Dette ødelegger forholdet..

..og du mister nattesøvnen. Få gode råd mot snorking her!

Publisert Oppdatert
En ny undersøkelse utført på vegne av Breathe Right nesestrips viser at 1,4 millioner nordmenn sover i mer støy enn WHOs anbefalinger, på grunn av snorking.

Påvirker sexlivet

Undersøkelsen viser også at snorkingen påvirker parforholdet og sexlivet. Annenhver norske deltaker mener at snorking påvirker parforholdet, og 52 prosent sover noen ganger i stuen eller på gjesterommet. I tillegg mener 50 prosent at snorking er skyld i at de blir mer irriterte på hverandre. Som følge av dette mener hver femte norske snorker at snorking påvirker intimiteten og sexlivet.

Øre-nese-halsspesialist og overlege Magne Tvinnereim, sier til Kvinneguiden at snorking fører til tretthet og irritasjon hos begge parter.

- Særlig den ikkesnorkende partner kan føle at dette er vanskelig, og også arbeidskapasiteten kan bli påvirket. Snorkeren selv blir ofte sosialt uinteressert, og inaktivitet kan medføre vektøkning som igjen øker problemet, forteller Tvinnerheim til Kvinneguiden.

Det er flere grunner til at man snorker;

- Tranghet i svelg kan være medfødt og skyldes økt mengde fettvev i svelg eller avslappet svelgmuskulatur under søvn. I tillegg kan problemet skyldes bruk av medisiner eller alkohol, sier Tvinnerheim.

Behandling

Her er overlegens tips til hva du snorkeren kan gjøre:
  • Begrense inntak av avslappende(beroligende) medisiner og alkohol.
  • Finne den gunstigste sovestilling.
  • Redusere overvekt.
  • Søke fastlege for spesialisthenvisnning, særlig hvis der er mistanke om pustestopp.
  • Medisinsk behandling kan være bittskinne eller kirurgi.
  • Ved pustestopp anbefales såkalt pustemaske ( CPAP = continuous Positive Airway Pressure).

    - Partneren til snorkeren kan hjelpe med å finne den gunstigste sovestilling. Forklare problemet på en rolig måte og motivere for behandling hvis det er aktuelt, overlegen.
sov2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning