Når han ikke vil etablere seg

Du er klar for å starte familie, men han vil ikke. Hva gjør du?

Sist oppdatert
Dere har vært sammen i noen år, og for deg er det helt naturlig å tenke på ekteskap og barn. Kjæresten er ikke enig. Psykolog ved Psykologpraksis.no, Annette Øverby, gir deg rådene om hva du skal gjøre, og hva du ikke skal gjøre.

- Først og fremst er det strevsomt og trist å leve i et forhold når kjæresten ikke vil det samme som deg selv. Det kan oppleves som en vedvarende avvisning, og etter hvert kan en følelse av indre frustrasjon og sorg vokse frem, sier hun.

Psykologen forteller at en kvinne ikke bør mase på mannen om etablering, men at hun bør meddele om at hun har behov for å snakke ordentlig med han om temaet.

- Er kvinnen tidlig i 20-årene og har vært sammen med kjæresten i ett år for eksempel, kan man tenke at hun har ganske god tid. Det er allikevel ikke unaturlig å kjenne seg klar for å ta forholdet til en ny fase med etablering, giftemål og barn. Biologisk sett er kvinner ment til å skulle få barn i tidlig 20-årene. Hvis en kvinne er i 30-årene, er det kulturelt sett mer forståelig at hun blir mer stresset hvis han avviser felles etablering. Uansett er hun ikke tjent med å mase og gnåle på han. Hun bør imidlertidig fortelle ham at hun trenger å ta en prat om det, informerer Øverby.

Stor forskjell på kvinner og menn

Ifølge psykologen kan menn ofte oppleve det vanskeligere å snakke om følelser enn det kvinner gjør. Skal paret ha en felles fremtid, bør han bli med på å snakke om temaet åpent og skikkelig. Tidspunket blir selvfølgelig individuelt. Dess eldre man er, dess rimeligere er det at hun trenger avklaringer tidligere. Menn kan tillate seg å "leve livets glade dager" lenger enn kvinner.

- Jeg tror mange menn av i dag ser hvilke multitaskingsrolle som venter dem i familielivet. De kan se på det som skremmende krav og press på hva de skal fylle av funksjoner og ytelser. Mange utsetter etableringsfasen av denne grunn, selv om de i et langtidsperspektiv ønsker å tre inn i familielivets rammer. Kvinnen derimot kommer til dette "veiskillet" tidligere. Dette kan være en av grunnene til at kvinnen i forholdet ofte er noen år yngre enn mannen. De kan vise seg å være mer synkrone i "klarhet" for etableringen, sier hun.

Masing hjelper ikke

Etter hvert som tiden går er det på sin plass å snakke skikkelig om temaet. Og å utveksle synspunkter og behov bør kvinnen kunne kreve av ham, mener Øverby.

- Å ta opp temaet viser at hun tar ansvar for sitt eget liv. Hvis han ikke vil ha barn, så er det en ærlig sak. Er hun derimot helt klar på at hun ønsker barn, må hun ta hans ønske til etterretning. Enten må hun bryte ut av forholdet, eller må hun innfinne seg med at mannen hun elsker ikke kan gi henne det. Sistnevnte er imidlertidig et dårlig utgangspunkt for et harmonisk samliv. Hun vil kunne risikere å leve videre i bitterhet over det tapte barnet.

Øverby sier at kvinnen bør ta høyde for at mannen kan ha gode grunner for å ville vente med etableringen, så hun bør ikke ta opp temaet i tide og utide.

- Yngre jenter i 20-årene bør ha en porsjon større toleranse for at han, om han er like gammel, ikke har tenkt gjennom temaet så nøye enda. Hun bør gi ham litt mer tid. Uansett. Ikke mas, det er ikke fruktbart. nagingwoman

Denne saken ble første gang publisert 01/02 2011, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også