Prevensjon

Det finnes mange typer prevensjon på markedet. Hva slags prevensjon skal jeg velge? Her er noen viktige punkter du bør tenke på når du skal velge:

Sist oppdatert
Her er noen viktige punkter du bør tenke på når du skal velge prevensjon:

- sikkerhet?
- passer metoden for meg?
- passer den for min partner?
- beskytter metoden mot infeksjon?
- hvordan vil bivirkningene påvirke meg og min partner?

Ladycomp
Ladycomp er et naturlig prevensjonsmiddel som ikke gir noen bivirkninger. Spesielt egnet for de som ikke kan eller ikke vil bruke hormonell prevensjon.
99.3 prosent sikker.
Ulempen er prisen. Du må ut med nesten 5000 kroner for dette apparatet, men det er en engangssum.

Kondom
Kondom er et tynt gummihylster som skal rulles på penis når den er blitt stiv. Skal være på under hele samleiet, og kastes etter bruk. Kondom kan brukes av alle, men gummiallergi kan gjøre at kondom ikke er et alternativ. Kondum beskytter dessuten mot alle kjønnssykdommer, også HIV-smitte. Kan kjøpes overalt.
Ulempene er at kondomet kan skli av under samleiet hvis den ikke brukes riktig, men ellers er det svært sikkert når det brukes riktig!
Noen mener at følsomheten på penis nedsettes, og at et kondom er forstyrrende og lite romantisk.

Pessar
Pessar er en elastisk gummiskål som må tilpasses av lege, og kjøpes på apoteket. Settes inn i skjeden slik at den dekker livmorhalsen. Skal brukes sammen med sæddrepende krem. Kan settes inn når som helst, og skal sitte på plass minst 6 timer etter samleie. Pessaret bør ikke være i skjeden mer enn et døgn.
Vaskes og tørkes etter bruk.
De fleste kvinner kan bruke pessar. Gir ingen bivirkninger.

P-ring
P-ringen er laget av mykt elastisk materiale som kvinner selv kan sette inn i skjeden. Den er 4 mm tykk og 5,4 cm i diameter. Ringen inneholder østrogen og gestagen, men i mindre doser enn p-piller. Frigivelsen av hormonder er jevn, og sikkerheten nedsettes ikke ved oppkast og diaré.
P-ringen skal ligge i skjeden i tre uker, dretter følger en uke uten ring, før en ny settes inn. Lite bivirkninger, annet enn at man må huske å fjerne og sette inn ny ring. Det kan hende at partneren kjenner ringen. Like sikkert som p-piller.

P-stav
Staven, som er på størrelse med en fyrstikk, settes inn under huden på innsiden av overarmen. Det fines to forskjellige p-staver: en som skal sitte inne i 3 år eller to staver som skal sitte i 5 år.
Inneholder forskjellige typer av hormonet gestagen.
Sikker prevensjon over lang tid. Østrogenfritt.
Nesten like sikkert som sterilisering.

P-sprøyte
Injeksjon med hormonet gestagen settes hver tredje måned.
I starten opplever mange blødningsforstyrrelser, og av og til kan mensen bli helt borte. Kan ta litt tid å bli gravid etter siste p-sprøyte. P-sprøyten er meget sikker.

P-piller
P-piller inneholder to hormoner: østrogen og gestagen. P-pillene må tas hver dag . Hvis en pille glemmes eller ved oppkast/diaré kan sikkerheten reduseres.
Kvinner som har hatt blodpropp, brystkreft, hjertesykdom eller leversykdom frarådes å bruke p-piller. Kvinner over 35 år som røyker skal ikke bruke p-piller.
P-pillene er et av de sikreste prevensjonsmidlene. Gir regelmessige blødninger og er enkle å bruke.
Nå har det dessuten kommet et ny østrogenfri p-pille som heter Cerazette, den inneholder kun hormonet gestagen.

Minipiller
Minipiller inneholder et enkelt hormon, gestagen. Minipillen skal tas hver dag, og helst på samme tidspunkt.

P-plaster
P-plaster er like sikkert som p-piller og inneholder samme mengde østrogen og gestagen som de lavest doserte p-pillene. Man får jevn dose hormoner gjennom huden, og påvirkes ikke av oppkast/diaré.
Plasteret skiftes hver uke. Når man har brukt 3 plaster i tre uker, skal man være en uke uten plaster, før man begynner på nytt.

Spiral
Spiral er en liten gjenstand av plast som skal settes inn i livmorhulen. Spiraler settes inn hos legen. Spiralen er effektiv i 5-10 år, avhengig av hvilken type du velger.
Kobberspiral finnes i forskjellige former og størrelser. Virker med en gang den blir satt inn, og har høy sikkerhet. Kobberspiralen kan gi kraftigere menstruasjon og av og til menstruasjonssmerter.
Hormonspiral har samme fordeler som kobberspiral, den er sikker, virker med en gang den blir satt inn og har lang brukstid. Reduserer menstruasjonsblødninger.

Sterilisering
Sterilisering er en endelig prevensjonsmetode, og bør derfor være en overveid avgjørelse.

Foto: Dreamstime.com

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2006, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også