Få et bedre mor-datter-forhold!

Tipsene får dere av mor og datter - bloggerne Monica og Sofie!

Publisert Oppdatert
- Det er helt klart enklelte ting man bare ikke prater om som mor og datter, og det er for eksempel kjærlighet, sier Monica Andreassen (35).

Uenige men venner

Men hun og datteren Sofie (13) blir veldig godt kjent med hverandre gjennom bloggen sin som de opprettet sammen i desember i fjor. Enten de krangler, diskuterer, har det morsomt og er enige om temaer og nyheter, er hensikten deres å vise at et mor-datter-forhold er så mangt.

- Sofie ønsker ikke at jeg skal rote i hennes privatliv, og det er greit. En mor skal heller ikke fortelle sin datter om hennes egne problemer. Det skal hun ordne opp i med andre voksne og ikke med barnet, sier Monica til Kvinneguiden.

Det var mamma Monica som tok initiativet da hun lenge hadde hatt lyst å blogge. Ideen om å blogge sammen med Sofie kom da også hun leste noen blogger og var interessert. Sofie tente på ideen med èn gang, og nå håper mor og datter at andre som leser bloggen deres vil kjenne seg igjen i deres hverdag.

- Selv om tenåringsjenter og mødre ofte er uenige om ting, går det fint an å være venner samtidig. Som mamma ønsker jeg spesielt å formidle at tenåringer har mange argumenter og tanker om ting dersom de får fortelle hva de mener, sier Monica.

Og datter Sofie har lyst å vise at foreldre ikke bare er dumme;

- Vi tenker også at det kan være fint å lese for de som kanskje ikke har en mor eller datter de kan snakke med om ting. På bloggen vår kan de se hva både mor og datter tenker om forskjellige ting. Vi ønsker å vise andre at alt som foregår i vårt forhold er normalt, og å vise hvor likt og ulikt vi ser på ting. Vi ser at antall lesere øker jevnt, og mange har gitt tilbakemelding om at de syns dette er morsomt og annerledes, forteller bloggerne.

- Mer sammen

Når mor og datter blogger ser de ikke på hverandres innlegg før de publiserer. De blir enige om et tema og skriver deretter hver sin del.

- En av oss limer det inn i en ny post, og så leser vi og ler sammen før vi publiserer. Vi blir også enig om et bilde som kan passe, forteller de.

Hva gjør bloggingen med deres mor-datter-forhold?

- For det første har det resultert i at vi er litt mer sammen, men også at vi ser på hverandre med litt mer forståelse. Vi har prøvd å ha som regel at dersom vi påstår noe skal vi begrunne det. Det har også gjort at vi snakker sammen om flere ting enn før, for eksempel nyheter og ting som skjer rundt oss, sier bloggerne.

Løser konflikter

Monica tror at hun har et åpent forhold til datteren sin gjennom at hun ikke glemmer hvordan det var å være ungdom.

- Hun må vite at jeg forstår henne, selv om jeg ikke er enig i alt hun sier og gjør. Hun skal i hvertfall vite at jeg er der om hun trenger meg. Hun må også vite at jeg er en voksen som gir svar jeg mener er riktig, ikke en venninne som er enig i det meste, sier hun mens datter Sofie fortsetter;

- Jeg snakker med mamma fordi hun prøver å forstå meg, selv om jeg av og til sier og gjør mye rart. Det viktigste å tenke på er at uansett hvor vanskelig ting er å si, blir det som regel bedre etter å ha snakket om det, sier hun.

Når mor og datter har en konflikt gjør de alt fra å være usaklige begge to til å snakke rolig om problemet.

- Som mor tar jeg av og til i bruk min rett til å sette foten ned. Ikke like populært hos Sofie, men noen ting diskuteres bare ikke, for eksempel ting som er umulig å bli enige om fordi vi har helt ulike syn på det. Det kan være hvor lenge Sofie skal få være ute, leggetider, pengeforbruk og så videre, mener Monica.

- La oss være sure!

Selv om de begge kan være uenige med hverandre, har de samtidig samlet seg såpass erfaring gjennom å blogge sammen at de føler de kan gi et par tips til mødre og døtre der ute;

- Det er irriterende at mødre skal være så forståelsesfulle og ordne opp i alt med en gang. La oss få være sure og i fred til de har roet seg ned, sier Sofie.

- Jeg mener langt flere tenåringsmødre må tørre å være voksen og si nei selv om det kan bety sure miner i dagesvis, sier Monica. sofakos220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning