Føler du at det er noe merkelig på gang? Kommer han sent hjem og alltid har unnskyldninger på lager? Snakker han mye om en dame på jobben?

Skal man spionere?

Så hvordan skal man gå frem for å få klarhet om det virkelig er noe på ferde?

Psykolog og samlivsekspert Frode Thuen mener at mistankene fort kan forveksles med ubegrunnet sjalusi. Likefullt bør man nok dele sine mistanker, for å gi den andre mulighet til å bekrefte eller avkrefte.
 • Vær lykkelig som singel
 • Slik blir du kvitt kjærlighetssorgen
 • Krangel om barna

 • - Noen velger å legge kortene på bordet når man blir konfrontert med mistanken, men de fleste nekter så lenge det er mulig å tilbakevise eventuelle "bevis". Derfor kan det noen ganger være nødvendig å fremskaffe sikre bevis. Og når det er kommet så langt at man begynner spionerer på partneren, er forholdet inne i en svært kritisk fase. Uansett om mistanken er berettiget eller om det handler om uberettiget sjalusi, mener psykologen.

  Umulig med tillit

  Så hva skal man egentlig se etter?

  - All slags typer forandringer i væremåte kan være uttrykk for utroskap; at man blir mer fjern, mer irritabel, mer ustabil, mer fraværende, eller at man plutselig legger om stilen, interessene, holdningene og så videre. Men slike ting kan selvsagt også skje av helt andre årsaker, advarer Thuen.

  Hvordan kan man i det hele tatt lære seg å stole på partneren dersom det ligger en mistanke i bunnen?

  - Det er vel egentlig umulig det. For det at man har en mistanke, innebærer jo at man ikke stoler på partneren. Men noen ganger må man bare bestemme seg for å stole på ham eller henne. Det betyr ikke at all mistanke forsvinner av den grunn, men man trenger ikke nødvendigvis å agere på mistanken - at den blir styrende for hvordan man opptrer eller reagerer, sier Thuen og fortsetter;

  - Jo sterkere mistilliten er, jo vanskeligere er det for øvrig å regulere den med viljen og besluttsomhet. Og klarer man det overhodet ikke, er det kanskje uttrykk for at det er noe grunnleggende galt med forholdet, avslutter han.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!