Mammas nye kjæreste

Det er ikke nødvendigvis lett å presentere din nye kjæreste for barna dine. Følgende tips hjelper familien overens.

Sist oppdatert

Du har fått ny kjæreste, men hvordan skal du introdusere han til barna dine? Hvordan vil de reagere? Og hva med barnefaren?

 

Slike situasjoner er aldri enkle, men tenker du smart, kan du gjøre situasjonen så smertefri som mulig for alle parter. Her er tipsene fra spesialist i klinisk barne-og ungdomspsykologi, Kristin Lund Ottesen.

 

Fortell om kjæresten
Det er viktig at barna blir informert om at mamma har fått en ny kjæreste før barnet og kjæresten møtes.

 

I tillegg er det viktig å gjøre barnet klar over at pappa ikke skal byttes ut med noen ny kjæreste. La barnet få vite dette med noen enkle setninger som "Du/dere vet at pappa og jeg ikke er kjærester lenger og ikke bor sammen. Men vi er venner og vil alltid være foreldrene deres. Vi er veldig glade i dere. Det er sånn at voksne trenger å ha en kjæreste, og nå har jeg funnet en.", sier Ottesen.

 

- Hvor lenge før møtet barna bør få vite om kjæresten, avhenger av barnas alder. Jo eldre de er og jo mer de forstår, jo lengre tid i forveien trenger de på å venne seg til tanken på at mor har fått en kjæreste, sier Ottesen.

 

Hun anbefaler også at barnefaren gjøres klar over at mor har en ny kjæreste før barna selv får vite det, i hvertfall hvis faren har samvær med barna. Hvis barna får vite at pappa allerede vet, slipper de å bekymre seg for hvordan han skal takle den nye situasjonen og tro at det skal være en hemmelighet.

 

Lytt til barnet
Barn kan ofte reagere med sinne eller sorg i slike situasjoner. Hør med barnet hvorfor det reagerer som det gjør, og når det kan tenke seg å møte den nye kjæresten din.

 

- Noen barn sier lite eller ingenting, mens andre viser det tydelig. Ofte reagerer de fordi de synes synd på pappaen sin og kanskje egentlig ønsker at mamma og pappa skal bli kjærester igjen, sier Ottesen

 

Hvor skal møtet skje?
Ottesen mener det første møtet bør foregå hjemme hos deg. Da føler barnet seg tryggere. Det første møtet bør heller ikke være for langt, kanskje bare en kopp kaffe eller liknende.

 

Hvis barnet reagerer negativt på den nye kjæresten, lønner det seg å snakke med barnet om årsaken.

 

- Spør om barnet er bekymret for den andre foreldren eller for mor selv, eller at den nye kjæresten ikke er bra for henne. Gjør barnet trygg på at de ikke skal miste mammaen sin til den nye kjæresten, at du er like glad i dem og opptatt av dem som før, råder spesialisten.

 

Det andre møtet
Hun mener at du bør se barnets reaksjon an før du planlegger det neste møtet.

 

- Går det helt greit og barnet ikke får noen vanskelige reaksjoner etterpå, kan man for eksempel gjøre avtale om å finne på noe utenfor hjemmet med mor og kjæresten, noe som barnet liker å gjøre. Hør med barnet hvor fort det har lyst til å gjøre noe slikt - om for eksempel én eller to uker.

 

barn

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2008, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også