Blind av forelskelse?

Å være nyforelsket gir en god rus, men man blir også ganske lettlurt.

Publisert Oppdatert
Fuglene synger, du svever på skyene, feer drysser rosa stjernestøv over hodet ditt, verden er varm og mild, solen skinner og himmelen er blå - det er fantastisk å være forelsket!

Mindre tiltrukket av andre

Så fantastisk at det nesten er umulig å se andre enn din utkårede, fordi det gamle ordtaket "forelskelse gjør blind" faktisk stemmer.

Det rare som skjer fungerer som en beskyttelsesmekanisme i kjærlighetsforholdet. En studie utført av University of California i samarbeid med nettdatingtjenesten eHarmony, fant at mennesker som var involvert i langvarige forhold ble mindre tiltrukket av såkalte "vakre" personer av det motsatte kjønn enn single personer.

- Når man kjenner kjærlighet og forelskelse for sin partner, virker alle andre personer rundt deg mindre attraktive uansett hvor vakre de er. Forelskelsesfølelsene later til å virke på spesifikke måter som gjør at man klarer å dytte forstyrrende "fristelses-tanker" vekk fra hodet, forklarer forsker og forfatter Gian Gonzaga til nettstedet Scientific American.

- Man blir faktisk blind når man er forelsket og opplever sterk kjærlighet. I dag blir gjerne romantisk kjærlighet forvekslet med seksuell tiltrekning, men sett fra evolusjonsperspektiv, fyller romantisk kjærlighet en annen funksjon. Kjærlighet og forelskelse fungerer som en slags tilknytningskraft som har utviklet mennesker til å identifisere og holde seg til èn partner over lengre tid slik at man kan oppdra barn sammen, forteller psykologiprofessor Martie Haselton.

Distrahert av kjærlighet

I en annen undersøkelse viste psykolog ved Florida State University, Jon Maner og hans forskningsstab, bilder av ansikter og en sirkel på en pc-skjerm for testpanelet. Forskningen viser at det tok lengre tid for seerne å bytte fokus bort fra attraktive ansikter av motsatt kjønn.

Maner brukte deretter testpersoner som var gift eller samboere i monogame forhold og ba halvparten skrive ned følelsene av kjærlighet for deres partner og den andre halvparten om å skrive om en lykkelig opplevelse. De som skrev om kjærlighet, fokuserte ikke på attraktive ansikter av motsatt kjønn på skjermen. Personene som skrev om en lykkelig opplevelse ble derimot distrahert av attraktive ansikter på skjermen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning