På tide å gjøre det slutt?

I et vanskelig forhold er spørsmålet når nok er nok? Coachen tipser deg.

Sist oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

I ukens tema spør coachen når det er på tide å gjøre det slutt?

Er det meg eller deg?

Det er ikke lett å være i et forhold der du stiller spørsmål ved levedyktigheten og fremtiden til det. Mange opplever også at partneren endrer seg, spenningen forsvinner, irritasjon oppstår på grunn av små ting, og muligens krangler man, eller kanskje man ikke snakker sammen i det hele tatt. Hvordan klarer man å skille "hverdagen" i forholdet og når det er på tide å gjøre det slutt? Er det noe galt med oss som ønsker oss mer enn hverdager?

Når de rosa brillene brister

Noen opplever at kjæresten plutselig forandrer seg og konsekvensen blir at følelsene forandrer seg. Hva var det som skjedde? Dette oppstår gjerne som et resultat av at man har vært forelsket i forelskelsen. Man har blitt sammen med noen som passer sånn noenlunde til det du tror er rett for deg, og har unngått å se på de sidene ved partneren din som virkelig ikke stemmer overens med deg.

Les også: Dette bør du slutte med

Les også: Rasende forbanna?



- Gjerne er det også at man ikke vil ta opp eller er bevisst det som er fundamentalt viktig, som for eksempel normer og verdier, eller hva slags fremtid man ønsker seg. Mange inngår kompromiss med seg selv på viktige verdier fordi de vil ha en kjæreste, og fordi de ønsker at nettopp denne skal være "den rette". Det er flere som ikke tør å være ærlige med hvem de er i starten av et forhold, og dette vil vise seg etter hvert. Da kan det føles som om partneren har endret seg helt, mens de egentlig har "lekt" en annen. Det skjer ofte fordi vi er redd for at vi ikke er bra nok slik vi er, og forsøker å fremstå som det vi tror den andre vil ha, sier Richardsen.



Når er det på tide å gå?

Det er bare i oss selv vi kan finne svaret om et forhold er riktig for oss eller ikke. Det kan være lurt å se innover for å se om man selv har en del i følelsen av at det ikke er nok. Hvis du skylder dine egne problemer over på forholdet vil du ta det med deg inn i neste forhold. Om vi går inn i et forhold og forventer at det vil på et magisk vis fjerne alle problemene våre, kan man også etter hvert oppleve en skuffelse ved at det faktisk ikke gjør det!

Les også: Hvordan leve lykkelig i alle sine dager?

Les også: Aldri god nok?

Les også: Ødelagt av utroskap?



Uavhengig av utfallet er det derfor viktig å se på hva du selv kan gjøre for å styrke selvfølelsen, å bli mer bevisst og ta ansvaret for din egen lykke. Om forholdet du er i oppleves destruktivt er det selvsagt svært viktig at du gjør det du kan for å komme deg ut av det!

Noen varsellamper

- Om dine verdier eller normer er brutt i forholdet, det vil si noe som er svært viktig for deg, som for eksempel større tillitsbrudd - slik som utroskap, løgn og bedrag.

- Om dere ønsker helt ulike ting for fremtiden som er viktig for deg, for eksempel å få barn eller ikke.

- Om du med selvinnsikt kan si at du ikke legger over ansvaret for dine problemer, eller din lave selvfølelse, over på partneren din, men fremdeles er ulykkelig i forholdet og føler at det ikke bærer noe sted.

- Om du føler du har gjort det du kan for å kommunisere dine behov og føler at du ikke blir hørt eller møtt med kjærlighet av partneren.

- Om du føler deg truet, mobbet, trakassert fysisk eller mentalt. Det høres kanskje åpenbart ut, men det er mange som blir i svært destruktive forhold på grunn av lav selvfølelse. Det er viktig at du oppsøker hjelp om du føler deg truet, enten hos familie og venner, eller om det er alvorlig på et krisesenter. Annika220

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2010, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også