Av de som sliter med seksuallivet etter fødsel, sier hele 70 prosent at manglende lyst og mangel på tid er en viktig årsak til problemet. I tillegg viser undersøkelsen at omlag halvparten av de spurte brukte mellom seks måneder og ett år på å få tilbake lysten. Undersøkelsen er utført av analysebyrået Visendi på vegne av Kondomeriet.

Vil gjerne, men tør ikke

Etter man har fått barn blir fokuset naturlig nok flyttet for en periode. Men det er viktig at man husker at man er kjærester også, ikke bare foreldre. Unngå å presse hverandre, slik at sex blir knyttet til noe negativt, men snakk om hverandres behov og lyster. Noen kvinner skylder på dårlig tid og mangel på lyst mens de i utgangspunktet vil, men er usikre på hvordan kroppen takler sex igjen. De er flaue over hvordan kroppen føles ut etter fødselen og vil helst tilbake "til normalen" før de har samleie igjen, sier Kjersti Antonsen. Hun mener uansett det er håp for de som føler at det er tungt å komme igang igjen.

Finnes råd

Antonsen vet at det finnes mange gode hjelpemidler for par som nettopp har gått igjennom en fødsel.

-Vaginakuler brukes hovedsaklig til å styrke bekkenmuskulaturen. De finnes i forskjellige størrelser og er svært godt egnet for de som vil stramme opp muskulaturen etter fødsel. Disse kulene hjelper på både skjedemuskulaturen og selvfølelsen, i tillegg bør man selvfølgelig sette av tid til å snakke om følelser og sex med partneren, sier Antonsen.

Fem tips til hvordan dere kan komme på gli igjen:

  • Vaginakuler styrker bekkenmuskulaturen og forbedrer selvfølelsen hennes
  • Sett av tid til nærhet; vær kjærester også, ikke bare foreldre
  • Bli komfortable med å snakke om sex; les gjerne en sextips bok sammen og diskuter tipsene etterpå
  • Ikke kritiser hverandre for mangel på lyst, men prøv å imøtekomme hverandre
  • Erotiske filmer for han og henne kan sette fart på lysten...
Les hele saken

Susanne Kaluza, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!