Parforhold

Dette gjør oss lykkelige sammen

Nei, nøkkelen til et godt forhold er ikke sex hver dag.

VÆR GENERØS: Det er det som skaper lykke i et forhold.

VÆR GENERØS: Det er det som skaper lykke i et forhold. Foto: FOTO: Istockphoto.com.

Publisert Oppdatert

Klart at mange ønsker å ha sex hver dag, men for de fleste blir det for mye i en travel hverdag.

Og det er ikke noen grunn til å stresse, spesielt ikke når amerikanske forskere ved University of Virginia har funnet at nøkkelen til et lykkelig forhold ikke handler om hyppig sex.

Gode handlinger

I stedet mener de at det handler om å være uselvisk i hverdagen, som frivillige handlinger gjort med godhet mot din partner. Dette holder nemlig et forhold sterkt og stabilt.

Forskerne fulgte over 3000 representative par med barn i forhold til hvordan parene viste godhet mot hverandre, hvordan og hvor ofte de viste omsorg og kjærlighet, og om de kunne tilgi hverandre. Alt sammen som dekker og gir uttrykk for sjenerøsitet i forholdet. Forskerne hevder at dette er den første empiriske studie av generøsitet i relasjoner, ifølge The Globe and mail.

Dette er generøsitet

Blant de som scoret høyt på generøsitetsskalaen, rapporterte 50 prosent at de er lykkelige. Blant de med lavere score sier bare 14 prosent at de er lykkelige. Ifølge forskerne signaliserer du generøsitet når du ønsker å gjøre noe utover pliktene dine. Det viser at du setter pris på din partner.

Disse små handlingene koster ikke så mye og de er ofte motivert av et ønske om at det skal gjøre din partner godt - ikke fordi du også får noe tilbake. Et generøst forhold gjør både giver og mottaker lykkelig. Og studien antyder at vi altfor ofte fokuserer på større, romantiske handlinger, som overraskelsestur til tropene.

Men, forskerne mener altså at det er de små, hyppige, dagligdagse uttrykk for hengivenhet som teller.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning