Dette er vi flaue for

Og norsk ungdom er de dårligste i klassen på det.

Dette er vi flaue for
Dette er vi flaue for
Sist oppdatert
I dag markeres Verdens Prevensjonsdag, men i følge den globale undersøkelsen er norsk ungdom på jumboplass når det gjelder bruk av prevensjon.

Til tross for at prevensjon stort sett er godt tilgjengelig, er et overveldende antall norske ungdommer både flaue og forvirrede.

Ubeskyttet sex

Undersøkelsen er utført blant 5426 ungdommer i 26 land. Det viser seg at norsk ungdom er blant de dårligste i klassen sammenlignet med sine europeiske medsøstre og -brødre når det

Verdens Prevensjonsdag 2011

  • Arrangeres hvert år rundt den 26. september for å øke bevissthet om prevensjon, og er et initiativ tatt av Bayer AS.

  • Gjennom god informasjon er målet å gjøre ungdommer verden over i stand til å ta gode valg når det gjelder seksualitet og graviditet.

  • Hovedmålgruppen er 15-19 år. I 2011 er 70 land med på å markere dagen.

  • Totalt 5426 ungdommer i 26 land har deltatt i undersøkelsen, som ble utført i mai i år.

  • Undersøkelsen er gjennomført av GfK SE HealthCare på oppdrag fra Bayer.

  • For mer informasjon og program se Verdensprevensjonsdag.no

gjelder bruk av prevensjon.

Hele 51 % av norske ungdommer har hatt ubeskyttet sex med ny partner. Til sammenligning har 39 % svensk ungdom gjort det samme. Gjennomsnittet i Europa er 36 %. Antallet ungdom som har sex uten prevensjon øker år for år, også i Norge.

35 % av ungdommene svarer at de ikke hadde prevensjon tilgjengelig i det øyeblikket de trengte det, 18 % liker ikke prevensjon og 10 % hadde en partner som ikke ønsket å bruke prevensjon.

Venner feilinformerer

Alle de spurte brukte internett og sosiale medier som første informasjonskilde når det gjelder spørsmål om sex og prevensjon. Helsesøster og venner kommer på tredje og fjerde plass. Foreldre kommer langt ned på listen over informasjonskilder. De aller siste ungdommer ville ha spurt er presten. Hele 21% sier de har fått feilinformasjon om prevensjon, og feilkilden er venner (44 %). Deretter kommer en del feilinformasjon fra internett.

Les også: Perfekt engangs-kos

Les også: Sex uten samleie

Les også: Oral nytelse



- Min erfaring er at ungdommer har lest seg til en del selv, de snakker med venner og henter informasjon fra internett. Det er mye tilgjengelig informasjon der ute, men de trenger også voksne å snakke med. Det kan lett bli misforståelser og feilinformasjon, sier Marte Jørs, enhetsleder Helsestasjons- og skolehelsetjenesten, Bergenhus.

- Foreldre som er engasjert i de unges utfordringer og snakker med dem om andre ting, har nok lettere for også å ta opp prevensjon.

Forvirret og flau

På samme tid som de aller fleste (67 %) svarer at de egentlig ikke har problemer med å skaffe seg informasjon, og heller ikke å skaffe prevensjon (73 %), er allikevel 53 % forvirret eller synes de mangler informasjon om hvilke prevensjonsmidler som passer best for dem personlig.

Årsakene til at norske ungdommer synes de ikke får nok informasjon om sex og prevensjon er at det er flaut å spørre (18 %), de er redde for at foreldre skal oppdage det (15 %) og de synes ikke skolen bidrar med et trygt miljø for å stille spørsmål om sex og intimitet (12 %).

Ikke overraskende er kondom (83 %) og p-piller (77 %) de prevensjonsmidlene som oppfattes som mest effektive for å unngå graviditet. Hele 44 % mener angrepillen er effektiv og 17 % tror at tilbaketrekking rett før utløsning er trygt.

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2011, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også