Her er vi utro

Nordlendinger og vestlendinger er i større grad villige til å akseptere utroskap enn resten av befolkningen, viser undersøkelse.

Sist oppdatert
En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat i forbindelse med lanseringen av spillet Fable III til Xbox 360, viser blant annet at nord- og vestlendinger har mer liberale holdninger til utroskap enn resten av landets befolkning.

Kartlagte holdninger

Undersøkelsen er gjennomført blant 1000 respondenter, og kartlegger holdninger til makt, grådighet, utroskap og tillit. For eksempel kommer det frem at dobbelt så mange i Nord-Norge og på Vestlandet enn i resten av landet synes det er akseptabelt med elskere eller elskerinner dersom den man er i et fast forhold med ikke får vite om det.

Les også: Derfor er du utro

Les også: Forelsket i opptatt mann

Les også: Ødelagt av utroskap?



- Nå skal det være sagt at undersøkelsen viser at folk flest ikke synes utroskap er greit. Likevel er det interessant at dette er mer akseptabelt i nord og i vest. I spillet Fable III blir du stilt overfor en rekke valg som får konsekvenser, akkurat som i virkeligheten. Dine handlinger endrer verden. Om ikke utroskap i det virkelige liv forandrer verden, kan det utvilsomt få konsekvenser, sier Tony Renstrøm som er Country Lead i Microsofts avdeling EDD i en pressemelding.

Akseptabelt å utnytte venner

På spørsmål om det er greit å benytte venner og bekjente for å oppnå personlige fordeler, svarer hele 52 prosent av respondentene ja. Som en motsetning svarer hele 63 prosent at det ikke er akseptabelt å benytte en maktposisjon i arbeidslivet for å fremme egne interesser.

Beholder gjerne andres penger

Den ferske undersøkelsen viser også at svært mange av oss synes det er helt greit å beholde penger man finner i det offentlige rom, for eksempel på gaten. Totalt svarer 49 prosent at det er greit, mens 47 prosent mener det ikke er akseptabelt.

- Mest bekymret ville jeg vært om jeg mistet penger i Oslo, da hele 59 prosent i hovedstaden svarer at det ikke er noe galt med å beholde dem, sier Renstrøm.

Hold ord, ikke lyv!

Kun 23 prosent svarer at det er akseptabelt med en hvit løgn for å oppnå personlige fordeler. På spørsmål om det er viktig å holde det man lover hvis man er i en maktposisjon som følge av demokratisk valg, svarer hele 95 prosent ja.

- Det er interessant å se at folk mener det er greit å beholde penger man finner og benytte venner for å oppnå personlige mål samtidig som det er ugreit å lyve og at det er viktig å holde ord. Du kan stjele, lyve, være ond eller rett og slett en kjernekar. Så får man se hva man kommer lengst med, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2010, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også