Ekteskap = dårlig sex?

Det er helt vanlig at sexhyppigheten avtar i ekteskapet, men det finnes løsninger, sier familieterapeut.

Publisert Oppdatert
Familieterapeut og klinisk sosionom, Liv Jorunn Ulbrandt, forteller til Kvinneguiden at hun møter mange par som sliter med at den ene parten i ekteskapet vil ha mer sex enn den andre parten, og da starter problemene.

Deprimerende

- Det er ofte sex som skaper problemer i ekteskapet. Det er likevel mange par som har det bra og som overlever uten særlig sex i ekteskapet dersom begge ønsker det, men dersom den ene parten ønsker mer sex enn den andre, blir det lett en dårlig tone mellom paret, sier Ulbrandt. Par som har vært sammen i mange år, kan ikke vente at sexlysten skal være på topp til enhver tid, og det er helt naturlig at man opplever en viss ubalanse. Likevel er det viktig å finne en felles forståelse.

- Personen som vil ha mer sex kan bli deprimert, føle seg uønsket og stygg, lure på hva som er galt med en. Dette går begge veier og det er ikke bare kvinner som får mindre sexlyst, det finnes mange menn som mangler lyst, forsikrer terapeuten.

Samtidig sier hun at enkelte ektefeller som har sex to ganger i året har det like godt eller gjerne bedre enn par som har sex to ganger i uken. For mange ektefeller holder det med et par ganger i måneden. Samtidig er det også greit å holde oppe rytmen litt, bare for å ikke måtte "ta seg inn igjen" hver gang man koser sammen.

- Det er viktig å huske på at sex er en treningssak, dersom det går lang tid mellom hver gang man har sex kan det være vanskelig å komme inn igjen i riktig rytme. Dessuten kan det ta tid å bli komfortabel med kroppen sin under akten.

Hold på lysten

Familieterapeuten sier at det varierer fra person til person for hvorfor man har mindre sex. Flere ting spiller inn på lysten; barnefødsel, stress, jobb, sykdom og mangel på energi. Men, det finnes alltid håp - stikkordet er tid.

- Dere kan holde på sexlysten ved at dere sørger for å ha nok tid sammen, være uthvilt og kanskje la barna være på besøk hos andre fra tid til annen. Det er ikke alltid nødvendig å prate i hjel forholdet, ofte handler det om å ta mer på hverandre. Det kan vekke følelser å ligge sammen på sofaen og ta på hverandre, gå tur sammen og leie, hyppig kroppskontakt holder lysten oppe, mener Ulbrandt.

Hun foreslår også å vekke opp igjen gamle minner;

- Dere kan dra bort sammen, oppsøk gjerne stedet dere ble sammen på, gode minner vekker lyst, sier hun. gift2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning