Bare en fjerdedel får det til uten hjelp

Orgasmen kommer ikke av seg selv.

ÅPNE FOR ORGASMEN: Mange kvinner må åpne opp for å klare å masturbere, slik at de først kan få orgasme på egen hånd før de klarer det sammen med partner.

ÅPNE FOR ORGASMEN: Mange kvinner må åpne opp for å klare å masturbere, slik at de først kan få orgasme på egen hånd før de klarer det sammen med partner. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Publisert Oppdatert

Fysiologiske årsaker

Fysisk sykdom og/eller smerte

Hormonelle forandringer/forstyrrelser

Medikamentelle bivirkninger

Kilde: Katinka Strøm Lyngroth/AdLib.no

Psykologiske årsaker

- Stress

- Utbrenthet

- Depresjon

- Dårlig forhold til egen kropp

- Tidligere traumatiske opplevelser

- Følelse av skam og skyld forbundet med sex

- Manglende kommunikasjon og/eller andre problemer i parforholdet

Kilde: Katinka Strøm Lyngroth/AdLib.no

- Årsaken til at enkelte kvinner ikke får orgasme, er komplekst og omfattende, og jeg kan bare touche innom deler av det, sier privatpraktiserende coach og parterapeut Katinka Strøm Lyngroth ved AdLib.

- At noen kvinner sjelden sjelden eller aldri får orgasme verken ved samleie, klitorisstimulering eller på annen måte, kan ha et utall forskjellige årsaker. Dels kan det handle om nedsatt eller manglende lyst. Dette kan igjen skyldes en rekke faktorer.

Henger sammen

De samme faktorer som er nevnt i forbindelse med manglende lyst, gir seg altså utslag i form av mangel på evne til å oppnå orgasme.

Er du usikker på om du har nedsatt lyst, kan du ta testen som ble utviklet i 2009 for å kartlegge HSDD (Hypoactive Sexual Desire Disorder) hos norske og amerikanske kvinner.

- De fleste kvinner kan oppnå orgasme ved at hun selv eller partneren stimulerer klitoris. Vaginal orgasme, det vil si orgasme ved samleie alene, er derimot mer sjelden, forteller Lyngroth.

Den enkle forklaringen på det, er at kvinnen har langt færre nervereseptorer i skjeden enn hva mannen har i sin penis. Til gjengjeld har kvinnen flere andre lystsentre, først og fremst klitoris, og dessuten G-sonen, som ligger rett innenfor veggen på fremsiden av vagina.

- Ved stimulering av G-sonen kan noen kvinner oppnå en spesiell form for orgasme, og dessuten ejakulere. I enkelte lærebøker nevnes også forekomst av livmororgasme og analorgasme. Kombinasjoner av ulike orgasmer kan også forekomme samtidig, hvis man er heldig.

- Vaginal orgasme oppnår de færreste uten videre. De fleste kvinner trenger stimulering av klitoris for å få orgasme. Men det er heller ikke enkelt for alle. Dels fordi mange ikke vet nok om hva som skal til for tilfredsstille sin kvinne. Men også fordi det kan være ganske krevende å få det til, sier Lyngroth.

Noen menn klager over at de må prestere et maraton med oralsex for sin kvinne før det er "deres tur". Blir partneren din fort sliten, kan knipeøvelser for menn skape sterkere ereksjon og utholdenhet i senga.

Løsningen kan være at kvinnen også kan stimulere seg selv, sammen med sin partner. Mange forbinder masturbasjon med skam, og som man bare gjør i enerom.

- Men lykkes du med å gi slipp på skamfølelser og sjenanse, og våger å masturbere sammen med sin partner, kan det bringe sexlivet til nye høyder. Det går også fint å stimulere hverandre med munnen eller hendene samtidig.

sex orgasme årsak manglende

sex orgasme årsak manglende Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Bli med på vorspiel

Trening hjelper

  • Ved bevist å trene musklene i underlivet kan du selv kontrollere orgasmen. Trening av bekkenbunnmuskulaturen er meget viktig da disse musklene kan brukes som et verktøy for å oppnå orgasme under samleie. Øvelsen er enkel og ved å knipe, slippe opp og knipe igjen styrker du raskt dette området. Her finner du et godt treningsprogram.
  • Vaginakuler eller treningskuler er også veldig populært for de som vi stramme opp nedentil. Spesielt etter man har født barn sliter veldig mange kvinner med lekkasje. Ved å trene bekkenbunnmuskulaturen regelmessig kan dette problemet forsvinne helt eller delvis. Avhengig av hvor flink du er til å trene ofte. En av tre kvinner vil oppleve inkontinens i løpet av livet enten man har født eller ikke, så det er absolutt ingen tvil om at man bør gå til anskaffelse av treningskuler.

Kilde: Maria K. Ebbestad, Kondomeriet.no

- Når forspillet er godt, blir resten enda bedre. Etter et herlig og godt forspill, er sannsynligheten for at selve samleiet eller penetreringen blir et enda større høydepunkt. Et godt forspill, hvor kvinnen får utløsning, øker sjansen for at hun også kan få orgasme under samleiet, sier Lyngroth.

- Over 75 % av kvinner trenger stimulanse på klitoris under samleiet for å komme, så for jenter holder det som regel ikke penetrering for å kunne komme i mål, forklarer Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig for Kondomeriet.no.

- En klitorisvibrator er en veldig god hjelper under samleie, så blir klitoris stimulert samtidig som man penetreres.

Leketøy er ypperlige å bruke under forspillet, og de fleste som tør å prøve, trives med å bruke leketøy i sengen.

Solosexen kan løse problemet

Ebbestad fremhever viktigheten av å bli kjent med sin egen kropp, for å klare å få orgasme under samleie.

- De aller fleste som får orgasme, får dette gjennom onani. Nøkkelen til å nå klimaks, er å kjenne seg selv og kunne lese kroppens signaler, og det er derfor ikke alltid like lett for en annen person å gi noen en orgasme. Når man er kjent med sin egen kropp er det lettere å kunne fortelle partneren hvordan man liker det. Øvelse gjør mester, sier hun.

Dagsformen spiller også en stor rolle i sexlivet og ikke alle dager er en god dag for en orgasme.

- Man må være uthvilt, tømme alle tanker i hodet og være opphisset for at magien skal skje. Så jenter: ikke tenk på hva du må gjøre etterpå, lev i nåtid og fokuser på det som skjer der og da. Gutta er mye flinkere til dette.

Å være et sted man kan være uforstyrret er også en god nøkkel til suksess for noen, imens andre tenner på muligheten for å bli oppdaget.

Mindre problem for lesbiske?

Ingen av våre eksperter har erfart at lesbiske par opplever disse problemene.

- Når det kommer til lesbiske og hvor ofte de får orgasme i forhold til heterofile har vi dessverre ingen faste tall, sier Ebbestad.

- Vi ser at de ofte er mer åpne om sin seksualitet og er de muligens mer bevisst på sin egen kropp og hva som må til for å oppnå orgasme. Utover dette gjelder akkurat de samme reglene for lesbiske. Kommunikasjon og åpenhet er viktig for at partneren skal forstå hva som må til for at den enkelte skal oppnå orgasme.

- Jeg har jobbet med flere lesbiske par, - men det har ikke vært behov for å gå i detaljer om det seksuelle i noen av disse tilfellene, kan Lyngroth avsløre.

Les også:

Julestressa? Dette hjelper!

Når sexen forsvinner fra forholdet

Quiz: Kan du sex-uttrykkene?

Slik blir du superelskerinnen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning