Impotens, det siste tabu

Impotens, ereksjonssvikt - uansett hva man kaller det, er problemet vanskelig å sette ord på. Vi snakker om et av de få gjenværende tabuer i samfunnet.

Sist oppdatert
I en fersk undersøkelse fant allmennlege og sexolog Kjell-Olav B. Svendsen et voldsomt gap mellom antall menn som har potensproblemer og antallet som faktisk har tatt problemet opp med legen. Kun 37 % hadde snakket med legen om sin ereksjonssvikt.

-Det handler om kommunikasjon, holdninger og hvordan man møter pasienter. Legen skal gjøre samtalen lettere for pasienten man mistenker at har et slikt problem. Og i visse tilfeler kan legen selv ikke unnlate å ta det opp aktivt, for eksempel ved sukkersyke, sier Svendsen.

Erektil dysfunksjon er definert som en vedvarende manglende evne til å oppnå og/eller beholde en ereksjon tilstrekkelig for tilfredstillende seksuell aktivitet. Problemet oppstår helst hos menn over 40 år, men mange yngre menn har også problemer. Blant menn over 40 der problemet oppstår gradvis er årsaken oftest fysisk. For yngre menn som gjerne klarer å oppnå en full ereksjon på egen hånd, men som sliter sammen med en partner, er grunnen oftest psykisk.

Leger må bli mer folkelige

Kjell-Olav B. Svendsen mener tabuene som omgir problemet er en utfordring både for helsearbeideren og pasienten. Det er viktig å få frem at legen i de aller fleste tilfeller kan hjelpe til, men mange menn syns det er vanskelig å snakke om slike spørsmål.

-Da er det viktig å bruke folkelige uttrykk, men ikke bli sleivete i kommentarene. Man må finne en mellomting mellom det vulgære og det latinske, sier Svendsen.

I tillegg til at mange menn syns det er vanskelig å snakke om problemet er det også mange som bagatelliserer impotensen, tatt alle andre lidelser i betraktning er det kanskje ikke så ille allikevel? Svendsen er klar på at han mener at impotens bør tas på alvor, selv om det ikke er dødelig.

-Mange får forkludret livene sine med dette. De blir frustrerte, og det er ikke bra for verken det fysiske eller psykiske.

Sårt tema

Urolog Sissel Overn var for noen år siden aktuell med en undersøkelse som viste hvilke sykdommer folk led under i stillhet. Ereksjonssvikt var høyt opp på lista over problemer pasientene ikke våget å ta opp med legen.

-Det rare med studien var at når pasientene ikke tør ta opp problemet, da skulle man tro at de ville synes det var godt at legen spør. Men nei, de ville ikke det heller. De ville ikke snakke om det i det hele tatt. Mennesker er gode til å fortrenge problemer, sier Overn.

Til tross for at emnet fortsatt er tabubelagt mener urologen at det har bedret seg mye de siste årene. Både på grunn av at potenspillene har gjort sitt inntog, og ikke minst fordi det snakkes og skrives om sex overalt. Det at samfunnet er mer fokusert på sex gjør det selvfølgelig vondere å erkjenne at man ikke passer inn i de normer man har til hvordan sexlivet skal være, men samtidig blir terskelen lavere for å søke hjelp.

I bedring

Allikevel tror ikke Overn at impotens er noe man kommer til å diskutere over middagsbordet. Å ikke kunne tilfredstille seg selv og partneren er et sårt tema for enhver mann, og det mange føler det som et stort nederlag når det ikke fungerer.

-De fleste syns seksuallivet er noe som skal fungere, og mange snur seg andre veien og fortrenger det. Mange syns også det er skummelt og stiller seg spørsmål om hvorfor man har blitt impotent, er det fordi man ikke er glad i kona sin lengre? Man er redde for å såre hverandre, sier Overn.

For at menn skal synes det er greit å snakke om ereksjonsproblemer med partneren mener ekspertene at legene må bli flinkere til å ta opp temaet, for å ufarliggjøre det hele.

-Det er viktig å snakke med pasientene på et språkde forstår. Hvis vi greier å gjøre det ukomplisert og naturlig å prate om det, vil pasientene kunne gjøre det samme, avslutter Overn.


Kilde: Bayer Healthcare
Foto: Istock
i_178745

Denne saken ble første gang publisert 24/08 2006, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også