I et forhold

Er du beredt?

Forpliktelse i forholdet handler om så mye mer enn middagsplanlegging.

STORT STEG: Tenk dere godt om før dere flytter sammen.

STORT STEG: Tenk dere godt om før dere flytter sammen. Foto: FOTO: Crestock.

Publisert Oppdatert

- Det som fremsto som "sjarmerende" uvaner til å begynne med vil muligens ikke fortsette å være sjarmerende etter noen år, sier coach og Kvinneguidens kommunikasjonsekspert Annika Richardsen.

Og det er nettopp på dette området at vi kan få oss en skikkelig ubehagelig overraskelse når man har vært sammen en stund, eller når man flytter sammen med kjæresten. Ja, det er mulig å være beredt, men best rustet er du dersom du og kjæresten faktisk reflekterer rundt dette temaet før dere blir samboere.

Bli kjent

- Det å flytte sammen er et stort steg og vil endre forholdet betraktelig. Du kan ikke "dra hjem" om du blir lei, sur eller uenig - eller om du synes kjæresten rett og slett er teit. Du må finne deg i helt nye ting, og du kommer nærmere innpå partneren enn du har vært før, sier Richardsen

Når man er stormforelsket er det ikke alltid at den rasjonelle tankegangen stiller så sterkt, som det at forpliktelse handler om å komme nærmere kjæresten både på den hyggelige og ikke fullt så romantiske måten.

- Dere bør legge til grunn de riktige grunnene for å flytte sammen før dere tar dette steget og forplikter dere til hverandre. Først og fremst må det handle om at dere ønsker å ta forholdet til et enda mer seriøst nivå. Det å flytte sammen bør være en naturlig og gjennomtenkt utvikling i forholdet, sier coachen.

Med dette mener hun at dere tar praten om at dere nå ser om dere er kompatible på sikt, i et ekteskap- eller samboerskap-perspektiv. Ved å bo sammen får man luftet ut eventuelle ting som skjuler seg, på godt og vondt. Og det er viktig å ta hensyn til områder man er forskjellige på også.

- Når man har kommet på plass i forholdet handler det om å bli kjent med hverandre, og i det ligger også ulikhetene, sier coachen.

Kjærlighet som grunnmur

Forpliktelse er så mangt, men først og fremst handler det om gjensidig respekt og tillit til hverandre. Ut fra det, skal man kunne klare å planlegge en god hverdag sammen, og være klar over at det å dele bo sammen er mye mer enn praktisk for økonomien.

- Ved å flytte sammen med noen gir du opp noe av friheten og alenetiden din, og også deler av ditt personlig rom. Det er praktisk nok å dele økonomi, men det bør ikke være den viktigste grunnen til at man flytter sammen. Da blir det økonomien og ikke kjærligheten som er grunnmuren for forholdet og dens fremtidige utvikling, mener Richardsen.

Erfaring

Alder betyr som oftest at man har levd lengre, og jo lengre man har levd, jo mer har man erfart. Coachen mener derfor at man er bedre rustet til å forstå hva forpliktelse innebærer når man har erfaring fra tidligere.

- Du kjenner deg selv bedre og bedre med alderen. Og da er det lettere å svare på spørsmålet; er dette personen jeg vil være sammen med resten av mitt liv, uavhengig om jeg blir irritert på ham eller ikke?

Samtidig er hun ikke i tvil om at man som par bør ha vært sammen over flere år før man kjøper seg en bolig sammen og forplikter seg på et nytt nivå.

- Man bør kjenne hverandre godt og ha testet forholdet ut før man forplikter seg til å låne eller eie flere millioner sammen. Og uansett er samboeravtale essensielt, det gjør det ryddig. Om du skal bli samboer med noen og de nekter det, er det et dårlig tegn med tanke på hva vedkommende gir deg senere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning