Dette styrker forholdet!

Visste du at smart krangling kan være med på å bedre forholdet? Det mener iallefall ekspertene!

Sist oppdatert
Dersom du og kjæresten din aldri krangler, er det vel og bra! Om dere krangler ofte, burde dere kanskje snakke sammen om årsaken til uenighetene, men visste du at krangling også er sunt for deg og kjæresten?

For kjærlighetens skyld

Men dersom kranglingen skal ha noe for seg, så må dere krangle "smart".

Det er svenske Aftonbladet som skriver at smart krangling slettes ikke behøver å være et onde for kjærligheten, men tvert imot kan være med på å styrke forholdet.

Ekspertene forteller at krangling og uenigheter forekommer i alle forhold, dermed handler det om hvordan man skal håndtere og løse problemene som oppstår.

Krangletips

1. Bruk "jeg" når du forklarer. Ordet "du" vil gjøre at kjæresten din går i forsvar. Med en gang man hører "du gjorde dette", vil man føle at man får skylden for alt og reagere automatisk med å gå i forsvarsposisjon. Det er da kommunikasjonen stopper opp.

2. Unngå sarkasme. Mange tror at et tungt utpust eller andre tegn på at man er sliten eller kjeder seg, betyr lite i den store sammenhengen. Dette stemmer ikke. En underliggende konflikt eller negativitet, vil forsterkes i forholdet dersom en av partene bruker sarkasme eller negativt kroppsspråk. Dette kan føre til større, negativ ubalanse i forholdet.

3. Hold deg til saken. Om samtalen begynner å spore av eller over på noe annet, skal du så fort du kan jobbe deg tilbake til temaet dere diskuterer. For om dere ikke holder dere til temaet, vil begge bli forvirret, utålmodige og deretter miste håpet på bedring.

4. Ikke avbryt. Det er ikke bare uhøflig å avbryte, men du oppnår ofte det motsatte av hva du egentlig ønsker å oppnå. Når vi avbryter, tenker vi generelt at vi skal redusere lengden på samtalen, men det motsatte skjer.

5. Gjenfortell det partneren sier til deg. Om du gjør dette til en vane i alle kranglene deres og du gjør klart for ham at du forstår ham, vil han reagere positivt. Han vil skjønne at du forstår ham og at du hører på ham når han forklarer deg noe eller snakker til deg. Deretter kan dere gå videre til neste tema.

6. Still spørsmål som vil tydeliggjøre saken og ikke dømme kjæresten din. Et spørsmål bør helst ikke begynne med ordet "hvorfor". Dette setter kjæresten din i forsvarsposisjon igjen. Og da stopper kommunikasjonen. Begynn heller med "kan du forklare", "hva om du forteller meg" eller lignende.

7. Hold deg i nåtiden og glem fortiden. Når vi snakker om "gårsdagens" temaer, drar vi gjerne opp gammel skyld. Om du skylder på kjæresten din, vil dette føles som du dømmer ham - og igjen går han i forsvar som setter en strek for kommunikasjonen.



krangling2-320

Denne saken ble første gang publisert 30/08 2008, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også