I feil forhold

Pass opp hvis dere ikke prioriterer hverandre

Åtte tegn på at kjæresten ikke er den rette.

KJÆRLIGHET: Pass opp for tegnene som tyder på at dere ikke er ment for hverandre.
KJÆRLIGHET: Pass opp for tegnene som tyder på at dere ikke er ment for hverandre. Foto: ILLUSTRASJONSBILDE: Pixabay
Sist oppdatert

I forelskelsens rus ser vi bare hverandres gode sider.

Noen ganger er forholdet likevel ikke liv laga, til tross for at den første tiden var en evig dans på rosa skyer.

Hvis kommunikasjonen er dårlig, respekten fraværende eller den ene parten er kontrollerende, kan det hende dere ikke er ment for hverandre.

Åtte tegn på at du ikke har funnet den rette:

1. Dere kommuniserer dårlig

ADVARER: Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland er opptatt av at par klarer å kommunisere.
ADVARER: Par- og familieterapeut Kate Elin Søyland er opptatt av at par klarer å kommunisere. Foto: FOTO: Åpen Dialog

- Alle par kan slite med kommunikasjon fra tid til annen, men har du funnet feil match, vil kommunikasjonsproblemene vedvare, sier parterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog i Sandnes.

Da kan det like gjerne være dagligdagse ting som går i stå som mer personlige temaer, og den ene parten syns den andre overdriver når han eller hun uttrykker frustrasjon over manglende dialog.

- Dette er katastrofalt for parforholdet da slike par mangler verktøy for god kommunikasjon eller den ene fremstår som masete uten at den andre forstår problemet. Slike par har dårlig emosjonell nærhet fordi de ikke får til gode samtaler om vanskelige temaer, og dermed utvikles ikke kjæresteforholdet, sier hun.

Som oftest ender det opp med at den som vil snakke ikke føler seg sett og hørt, og kommunikasjonen blir da enda dårligere.

2. Mangel på empati og engasjement

Hvis den ene parten ikke klarer å engasjere seg i den andres verden og vise at vedkommende bryr seg, er dere nok ikke riktig for hverandre.

- Foreslår den ene noe, svarer den andre kanskje med at det liker eller gidder ikke han eller hun eller at dere ikke har råd. Når den ene unnlater å engasjere seg i små, hverdagslige ting som den andre er opptatt av, blir forholdet mer kjølig og slike par har mer fokus på jobb, venner og familie enn hverandre. Dette blir en flukt fra et livløst kjæresteforhold, sier Søyland.

Empati og engasjement for den andre er ifølge Søyland helt avgjørende for å utvikle relasjonen og for at kjærligheten ikke skal gå ut på dato.

- Slik par kan være flinke til å ha en flott fasade utad. Men mens den ene kjeder seg uten å gjøre noe forsøk på å endre situasjonen, vet den andre at noe vesentlig mangler i kjæresteforholdet, sier hun.

3. Dere deler få eller ingen interesser og lidenskaper

- Når et par sier at de elsker å lage mat sammen, er det ikke bare fordi det stiller den fysiske sulten. Det er også en fin måte å pleie forholdet på, sier Søyland.

Felles interesser, der begge har en høy, indre motivasjon, booster forholdet. Det skaper tilhørighet, gode minner og forsterker tilknytningen mens dere har det gøy sammen.

- Par som mangler felles interesser lever mer parallelle liv som på sikt er farlig om dere ønsker å være kjærester og få til et livslangt forhold, sier hun.

Søyland forteller at det er lett å se par som virkelig koser seg sammen, men at det selvfølgelig ikke er nødvendig å dele alle interesser.

- De som ikke har et par interesser som begge er engasjert i, mangler imidlertid noe helt vesentlig som kan binde to personer sammen på tvers av ulikheter, sier hun.

4. Du er langt nede på kjærestens prioriteringsliste

Dere trenger ikke tilbringe all tid sammen, men et gjensidig ønske om å prioritere hverandre, bør være tilstede hvis forholdet skal være levedyktig.

RÅD: Familieterapeut Elisabeth M. Lugg mener par bør ha noen likhetstrekk.
RÅD: Familieterapeut Elisabeth M. Lugg mener par bør ha noen likhetstrekk.

- Dersom du merker at du er langt nede på kjærestens prioriteringsliste, er han eller hun neppe den rette for deg. I alle fall ikke dersom du tar opp dette og vedkommende verken viser forståelse eller vilje til endring, sier familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg.

 5. Store personlighetsforskjeller

Like som to dråper vann trenger dere ikke være, men noen likhetstrekk bør dere nok ha.

- Personlighetsforskjeller kan gjøre det vanskelig å forstå hverandre og ivareta hverandres behov. Hvordan det da går med forholdet er imidlertid avhengig av hvordan dere forholder dere til ulikhetene og i hvilken grad dere aksepterer dem eller ikke, sier Meyer Lugg.

6. Kjæresten gjør deg usikker og nervøs

- Noen kan være mest opptatt av å få en partner på kroken for så å gi forvirrende signaler. Fra å virke som drømmekjæresten det ene øyeblikket, kan han eller hun gå til å verken svare på meldinger eller ha tid til å være sammen med deg i det neste. Vedkommende elsker deg ikke, men holder deg bare på kroken, sier Meyer Lugg.

Slike forhold er forvirrende, gjør deg usikker og kan svekke dømmekraften din.

- Du har jo møtt en person som har utløst håp om kjærlighet, men dette er dessverre bare en illusjon, sier hun.

7. Kjæresten viser ingen vilje til å reparere relasjonen

- Alle par opplever fra tid til annen utfordringer. Dette er helt naturlig, men er kjæresten din av typen som bare vil at forholdet skal være noe som er, og som skal gå av seg selv, vil han eller hun neppe ta deg og problemene på alvor, sier Søyland.

PASS PÅ: En kjæreste som gir forvirrende signaler gjør deg usikker og kan svekke dømmekraften din.
PASS PÅ: En kjæreste som gir forvirrende signaler gjør deg usikker og kan svekke dømmekraften din. Foto: ILLUSTRASJONSBILDE: Pixabay

Hun mener små reparasjoner kan være noe så lite som å servere den andre kaffe etter en krangel, be oppriktig om unnskyldning og oppriktig bry deg.

For ham eller henne er parterapi et ikke-tema, og mens problemene eskalerer til en altomfattende samlivskrise, syns vedkommende gjerne at dere har det helt fint sammen. Problemene bagatelliseres, eller kanskje får du beskjed om at det er du som problemet.

Søyland forteller at i slike tilfeller kommer gjerne den ene parten alene på parterapi fordi den andre har sagt at hun eller han må få skikk på hodet sitt.

- Og kommer mot formodning begge til timen, vil det fort avdekkes dersom det ikke er vilje til endring. Da mener vedkommende det er noe feil med terapeuten, terapien eller den konfliktsky parten insisterer på at det kriserammede forholdet fungerer bra og velger å avslutte terapien, sier hun.

Den som tok initiativ til parterapi ender opp med å føle seg masete og syns det er vanskelig å alltid være den som tar opp problemene.

- Ensomheten føles ofte påtrengende for den andre har det jo fint, men hvis kjæresten din ikke forstår alvoret i situasjonen, er dette gjerne begynnelsen på slutten. Det er trist å være vitne til dette i terapirommet, men ingen kan fikse et forhold alene. Det trengs som kjent to for å danse tango, sier hun.

8. Kjæresten er kontrollerende eller voldelig

- Noen kommer med spydige kommentarer eller mer konfronterende utskjelling, mens andre tyr til fysisk vold. I etterkant blir det gjerne sterke gjenforeningsscener med lovnader om at det aldri skal gjenta seg, sier Søyland.

SNAKK OM DET: - De flste par trenger paradoksalt nok en krise for å kunne utvikle forholdet, sier Søyland.
SNAKK OM DET: - De flste par trenger paradoksalt nok en krise for å kunne utvikle forholdet, sier Søyland. Foto: ILLUSTRASJONSBILDE: Pixabay

Snart er det likevel på`n igjen.

- Noen behandler kjæresten sin dårlig når familie og venner også er tilstede.

- Respekten som er en helt fundamental del av et bærekraftig forhold er borte, og dette er en varsellampe som ikke må bagatelliseres, sier hun.

Problemet er at den som herskes med blir så vant til den ufine måten å bli behandlet på at vedkommende til slutt nesten ikke reagerer.

Slike kontrollerende kjærester kan nemlig være flinke til å manipulere både med ord og handlinger, og veksle ofte mellom å være tyrann og sjarmør.

Til slutt kan du tro at det faktisk er deg som forårsaker sinneutbruddene.

- Ingen kan imidlertid vokse under slike omstendigheter. En slik relasjon bryter deg ned både fysisk og psykisk. Dette blir et destruktivt kjæresteforhold som ikke er liv laga om det ikke skjer dramatiske endringer, hvis det da i det hele tatt lar seg reparere, sier Søyland.

Trenger en krise

- Mange kan ha en eller flere av disse tegnene i forholdet sitt uten at det betyr at de har valgt feil kjæreste. Mye av vår adferd er ubevisst og vi gjentar ofte destruktive mønster uten å reflektere over det. Dessuten, de fleste par trenger paradoksalt nok en krise for å kunne utvikle kjæresteforholdet, sier Søyland.

Med litt hjelp eller fokus vil dere kunne utvikle forholdet i en mer positiv retning, men dette forutsetter ifølge Søyland varig endring.

- Det hjelper lite med respekt i 14 dager dersom alt blir som før etter det.

Blind av forelskelse

Det å se negative tegn i forholdet kan være vanskelig den første tiden.

- Vi ønsker alle å vise oss fra den beste siden når vi etablerer nye relasjoner, ikke minst når vi leter etter den rette vi vil dele livet med, sier hun.

I tillegg er du ofte svært forelsket, og da blir du gjerne både døv og blind for negative signaler.

- Det er først når hverdagen kommer at slike sider blir mer fremtredende. Jeg pleier å si at et parforhold er det beste kurset du kan ta i personlig utvikling. Vi skapes jo i et samspill med hverandre, sier hun.

Dette handler likevel ikke om å være perfekt, for alle har vi noen dårlige sider.

Dersom kjæresten din har en vanskelig personlighet, som han eller hun nekter å endre på, eller en tung ryggsekk med livserfaring og vonde ting som ikke er bearbeidet, vil dette ofte føre til et usunt kjæresteforhold uansett hvor herlig han eller hun er.

- Slike forhold sliter deg ut både fysisk og psykisk, sier Søyland.

Vil du lese flere lignende saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2016, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også