Du kan ikke endre kjæresten

Dette er par-fellen de fleste går i.

Du kan ikke endre kjæresten
Du kan ikke endre kjæresten
Sist oppdatert
Det er ikke uten grunn at man gjerne sier at kommunikasjon er det aller viktigste for at man skal ha det godt i forholdet. Men å kommunisere på en god og rolig måte, kan være vanskelig, særlig når diskusjonen er opphetet.

- Fellen mange går i, er troen på at vi kan forandre andre. Vi kan inspirere og motivere, men ikke endre. Det kan folk kun gjøre selv, og bare når de opplever det som attraktivt for seg selv, sier sertifisert coach, Terje Nordkvelle.

Årsaken til krangel

Han har 20 års erfaring innen kommunikasjon i media og jobber i dag med trening av kommunikasjonen for barn og ungdom. Samtidig har han gode råd å komme med når det gjelder par-kommunikasjon.

I diskusjon

  • Vær forsiktig med å ta angrep og kritikk personlig. Svært ofte handler tilbakemeldinger om den som gir dem. Egne indre kritikere, erfaringer og verdier.

  • Still spørsmål! Vær nysgjerrig på hva den andre føler og vil. Vi liker å bli sett og hørt.

  • Dropp behovet for å ha rett. Det finnes flere sannheter enn din. Et ordtak sier: "Du kan velge, vil du ha rett, eller vil du være lykkelig?"

  • Kilde: Terje Nordkvelle, Coach
Coachen mener at all samtale-trening bør begynne med det faktum at man skal motivere hverandre. Så hvordan klarer man da å få frem budskapet sitt på best mulig måte når man er sint i en diskusjon?

Les også: Vanskeligst i forholdet

Les også: Romantikk gjennom høsten

Les også: Kjærlighet på prøve



- Ett av de beste triksene er å si noe sånt som: "Nå skal jeg fortelle deg hvordan jeg har det og hva jeg føler. Dette er mine følelser, og er ikke kritikk av deg...", eksemplifiserer han.

Det er om å gjøre å holde diskusjonen så konstruktiv og saklig som mulig.

- Noe av det mest effektive er å anerkjenne det som akkurat er sagt. Det kan vi gjøre ved å si: "Jeg hører hva du sier, og jeg tenker også at.... (Her kommer din egen mening). Legg merke til bruken av ordet "og" istedet for "men". Sistnevnte drar kommunikasjonen ned, mens "og" bygger videre, sier Nordkvelle og fortsetter;

- Det som ofte er grunnen til krangling er at vi ikke føler oss sett og hørt. At samtalepartneren ikke har hørt etter, og kun har ventet på å få snakke.

Lytteteknikk

Dermed handler det om å øve seg på å lytte og det å være en god lytter for partneren. Her har coachen en enkel regel som par kan forsøke.

- En effektiv teknikk er å ha en gjenstand som den som snakker holder i. Den som holder i gjenstanden, for eksempel en skje, skal snakke, og den andre skal kun lytte, sier han.

Nordkvelle mener at noe av det mest grunnleggende og viktigste for at man skal kommunisere best mulig med hverandre, er å fokusere på at vi ønsker at den andre skal være fornøyd.

- Vi er forhåpentligvis glad i partneren vår. Fokuserer man på at partneren skal ha det godt, er mye gjort, sier coachen.

Denne saken ble første gang publisert 26/10 2011, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også