Belastende vennskap

Gir vennene dine deg dårlig samvittighet?

Sist oppdatert
En undersøkelse utført av Norstat for NRK Puls viser at tre av fire har dårlig samvittighet fordi de ikke bruker nok tid på vennene sine.

Les også: Vedlikehold vennskapet

Les også: Slå opp med venninna di

Les også: Uhøflige folk?


Mange opplever en stadig forventning om å delta på ting sammen med venner, som man kanskje verken har tid eller råd til å gjøre. Denne problemstillingen gjelder ikke bare kvinner. Menn plages nesten like mye.

«Flest mener det skyldes at de fikk familie og barn. At de vokser fra hverandre og at de av forskjellige grunner har hatt lite energi til å følge opp venner, er også årsaker til dårlig samvittighet overfor venner», skriver NRK.no.

Strekker ikke til
Psykolog Astri Lindberg ved Nic Waals Institutt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus forteller til NRK Puls at vennskap noen ganger kan bli en belastning.

Linberg jobber særlig med nybakte foreldre, og har flere ganger opplevd at spesielt mødre synes det er et stort problem at de ikke strekker til i forhold til vennene sine.

- Kvinnene strekker seg veldig langt for å møte vennene og kan bli veldig utslitte, sier Lindberg. Å ta vare på venner kan bli enda en ting vi er nødt til å mestre, noe som tar krefter istedet for å gi påfyll og overskudd.

I ytterste konsekvens fører dette til depresjon, med alvorlige følger for både foreldre og barn.

- Det er veldig viktig at vi kjenner etter og lærer oss å bli tydelige på hvem vi ønsker å ta vare på i livet vårt, og hva vi ønsker å bruke tid på, sier psykologen.

Må gi hverandre rom
Forsker Ane Nærde ved Atferdsenteret har forsket på mødre i småbarnsfasen. Og det er en grunn til at vi forventer mye av vennene våre. Mange venter nemlig lenge med å få barn, og har hatt mange år til å bygge opp og pleie vennskap. Når man får barn blir situasjonen annerledes.

- Man har dessuten en forventing om at man kan fortsette å leve som tidligere, og det er urealistisk, sier hun til NRK Puls.

Hun mener derfor at venner må bli flinkere til å gi hverandre rom, særlig i overgangsfaser i livet. En venn kan forsøke å forstå og akseptere at vennen må prioritere på en annen måte en viss tid. Dette skyldes ikke at man ikke ønsker å fortsette vennskapet, men at det må være slik en periode.

- Jeg tror det kan være fint å snakke sammen om det. Enkelte vennskap vil tåle det, mens andre ikke vil tåle det. Og det er kanskje greit, sier Nærde.

Kilde: NRK venn_hoyde

Denne saken ble første gang publisert 30/03 2011, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også