Hva betyr bryllupsdagene?

Dere rekker neppe å feire granittbryllup

Dette kommer navnene på bryllupsdagene fra.

PERLEBRYLLUP: Hvorfor ikke ønske seg et perlekjede av mannen etter 30 år som gifte? Det er i alle fall da man skal feire perlebryllup.
PERLEBRYLLUP: Hvorfor ikke ønske seg et perlekjede av mannen etter 30 år som gifte? Det er i alle fall da man skal feire perlebryllup. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
Sist oppdatert
DEN GANG DA: Man gifter seg som regel bare én gang, men det er stas å kunne markere ekteskapet årlig på en eller annen måte.
DEN GANG DA: Man gifter seg som regel bare én gang, men det er stas å kunne markere ekteskapet årlig på en eller annen måte. Foto: Foto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
STÅLBRYLLUP: Norges kronprinspar har vært gift i 11 år, noe som betyr at de kunne feire stålbryllup i år.
STÅLBRYLLUP: Norges kronprinspar har vært gift i 11 år, noe som betyr at de kunne feire stålbryllup i år. Foto: Foto: STELLA.

Bryllupsdagene

1 år - Papirbryllup

2 år - Bomullbryllup

3 år - Lærbryllup

4 år -Blomster/linbryllup

5 år - Trebryllup

6 år - Sukkerbryllup

7 år - Ullbryllup

8 år - Bronsebryllup

9 år - Pil/keramikkbryllup

10 år - Tinnbryllup

11 år - Stålbryllup

12 år - Silkebryllup

12½ år - Kobberbryllup

13 år - Blonde/kniplingsbryllup

14 år - Elfenbensbryllup

15 år -Krystallbryllup

20 år - Porselensbryllup

25 år - Sølvbryllup

30 år - Perlebryllup

35 år - Korallbryllup

40 år - Rubinbryllup

45 år - Safirbryllup

50 år - Gullbryllup

55 år - Smaragdbryllup

60 år - Diamantbryllup

65 år - Krondiamantbryllup

70 år - Jernbryllup

75 år - Atombryllup

80 år - Platinabryllup

90 år - Granittbryllup

(Kilde: .Sintran.com.)

Det skal godt gjøres å være gift med hverandre så lenge at man kan feire granittbryllupsdag - da har dere nemlig vært gift i hele 90 år!

Men det skulle bare mangle at dere ikke rakk å feire trebryllupsdagen, som betyr at dere har vært gift i fem år.

Gjenspeiler økonomisk situasjon

I følge tradisjonen feirer man bryllupsdagen hvert år fra ett til femten år, deretter feirer man hvert femte år frem til gifte 75 år. 80- og 90-års bryllupsdag er de siste jubileumsårene på listen.

Vi kan enkelt finne ut hva hver bryllupsdag kalles, men aner du egentlig hvorfor de har fått navnene de har?

Vi har spurt Sille Svenkerud Førner som driver bloggen Selskabelig.no.

Hun forteller at hun ikke har en konkret fasit på dette, men at enkelte hevder bryllupsdagene har grobunn fra gammelt av ut i fra hvilken økonomisk situasjon man var i:

- Nivået på betegnelsene, fra papir og opp mot gull og diamant skulle gjenspeile noe av den økonomiske situasjonen man var i. Disse reglene er gamle, og selv i min "bibel" Skikk og bruk fra 1960 er listene over dette også gjengitt mest for kuriositetens skyld, forteller Svenkerud Førner til Kvinneguiden.

- Så hvis man skulle gjøre dette helt korrekt, vil det være å gi en gave av tinn etter 10 år og av sølv etter 25, sier hun.

Enkelte hevder at gullbryllup, 50 år, og diamantbryllup, 60 år, kalles dette fordi man som regel er på topp økonomisk på dette tidspunktet i livet.

Har man vært gift i 90 år, er det stort sett bare granitt å få kjøpt for minstepensjonen!

Sølv og gull viktigst

Nils Astrup ved nettsiden Skikkogbruk.no forteller at sølv-og gullbryllup var de viktigste dagene å feire, i følge middelalderens Tyskland.

- Så vidt jeg vet oppstod sølv- og gullbryllup i middelalderens Tyskland hvor ekteparet ble hedret ved at kvinnen fikk en sølvkrone plassert på hodet på 25-årsfesten, og en gullkrone hvis ekteparet nådde 50 år sammen, sier Astrup til Kvinneguiden.

Emily Post (1872-1960), en berømt amerikansk ekspert på etikette, skrev i sin store etikettebok fra 1922 om de tradisjonelle gavene gitt ved den første, femte, tiende, tjuende, tjuefemte og femtiende bryllupsdagen.

Hun var ikke den første til å finne dem opp, men samlet de mest brukte og godtatte dagene og presenterte dem i en komplett liste.

Blant annet skriver hun i boken sin:

- Bryllupsdager feires på mange ulike måter. Jubileumet kan paret enten feire sammen alene, eller det kan være en stor fest med venner og familie, som i et bryllup. Som regel feirer man en bryllupsdag med en middag, eller med kaffe og kaker på ettermiddagen.

Også Emily Post nevner at spesielt sølvbryllup var ekstra viktig for tyskerne å feire med mange mennesker slik at det ble markert som en stor begivenhet.

- Men i USA er det ikke noen tradisjon å invitere andre utenom nærmeste familie og venner til et bryllupsjubileum, særlig siden dem som er invitert bør ha med seg gaver, skriver Post i boken.

Tullegaver er lov

Etikette-eksperten forklarer derimot at gaver som passer til et par som feirer bryllupsdagen sin, ikke behøver å være av voldsom stor verdi.

Faktisk er det helt i tråd med tradisjonen å gi en morsom gave som en spøk, for eksempel på papir-, tre-, og tinnbryllupsdagen.

- Krystallbryllup er den første jubileumsdagen hvor gaven fra andre bør være seriøs, da har paret altså vært gift i 15 år.

Sølvbryllup er også, i følge Post, alltid en bryllupsdag som bør feires seriøst med flotte gaver.

Gullbryllup er så godt som en hellig bryllupsdag. Vanligvis feires gullbryllup som en stor anledning med middag hvor alle familiemedlemmer inviteres, også barn og barnebarn bør inviteres.

- Men selvsagt kan paret velge hvordan de ønsker å feire dagen selv, om de for eksempel bare vil invitere noen venner og naboer over på kake og kaffe en ettermiddag. Gjestene bør likevel ha med seg gaver laget av gull, skriver Post.

Bryllupsfakta:

  • Tradisjonen med forlovelsesring startet med Maria av Burgund som fikk en diamantring da hun forlovet seg med Maximillian av Østerrike den 17. august 1477. I følge historien ba Max rådgiveren sin om råd da han skulle fri til Maria, og rådet han fikk var å gi henne "en ring besatt med diamanter og likeledes en gullring". Max fridde mens han tredde en diamantring på Marias venstre hånds tredje finger. Svaret ble "ja" - og en tradisjon var skapt. Ringen ble plassert på venstre hånds tredje finger fordi de gamle egypterne trodde at "vena amoris", kjærlighetsåren, rant direkte fra hjertet til tuppen av venstre hånds tredje finger. På 1500-tallet ble gullringen trukket inn i vielsesseremonien, og siden år 1700 har denne skikken holdt seg hos oss.
  • Mange av dagens populære bryllupsseremonier og mottakelsetradisjoner kan spores tilbake til gamle egyptiske og europeiske skikker. Disse var ofte basert på symbolisme, overtro, folklore, religion, og til og med troen på at onde ånder kunne bringe sykdom og død for nygifte, og korn som var svært viktig i mange farm-baserte tidlige kulturer. Den opprinnelige ideen med brudesløret var å skjule bruden og beskytte henne mot onde ånder.
  • I dag er den tradisjonelle brudekjolen hvit, men frem til 1930-årene var det vanlig at brudekjolen var sort. Festkjolene, og da også bryllupskjolene var ofte sorte. Det var først på 1950-tallet, da den typiske amerikalooken gjorde sitt inntog for alvor, at kjolene ble hvite. Denne trenden varte til godt ut på 1990-tallet, før det snudde på nytt, til fordel for mer offwhite kjoler, som mange benytter i dag når de skal gifte seg.

(Kilde: Forlovelsesringer.org, Bryllupsweb.no, Bartleby.com, viltogvakkert.blogspot.no, snefridshus.no.)

Les også:

Single blakkes av bryllup

Slik lykkes du som toastmaster

Fra billigkjole til brudekjole

Norske kvinner frykter denne fasongen

Slik blir bryllupsbildene best mulig

Denne saken ble første gang publisert 11/09 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også