Kjærlighet på prøve

Alle kjærlighetsforhold har sine prøvelser. Coachen forteller hvordan dere takler dem.

Sist oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Ukens tema handler om utfordringer i parforholdet.

Noen prøvelser setter forholdet i krise og dere vil oppleve en "make or break"-periode, andre er som en dump i veien og oppleves som lettere å takle. Hva kan prøvelsene og måten dere håndterer de på fortelle deg om statusen i forholdet ditt? Kan krisene gi deg svar på det du spør om, og hva slags varselamper bør du være obs på om forholdet ikke er bra for deg?

Hva krisen kan fortelle deg

- Noen kriser setter lys på ting som ikke var vært snakket om. Problemer som har vært tåkelagt og gjemt under overflaten. Når sjokket har lagt seg, er det til det beste om man klarer å se sannheten og det man underbevisst har gått og følt på, sier Annika Richardsen.

Les også: Er vi sammen nå eller?

Les også: Sjalusi er ikke kjærlighet



Flere som har opplevd at partneren har vært utro, sier at de følte noe var galt uten at de klarte å sette ord på det. En stor krangel kan kanskje også bringe frem tema dere ikke har turt å adressere. Det er mange forhold som halter av gårde lenge, der den ene grå hverdagen avløser den andre uten at man tør å innrømme det overfor seg selv og partneren.

Oss mot verden?

Selv om utfordringer og problemer i ytterste konsekvens kan føre til at forholdet ryker, kan det også gjøre forhold sterkere ved at man samler styrke og mobiliserer seg sammen. Sliter en av dere med problemer utenfra, vil det å få støtte av partneren ofte være helt essensielt. Når du ikke blir møtt med støtte og omtanke når du opplever livet som vanskelig, er det en åpenbar indikator på at forholdet ikke er liv laga.

- Din selvfølelse er ditt ansvar, og forholdet vil ikke på magisk vis fjerne problemene dine. Samtidig fortjener du å bli elsket, støttet og respektert - særskilt i tøffe situasjoner. Om forholdet du er i oppleves destruktivt, er det selvsagt svært viktig at du gjør det du kan for å komme deg ut av det, mener coachen.

Råd på veien

- Ta ansvar og fortell om dine forventninger. Noen forholdskriser vil kunne unngås ved at man snakker om de store tingene på forhånd, om hvordan man ønsker å bli møtt, og hva slags forventninger man har. Det vil kanskje kreve mot å snakke om de store tingene, men det gjør at man vet hvor man står og man skaper ikke illusjoner om forholdet, men lever ærlig, sier Richardsen.

Les også: Faller du alltid for feil menn?

Les også: Når han irriterer vettet av deg

Les også: Hvordan leve lykkelig i alle sine dager?



- Livet kan være tøft og by på mange utfordringer. Det finnes ingen forsikringer mot dager som er brutale, sorgfulle og rett og slett dritt. Derfor er det utrolig godt og viktig å ha noen som minner deg på det gode som finnes bak skyene eller neste sving og som tror på deg når du ikke gjør det selv. Samtidig er det viktig å huske på at det ikke er partneren din sin plikt og ansvar å styrke din selvfølelse, fortsetter hun.

Varsellamper i forholdet


  • Om dine verdier eller normer er brutt i forholdet, det vil si noe som er svært viktig for deg, som for eksempel større tillitsbrudd - slik som utroskap, løgn og bedrag.
  • Om dere ønsker helt ulike ting for fremtiden som er viktig for deg, for eksempel å få barn eller ikke.
  • Om du med selvinnsikt kan si at du ikke legger over ansvaret for dine problemer, eller din lave selvfølelse, på partneren din, men fremdeles er ulykkelig i forholdet og føler at det ikke bærer noe sted.
  • Om du føler du har gjort det du kan for å kommunisere dine behov og føler at du ikke blir hørt eller møtt med kjærlighet av partneren.
  • Om du føler deg truet, mobbet, trakassert fysisk eller mentalt. Det høres kanskje åpenbart ut, men det er mange som blir i svært destruktive forhold på grunn av lav selvfølelse. Det er viktig at du oppsøker hjelp om du føler deg truet, enten hos familie og venner, eller om det er alvorlig på et krisesenter.
Annika220

Denne saken ble første gang publisert 28/03 2011, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også