Elsker, elsker ikke

Hvis du ber om råd i tvilens stund, husk at også samlivseksperter er vanlige mennesker.

Sist oppdatert
- Når mennesker i samlivskrise oppsøker terapeut, har de en forventning om å få like objektive svar som når de går til legen. Men det finnes en vesentlig forskjell her: Selv om samlivsterapeuter er fageksperter, vil rådene deres også være farget av deres egne personlige holdninger og erfaringer. De er ikke nødvendigvis mer skolerte i hvordan man skal leve livet sitt - selv om de har kompetetanse på hvordan man snakker med mennesker i krise, påpeker parterapeut Anne Øfsti.

I sin ferske doktoravhandling "Some Call It Love" utdyper hun hvorfor samlivsterapeuter må bli flinkere til å være åpne om sine egne begrensninger.

- Dette gjelder også de mange samlivsspaltistene som boltrer seg i aviser, magasiner og ukeblader. Leserne har en tendens til å oppfatte dem som objektive eksperter. Men de lever som alle andre i en kaotisk tid med et bombardement av kulturelle impulser.

Fornuft og/eller følelser

All denne forvirringen i samfunnet blir gjenspeilet både i de spørsmålene som stilles, og de svarene som gis, i samlivsekspertenes rom. Hvorvidt man blir rådet til å følge følelser eller fornuft, kan også variere.

- Enkelte ganger i livet har man en bunnløs tro på den romantiske kjærligheten. Andre ganger kan ekteskap og samliv framstå som en beinhard jobb. Hvis en samlivsterapeut nylig har erfart hvordan en kjølnet kjærlighet kan blusse opp igjen om man kjemper for den, vil det være naturlig for denne terapeuten å appellere til vilje og hardt arbeid, bemerker Øfsti.

Ekstra komplisert er det selvsagt når den ene i parforholdet blir forelsket i et annet menneske. Utroskap er et tema som går igjen i mange samlivsspalter.

- Vår tids samlivseksperter har gjerne en todelt holdning til utroskap. På den ene siden prøver de å være minst mulig fordømmende, på den andre ser man nesten aldri noen oppfordringer av typen "Fortsett utroskapen, men bare pass på at ingen oppdager deg".

Mange muligheter

Mye har skjedd med medienes samlivsspalter siden Klara Klok forklarte frustrerte fruer hvilke grep de burde ta for å klare å holde ekteskapet sammen.

Dagens spaltister henvender seg mer til individet som spør. Selv om det ideelle selvsagt er å få ting til å vare, rettes fokus mer i retning av "Hva er riktig for deg?". Her kan det være vanskelig å finne noe entydig svar, slik The Clash erfarte da de sang "Should I Stay Or Should I Go?" og kort tid senere så bandet gå i oppløsning.

- Valgmulighetene er blitt så uendelige i vårt moderne samfunn. Dette blir vi fortalt hele tiden, ikke minst gjennom media. Vi kan ubevisst la oss påvirke av TV-serier som "Sex og singelliv" og "Friends", eller av reklamefilmer som vekselvis framhever kjernefamilieverdier og et budskap av hvor viktig seksuell attraktivitet er for at man skal bli lykkelig her i livet. Her er det lett å føle seg forvirret, understreker samlivsforskeren.

- Og for noen mennesker blir forvirringen så stor at de oppsøker terapeut. Da er det viktig å gi dem forståelse for at dette ikke er deres individuelle problem, men at mange har det på samme måte. Hele kulturen er fylt av forvirring, dilemmaer, paradokser og utfordringer. Det finnes ingen oppskrift på hva som er det ideelle kjærlighetslivet. Rett nok står seriemonogamiet sterkt - hele veien fra "Sex og singelliv" og "Bridget Jones" til den norske kongefamilien - men det finnes også mange sidestrømmer, som ikke minst blir eksponert i media.

- En konklusjon i din doktoravhandling er at terapeuter i denne "kaosets tid" må bli flinkere til å blottlegge sine begrensninger overfor klienten. Men risikerer de ikke da å miste noe av sin autoritet?

- Jeg mener stikk motsatt: Man kan si ting med større tyngde og troverdighet når man samtidig erkjenner at det ikke er alt man kan gi svar på.

forsker

Denne saken ble første gang publisert 05/08 2008, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også