Å beholde intimiteten og de lidenskapelige følelsene kan være enklere sagt enn gjort i en hektisk småbarnsfase. Nettstedet Babyverden.no presenterer i en artikkel hentet fra boken "Samliv - når kjærester blir foreldre" skrevet av Bjørk Matheasdatter og Eiel Holten ved Duo parutvikling en rekke tips til hvordan man beholder gnisten i forholdet.

Les også: Nybakte foreldre?

Les også: Fødsel og forventninger

Les også: Forberedt til morsrollen?


Her er noen tips hentet fra artikkelen:

Små kjærtegn
Det er ikke til å skyve under en stol at den fysiske nærheten er svært viktig i et parforhold. Alt fra lange blikk og kos til samleie er med på bekrefte relasjonen.

Et kyss sender for eksempel signaler til hjernen som gjør at vi "produserer" kjærlighet. Et heftig kyss eller et raskt nuss, et stryk over kinnet, på hånden eller en masssasje er små ting som er med på å styrke kjærligheten.

"Hvis dere ikke har samleie en periode, er det mye lettere å komme i gang igjen om ikke all sensualitet og fysisk kontakt har stoppet opp i mellomtiden. Pass på at ikke alle berøringer blir et uttrykk for ønske om sex, men en måte å være gode mot hverandre på som er bra nok i seg selv! Undersøkelser fra Sverige viser at både menn og kvinner anser det å bli følelsesmessig og sensuelt bekreftet som viktigere enn selve samleiet", skriver Babyverden.no.

Vær stolte
Kroppsfasong, størrelse, vekt og hud har stort fokus i dagens samfunn. Men midjemål eller strekkmerker er ikke en målestokk for hvor godt dere har det sammen. En del kvinner kjenner seg mindre attraktive etter en fødsel. Men i stedet for å skamme det over disse endringene, bør du rette deg opp og være stolt av kroppen din. Den har tross alt båret frem et lite mirakel. Vær heller stolte av at dere har laget barn sammen!

Komplimenter er godt for både kropp og utseende. "Fremhev det som er positivt ved den andre. Den som får komplimenter, kjenner seg ofte mer attraktiv. Og følelsen av å være attraktiv styrker lysten. Å gi hverandre gode ord er en av livets lureste investeringer", råder Matheasdatter og Holten.

Fokuser på nytelsen
Tidligere var det stort sett slik at det var "kvinner som ikke hadde lyst og mannen som presset på". I dag kan det like gjerne være omvendt. Vi ligger i det hele tatt mindre sammen enn før, og flere menn sliter også med lysten.

Mange mener at disse endringene skyldes at vi lever i et samfunn med altfor mye press og prestasjonsangst. Vi er slitne når kvelden kommer, og hvis senga skal være nok et sted vi skal prestere og være dyktige, er det ikke rart om vi trekker oss.

Dette er synd, for denne delen av samlivet gir både nye krefter og energi. Duo parutvikling råder derfor nybakte foreldre til å kose seg sammen, uten tanke på kropp og teknikker. Bare gi dere hen og nyt!

Finn tidspunkt
Med barn og forpliktelser ligger ikke forholdene like godt til rette for spontane seksuelle aktiviteter som tidligere, og mange savner den tidligere impulsiviteten.

"Men dersom vi sammenligner for mye med fortiden, går vi kanskje glipp av noen nye muligheter? Ta vare på impulsiviteten dere hadde tidligere, tilføy litt kreativitet og se om tiden kan brukes på en annen måte: Kan dere få dere en stund sammen når barnet sover formiddagslur? Etter at barna har sovnet tidlig på kvelden? Når litt større barn ser barne-TV lørdag morgen? Eller når enda større barn er på trening en onsdag kveld, råder Matheasdatter og Holten.

Mange strever også med å finne tidspunkt å være sammen på grunnet forskjellig døgnrytme. Men det går an å være fleksible. Hvorfor ikke legge seg tidligere og heller stå opp igjen om du er B.menneske? Eller finne et annet tidspunkt enn rett før A-mennesket skal sove?

Et annet råd parterapeutene gir er rett og slett å avtale en date. Skaff dere en barnevakt og inviter hverandre på kino, middag, konsert eller annet. Rett og slett planlegg å bruke tid på hverandre. Det å ha noe å glede seg til gir spenning, forventning og stimuli. Snakk sammen om hvor ofte dere egentlig ønsker å ha sex, og hva dere kan gjøre for å oppnå dette i den livsfasen dere befinner dere i nå.

Sårbart
Seksualiteten er sårbar for andre problemer i forholdet. Noe av det viktigste er at partene føler seg likeverdige. Uteblir dette, vil det fort gå utover kjæresteforholdet og gjerne vises i seksuallivet.

"Om vi som par beveger oss i gode eller onde sirkler, kan ofte komme an på hvordan vi takler små bagateller. Ofte er det ikke så mye som skal til verken for å komme inn i eller ut av mønstrene", skriver Babyverden.no.

Gå inn for å forstå de mekanismene som preger akkurat dere to i deres forhold. Fortell hverandre hva som gjør at dere kjenner dere elsket av den andre. Prøv om dere kan komme hverandre i møte og strekke dere mot den andre uten å stille for mange krav. Hvis begge gjør dette, vil dere kunne jobbe dere inn i en god sirkel. Fortell hva du har behov for, og lytt. Det å sette ord på hva du tenker og har behov for, stemmer kanskje ikke med dine romantiske forestillinger, men det virker mye bedre enn tankelesing.

Tenk langsiktig
Dere skal forhåpentligvis leve lenge sammen, og det er derfor normalt at seksuallivet i perioder kan være labert. Men å gå gjennom ulike faser i livet sammen er spennende, utfordrende og utviklende.

"Mange kvinner sier at de fikk et bedre seksualliv i årene etter at barna kom. Når dere skal leve lenge sammen, trenger heller ikke hvert øyeblikk å være perfekt for dere begge. Dere har tid til å gi noe en dag og få noe tilbake en annen. Det å massere eller ta på hverandre, og vite at nå skal jeg bare ta imot eller bare gi, kan gi stor glede og nytelse", sier Matheasdatter og Holten.
Les hele saken
Les alt om:

Susanne Kaluza, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!