro eller ikke.

- Mange kvinner tror at den følelsesmessige delen av forholdet ikke er så viktig for menn, men jeg fant at mannen er svært opptatt av følelser og de kun er utro dersom de føler avstand i forholdet til kvinnen, sier Neumann til Timesonline.

Grunner til utroskap

  • Gjennom undersøkelsen fant Neuman at bare 8 prosent av mennene skylder på seksuell misnøye som hovedgrunn for utroskap.
  • 12 prosent sier at elskerinnen var i bedre form eller penere enn sin egen kone.
  • 77 prosent av utro menn hadde en bestevenn som også var utro. Dette i kontrast til de trofaste mennene, der mindre enn halvparten hadde utro venner.
  • Der sex var problemet svarte mennene at det ikke handler om dårlig sex, men mangelen på sex fordi konene ofte var for trøtte, levde travle liv og var for opptatte til å ha glede av sex.
  • 60 prosent av de utro mennene hadde skyldfølelse men mente at ekteskapet var en evig kamp de ikke kunne vinne; konene satt ikke nok pris på dem og var sjelden positive, mens elskerinnene var beundrende og satt pris på dem.
ut3-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning