Hvordan arrangere en god fest

Festen ingen vil gå glipp av

Med disse tipsene kan du trygt invitere til førjulsparty.

GOD FEST: Thomas Leikvoll oppfordrer deg til å tenke at du skal lage en fest folk liker å huske på, og ikke en de jobber for å glemme etterpå.

GOD FEST: Thomas Leikvoll oppfordrer deg til å tenke at du skal lage en fest folk liker å huske på, og ikke en de jobber for å glemme etterpå. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Publisert Oppdatert
PARTYPLANLEGGER: Ronnie Ottem.

PARTYPLANLEGGER: Ronnie Ottem. Foto: Foto: FRØYDIS ASP ORMÅSEN.

SMALLTALK-EKSPERT: Thomas Leikvoll.

SMALLTALK-EKSPERT: Thomas Leikvoll. Foto: Foto: JOHN ANDRESEN.

Tiden er inne for de gode førjulsfestene, og kanskje har du tenkt å invitere enten nære venner eller kollegaer hjem i stuen din? Da skal du huske på at festen bør legges opp litt forskjellig etter klientellet du inviterer.

Og for all del; ikke send ut invitasjon via Facebook.

Det mener i alle fall Thomas Leikvoll, programleder og forfatter av bøkene "Small Talk", "Toastmaster" og "Utdrikningslag".

Syngende julebud

- Ikke bruk Facebook. Facebook-brukere drukner i ulike invitasjoner og er upålitelig med henhold til å få folk til å gi et forpliktende svar. Invitasjoner som er levert selv, eventuelt i post begynner å bli mer moderne igjen og gir en helt annen og personlig følelse. Legg gjerne med en liten ting i invitasjonen: et bilde, en kjærlighet på pinne, sjokoladebit eller lignende som symboliserer noe med festen, tipser Leikvoll til Kvinneguiden.

Partyplanlegger Ronnie Ottem mener at invitasjonen godt kan sendes via e-post, i posten eller til og med med bud.

- Eller hva med å leie ett syngende julebud? Eller sende ut sin mann utkledd som julenisse? De fleste velger vel heller å sende mail eller post . Bruker du mail kan du på mange amerikanske sider finne juleinvitasjoner med sang, fil, eller vakre bilde karueseller. Du kan også sende ut invitasjon i form av en cd der folk kan få invitasjonstekst i cd-cover, og samtidig få en julehilsen med julemusikk . En idé er da å legge inn den type musikk som forteller litt om hva slags fest du inviterer til, tipser Ottem til Kvinneguiden.

Nære vennersfest

Når du skal samle nære venner til en sammenkomst hjemme hos deg selv, vil stemningen garantert bli avslappet og hyggelig.

Men likevel er det viktig å tenke over hvordan du kan gjøre kvelden ekstra spesiell, og kanskje litt uvanlig for vennene dine, slik at du lager til en fest de sent vil glemme.

Det er viktig å bestemme seg for hvilken type fest man skal ha, mener Leikvoll.

- Skal dere helst prate sammen, mimre og drikke for siden å gå ut, kan man bruke mindre tid på mat, og heller skape de gode rammene. Musikk, pynt og aktiviteter. Ser du derimot for deg at største delen av kvelden skal tilbringes hos deg, er det langt viktigere å bruke mest tid på mat og tilhørende drikke. Kanskje legge opp til noen aktiviteter i løpet av kvelden.

- En god musikkliste er viktig. Hva med å laste ned spillelister med musikk som dere har hørt på sammen. Eksempelvis Vg-topp ti fra ungdomskoletiden, eller russetiden? Alle slike lister finnes tilgjengeige på nett, tipser Leikvoll videre.

Ottem synes det er viktig å samle gode venner før jul, det er i julen man bør være sammen med familien sin.

- Så ikke bruk altfor lang tid på mat, drikke og organisering dagen du har invitert venner. Det er mye som kan gjøre klart på forhånd. Server en pæregløgg med kanel, eller klassisk gløgg med og uten alkohol, foreslår Ottem og tipser videre:

- Min beste anbefaling for servering er juletapas. Slik kan man samle gode venner, og gjerne flere mennesker, uten at man må organisere mye på kjøkkenet samtidig som man har gjester til bords.

Kollegafest

GOD STEMNING: Skal dere prate og mimre sammen, er det greit å bruke mindre tid på mat og heller servere noe enkelt, som småretter.

GOD STEMNING: Skal dere prate og mimre sammen, er det greit å bruke mindre tid på mat og heller servere noe enkelt, som småretter. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Skap god stemning

- Med henhold til lys og musikk må man legge seg et sted mellom idrettshall og horehus. Bruk mange levende lys. Om enn klisjefyllt så er det en stemningsskaper i de fleste sammenhenger. Vær generelt ikke for ambisiøs med maten. Ikke vær Eivind Hellstrøm. Prøv heller å lage enkle retter som går fort å lage mye av, tipser Leikvoll.

- Mange hjem benytter seg av samme julepynt hvert år. Men det går også an å se litt mot den amerikanske trenden og benytte seg av ett fargetema, på all pynt. Rødt og gull i kombinasjon med grønt er min favoritt i havet av julepynt. En jul kan også være helt hvit, i kombinasjon med sølv og engler, sier Ottem.

- Jeg vil anbefale å servere forskjellige, spennede småretter med forskjellig julemat. Spekemat, sylte, ribberull, røkt laks, gravet laks, eggerøre, waldorfsalat, ribbe med sennep, julepølse, sild og godt brød, tipser han videre.

- Dessert hører med og kan være i form av hjemmelaget julekaker, multekrem og kromkaker. Eller du kan serverer en britisk christmas pudding med egglikør og vaniljesaus. Dette kan også serveres i små posjonsformer slik at folk nødvendighvis ikke trenger å sitte til bords når det blir servert, sier Ottem.

Skal du invitere kollegaer hjem til deg selv, er det litt andre hensyn som må tas.

Her kan det for eksempel bli litt pinlig dersom det blir stille og small-talken går i stå.

Dessuten må man gjerne passe på å ikke bli for privat eller personlig under enkelte kollegasamtaler.

- Målet må være å få til en god stemning som ikke er altfor preget av at folk ikke kjenner hverandre like godt. Server gjerne litt håndmat slik at folk kan bevege seg rundt. Selv har jeg god erfaring med å kanskje legge opp til noen fellesaktiviteter tidlig. Quiz, og spesielt musikkquiz, er noe alle kan engasjere seg i. Del inn i grupper, og la folk bli kjent på en ny måte, foreslår Leikvoll.

Ottem mener at en kollegafest på privaten ofte handler om å komme litt nærmere de man jobber med.

- Jeg syntes ofte at et hjem representerer ens personlighet og sier mye om hvilke verdier man har. Det er også viktig at dine gjester skal slappe av, spesielt dersom du er leder i en bedrift. En liten, hyggelig velkomsttale der du forteller litt om dine verdier i din private sfære, samt å servere noe ekstra godt i glasset, gjør at folk føler seg velkommen, sier han.

Skulle det bli litt pinlig stillhet, kan det lønne seg å tenke igjennom noen aktuelle temaer i forveien.

- Rundt juletider er det rom for mange gode samtaler. Mange har planer, og gleder seg til besøk eller å reise på besøk. Samtaler om hvordan man skal tilbringe julen, og med hvem, passer bra. Noen drar på ferie og andre skal jobbe. Spørsmål om nyttårsfeiringen eller familiens mattradisjoner er også temaer som man kan snakke lenge om før det passer seg å avslutte samtalen og unnskylde seg med å sosialisere videre med folk i rommet, tipser Ottem.

Leikvoll har skrevet om kunsten å kunne "small talk", og i boken kommer han innom blant annet to viktige prinsipper:

1. Ta tak i det du ser eller hører når du trenger en icebreaker. "Denne låta har jeg hørt før. Vet du hvem som spiller den?", "Det er første gang jeg er her. Vet du hva som er programmet for kvelden", "Du kan virkelig danse. Har du gått på kurs?"

2. Neste grunntriks er å gi gratis informasjon når du selv svarer. Slik har motparten mulighet til å vite mer og får flere muligheter til å føre samtalen videre. Isteden for å svare at "Jeg har to barn", svarer man heller at man har to gutter på 10 og 8. Istedenfor å svare at "Du jobber i staten", så fortell at hva du gjør hver dag. Dermed er det lettere for andre å ta tak i detaljer i det du forteller og blir på den måten oppfordret til å dele mer selv.

Ikke gjør dette

Så kan det være greit å vite litt om hva man helst bør unngå når man arrangerer fest.

- Jeg ville unngått å invitere til ett julefritt selskap dersom du er ansvarlig for årets juleavslutning på jobben eller i vennegjengen. En Cæsarsalat eller en protein pluss- salat er vel heller ikke hva jeg anbefaler å servere dersom du skal invitere venner hjem før jul. Det kan man jo gjøre i janaur, sier Ottem.

Leikvoll mener at man umulig kan forsikre seg mot alt, ei heller kan man ta ansvar for andre menneskers dumskap:

- Men man kan ta forhåndsregler. Selskaper hvor vertskapet har lagt sin flid i å få mest mulig alkohol inn i velkomstdrinken er typiske fester hvor ting fort kommer ut av kontroll. Det kan være greit å tenke igjennom om det er visse gjester som trenger spesiell oppmerksomhet ut i fra tidligere erfaringer. Man vil ikke at et selskap ender i slossing, fyll og oppkast før midnatt, advarer Leikvoll og understreker:

- Tenk at du skal lage en fest folk liker å huske på, og ikke en de jobber for å glemme etterpå.

Leie av festlokale

Om du synes det virker som et eneste stort ork å holde en stor fest hjemme i stuen din, kan alternativet være å leie et festlokale for kvelden.

LEI ET LOKALE: Om du synes det virker som et eneste stort ork å holde en stor fest hjemme i stuen din, kan alternativet være å leie et festlokale for kvelden. Her fra Chill-Outs lanseringsfest på Bolivar i Oslo.

LEI ET LOKALE: Om du synes det virker som et eneste stort ork å holde en stor fest hjemme i stuen din, kan alternativet være å leie et festlokale for kvelden. Her fra Chill-Outs lanseringsfest på Bolivar i Oslo. Foto: Foto: ALEXANDER KRAG.

Det behøver ikke å bli superdyrt.

- Det finnes en rekke organsisasjoner som leier ut lokaler for en billig penge. Søk opp velforeninger og frivillige organisasjoner i ønsket område og spør. Som oftest slipper man unna med å betale en liten sum pluss vask og rengjøring, tipser Leikvoll.

- I et større selskap er det alltid noen som kjenner noen som har bekjente med en firmahytte, et litt rustikk lagerlokale eller lignende. Vær kreativ og ikke vær redd for å spørre. De morsomste festene er nesten alltid de som er annerledes i form av ramme og innhold, mener han.

Å arrangerer fester ute er Ottems spesialfelt, og han forteller at mange velger å leie et lokale for sine venner eller ansatte.

- Ofte kan det være lurt å få litt hjelp fra de som sitter med en oversikt over byens tilbud, og kan være behjelpelig med å sette sammen en hyggelig pakke med mat, drikke og musikk som passer de forskjellige budsjettene, foreslår Ottem og tipser videre:

- Skal man spare litt penger på julebordet, er det mange som velger å lage en stor fest i janaur. Prisen på å leie lokalene er lavere og mange jobber hver dag tett opp mot jul. Så en fest i januar kan være løsningen for mange, mener han.

Les også:

Så mye betyr førsteinntrykket

Derfor blir du dømt etter utseendet

Dette gjør deg upopulær på jobb

Slik møter du den rette på nett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning