Ha en fredfylt jul

Julen kan være full av både kjærlighet og krangel i familien. Coachen tipser deg.

Sist oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Ukens tema omhandler familierelasjoner i julen.

Julen kan være en fantastisk tid å tilbringe med familie og venner. Men det kan også være en høytid for krangling, irritasjoner og kritikk. Noen av oss går fra å være rasjonelle, oppegående voksne til trassige treåringer i julefeiringen. De vi har de næreste relasjonene til er ofte de som trigger oss mest!

Kanskje du opplever at familien din kritiserer deg, eller har for høye krav til deg? Er det masing, uvaner eller rett og slett et ønske om at de var annerledes? Det er mange som innerst inne sliter med å akseptere sine foreldre eller søsken som de er. Det beste er faktisk å slutte å håpe på forandring. På den måten slipper man forventningene og frustrasjonen knyttet til det! Så skal man heller ikke glemme at på tross av at man er oppvokst i samme familie kan man ha ulike minner fra barndommen og ha ulike relasjoner til foreldrene. Det som er rett for deg er kanskje ikke rett for dine søsken. Alle har rett til sine følelser, det er viktig at de finns der, og like viktig å innse når man skal "let it go".

Irritasjoner

Sinne kan absolutt være sunt! Men når man setter seg fast i irritasjon og elter det om og om igjen, tar det kraft fra deg og da er det på tide å gjøre noe med det. Når vi blir irriterte og sinte har det faktisk med oss selv å gjøre. Det er noe i oss som blir truet. Det kan være vår selvfølelse, vår følelsesmessige trygghet eller at noen oppfører seg på en måte vi ikke synes er akseptabelt. Vi har en egen andel i det at vi irriterer oss, men det betyr ikke at vi skal legge skyld på oss selv. Men for å få en forandring må vi se vår egen del, det er det eneste vi kan forandre.

 


  • Vil du ha rett eller vil du være lykkelig?

    Noen ganger er det selvsagt slik at det er gjenstanden for din irritasjon "sin feil", mennesker gjør og sier dumme ting! Selv da kan det være nyttig å prøve å akseptere de slik de er, uten å forvente seg oppreisning eller at de forandrer seg. Personlig utvikling handler om å se sin egen andel og det er en nødvendighet for endring, samtidig som vi må innse at det eneste vi kan forandre er oss selv.

    Hva kan du gjøre?

    - Forsøk å identifisere hva som irriterer deg, hvorfor og hva det setter i gang i deg. Hva i deg er det som er truet? Er det eksempelvis din følelsesmessige trygghet, din selvfølelse eller "hvordan du synes ting bør være"?

    - Om det er småting som irriterer deg ligger det mest sannsynlig noe annet bak. Forsøk å se situasjonen utenfra, det vil gjøre deg mer objektiv og avmystifisere det noe.

 


  • - For å hjelpe på å slippe taket i irritasjonen kan du mentalt sett ønske vedkommende det gjelder et langt liv, en god helse og masse kjærlighet. Det kan høres banalt ut, men det letter på trykket og gir hjernen din noe mildere å befatte seg med enn tirader av negativitet.

    - Se på hva du har å være takknemlig for. Takknemlighet betyr ikke at man sier at noe som er vondt eller vanskelig er ok, men at vi minner oss selv på det gode vi faktisk har. Det gjør også at vi setter mer pris på hva vi får og er mer tilstede i møtet med andre mennesker.

    - Sett grenser for hvordan du vil ha det! Om noen snakker stygt til deg eller kritiserer deg, forsøk å si i fra uten sinne at du ikke aksepterer det.

    - Har du "valgt" å føle deg krenket? Noen ganger fortolker man situasjoner til å bli krenkende rett og slett igjennom et gammelt tankemønster.

    - Forsøk å være sjenerøs og velg å se bort i fra eventuelle kommentarer eller oppførsel som kan irritere. Avled også situasjoner ved å fokusere på noe annet.

    - Om situasjonen er uholdbar, trekk deg unna om du kan. Det er ditt ansvar å gjøre noe med. Du kan lage en alternativ jul og fylle høytiden med mennesker og opplevelser som gir deg noe positivt, eller å snu fokuset og hjelpe andre som trenger det.
Annika220

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2009, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også