Faller du alltid for feil menn?

Har du definert drømmemannen klart i ditt eget hode? Hvorfor går det alltid galt da?

Publisert Oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Denne uken er temaet møte med feil menn.

Ender du stort sett opp med menn som behandler deg dårlig? Hva er det egentlig som foregår? Selvinnsikt og selvrespekt er løsningen!

"Bad guys" - magnet

"Bad guys" er sjarmerende, spennende og litt farlige. De er dristige, kan være frekke, og til og med nedlatende. Logisk sett vet vi at det ikke er forholdsmateriale, men mange går fem på likevel. Det er naturlig å like bekreftelse og å få oppmerksomhet! Men disse mer "frempå" mennene har gjerne en agenda som går ut på bruk og kast, og er ikke redd for å manipulere deg til å få det som han vil, gjerne med en one night-stand som mål.

Det er greit nok om det også er ditt ønske, men om du ønsker deg en kjæreste, er det svært sjelden det starter med en one night-stand! Å vente til dere har blitt kjent før dere har sex vil luke ut den kategorien ganske greit. I tillegg kan denne kategorien menn ofte gi mye oppmerksomhet - for deretter å komme med en halvveis nedlatende kommentar som får deg til "å jobbe hardere" for å få den positive oppmerksomheten tilbake. Dermed er du på kroken til en mann som har høy selvtillit, men lav selvfølelse.


Selvoppfyllende profeti

Som vi har snakket om før i serien; "Tenk om du aldri får kjæreste" så er dem du inviterer inn i livet ditt et speil på hva du tror du fortjener. Om du faller for en type menn som behandler deg dårlig, kan det ofte være fordi selvfølelsen din er lav, og at du dermed tror du selv har liten verdi. Det betyr at du har en "feilkobling" mellom hva du egentlig vil ha og det du tiltrekkes. Du lærer andre opp i hvordan de behandler deg, og det er dermed ditt ansvar!

Bekreftelsesfellen

Om du søker etter bekreftelse hos menn, og legger opp til og justerer deg slik at du får det, er du i bekreftelsesfellen. Om noen må bekrefte deg utenfra for at du føler deg bra er det symptom på lav selvfølelse, og det er ditt ansvar å gjøre noe med på egen hånd.

"Good guys" er jo så kjedelige?

- Jeg får ofte høre fra mine klienter at snille menn er kjedelige. Det er ikke sant! Kvinner som vil på "vannvogna" og gå for noe annet enn "bad guys", prøver kanskje å bryte mønsteret ved å bli sammen med deres rake motsetning, og dermed bekrefter sin egen illusjon om at det er enten eller, sier Annika og fortsetter;

- Det finnes herlige menn med sjarm, selvrespekt og trygghet som ikke er kjedelige. Sannsynligvis dreier det seg om at du trenger å rydde opp i din egen tro om hvordan verden ser ut. Om du ikke tror de finnes så gjør de ikke det, sier hun.

Dårlige erfaringer trenger ikke styre fremtiden din

- For å bryte handlingsmønstre må du først ta en titt på hva slags tankemønstre du har som ligger bak og trekker i trådene dine. Tenk tilbake på hvilke type "feil menn" du har endt opp med tidligere, og hvordan du kom dit. Var det fordi du var ute etter bekreftelse? Når du vet hvordan det skjedde før, sier det mye om hva som er destruktivt for deg og dermed også hva motsatsen er. Eksempelvis: sjalu og manipulerende kontra trygg og tillitsfull, forklarer coachen.

Få oversikt over deg selv og hva du vil ha!

Selvinnsikt og selvrespekt er avgjørende for å få det vi vil ha i livene våre.

- Jobb med å bli bevisst på hva slags tanker som går rundt i hodet ditt! Vi tenker i snitt 65000 tanker i døgnet, og 95 prosent av de tankene vi har i dag er de samme som vi hadde i går. Ikke spesielt utviklende! Det er derfor nyttig å forsøke og bytte ut negative tanker med mer moderne og positive tanker. Skriv en daglig Bra bok og lær deg å bekrefte deg selv, så slipper du å søke bekreftelse utenfra, tipser Annika.

Prøv også dette:

  • Lag deg en "Drømmeliste" på hvilke egenskaper du vil ha i en mann, og hvordan du vil at forholdet skal se ut.
  • Ta også med hva du ikke kan gå med på i forholdet, og skriv ned hva som er såkalte "deal breakers" for deg - eksempelvis sjalusi, utroskap, uærlighet etc.
  • Ha drømmelisten din i bakhodet, og når du da møter noen kan du lett avgjøre om han er rett for deg eller ikke. Da har du satt deg dine standarder, men du må aktivt forholde deg til det som står der. Det er selvrespekt satt ut i livet.
 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning