Nyttårsforsetter

Åtte nyttårsforsetter for kjærlighet, sex og lykke

Drit i å slanke deg. Ha heller som nyttårsforsett å ta vare på den du elsker.

DIN FOR EVIG? Det er ikke dumt å legge inn tid og krefter i å dyrke kjærligheten i 2015. FOTO: Jennuine Captures/Flickr.com
DIN FOR EVIG? Det er ikke dumt å legge inn tid og krefter i å dyrke kjærligheten i 2015. FOTO: Jennuine Captures/Flickr.com
Sist oppdatert
SAMLIVSRÅDGIVER: Solveig Vennesland. FOTO: Privat
SAMLIVSRÅDGIVER: Solveig Vennesland. FOTO: Privat
GIR RÅD. Ekteparet Øgaard. - Mange ser feil og forbedringsområder hos den andre ut fra sin subjektive virkelighet. Men vi kan kun forandre oss selv, påpeker Annette. FOTO: Privat.
GIR RÅD. Ekteparet Øgaard. - Mange ser feil og forbedringsområder hos den andre ut fra sin subjektive virkelighet. Men vi kan kun forandre oss selv, påpeker Annette. FOTO: Privat.

- Det er nok av dem som har som nyttårsforsett å trene mer, slanke seg, ta vare på venner og barn. Kjærlighet og parforhold ender i praksis på jumboplass i hverdagen. Alt annet av plikter og oppgaver blir prioritert. Det å ta en dugnad og sette seg noen artige mål for 2015, er en sabla god idé, sier samlivsrådgiver og forfatter Solveig Vennesland til Kvinneguiden.

- Er samlivet på plass, smitter det over på så mye annet. Mange forhold ender fordi de ikke snakket sammen. Det handler om å forebygge og fokusere på trygghet og hverdagsgleden. Sett kjærligheten på førsteplass! oppfordrer Vennesland.

Par på samlivskurs

Annette og Håkon Øgaard er regionledere for Ekteskapsdialog Norge. Organisasjonen har vært aktiv i Norge siden 1980-tallet og har hittil hatt over 2000 par på samlivskurs. Annette utdanner seg til gestaltterapeut, Håkon jobber med lederutvikling.

- Det er noe rart i at vi ikke tar oss tid til våre nærmeste, bemerker Annette til Kvinneguiden.

Her er ekteparet Øgaard og samlivsrådgiver Venneslands forslag til nyttårsforsetter:

1) Rydd kalenderen

- Jeg tror det var Jens Stoltenberg som først fortalte at han satte av tid til å pleie forholdet. Før det inn i kalenderen, på samme måte som dere planlegger alt annet i en uke. For å få det til må dere være enige om å prioritere tid til nettopp det. Tenk at dette er like viktig som et jobbmøte. Det er lettere få det til da enn hvis det skal skje impulsivt. Da er det fort å si: "Nei, jeg har ikke tid. Det er innspurt på jobb, jeg har allerede planlagt å møte gutta." Det er viktig at par er litt for seg selv uten barn, hvor de gjør noe for å styrke parforholdet. Det handler både om å ha tid sammen og om å glede seg til noe. Halve opplevelsen er jo nettopp det å gå og glede seg, bemerker Solveig.

- En stor fare i dag er at mange par lever som om de var enslige. Mange er veldig opptatt av egne behov: av å trene, være med venninner og gå ut med kolleger. Det kan være fare på ferde hvis parforholdet først og fremst handler om praktiske ting og logistikk. Avtal en fast dag, for eksempel hver måned, hvor dere setter av tid til bare å være kjærester. Mine foreldre var veldig opptatt av akkurat det da vi hadde små barn og tilbød seg å passe ungene to-tre helger hvert år. En fristund gjør at en kan bli litt nyforelsket, tipser Annette.

2) Fyll energitanken

DU OG JEG: Bruk tid på å pleie forholdet. FOTO: Hans Laubel/Flickr.com
DU OG JEG: Bruk tid på å pleie forholdet. FOTO: Hans Laubel/Flickr.com

- Det er viktig for parforholdet at en også pleier seg og sitt. Tenk over hva som tapper, og hva som gir energi. Og å leve deretter, i stedet for å gjøre det jeg føler andre forventer. For eksempel gir det Håkon mer energi å stå ved sidenlinja og heie på en av ungene, enn det gir meg, forteller Annette.

- I vår tid er det ofte en kamp mellom foreldrerollen og parrollen. Aldri har det vært bedre foreldreskap enn nå. Jeg slår et slag for å være litt mindre flink som forelder. Dere trenger ikke leie, heie eller kjøre barna konstant. Prioriter heller dere voksne litt mer. Lag en liste over hva som gir deg energi og bytt liste med partneren din. Da er det lettere å gi hverandre påfyll av det som gir energi, sier Vennesland.

- Gjør noe gøy sammen som gir begge positiv energi. Det kan være trening, ballspill med barna, salsakurs, toppturer, matklubb med gode venner, bygge modelljernbane eller oppussing, foreslår Annette.

3) Megtid

- Egenutvikling er viktig, så rydd tid til det. Visst er det fint å ha en flott kropp en selv gleder seg over, men vel så viktig er det å like seg selv og være fornøyd med den du er. Gjør du det, er du også en bedre partner. Still deg selv spørsmålet om du er der i livet hvor du ønsker å være. Om du føler deg akseptert og respektert. Er svaret nei, må du tenke over hva kan du gjøre for å få det bedre med deg selv, understreker Vennesland.

4) Tem tidstyver

NÆRHET: Intimitet er mer enn sex. FOTO: Moyan Brenn/Flickr.com
NÆRHET: Intimitet er mer enn sex. FOTO: Moyan Brenn/Flickr.com

EVIG DIN: Livslang kjærlighet må jobbes med. FOTO: Beverley Goodwin/Flickr.com
EVIG DIN: Livslang kjærlighet må jobbes med. FOTO: Beverley Goodwin/Flickr.com

- Folk fyller livet og hverdagen med oppgaver, plikter og aktiviteter. Det er fare på ferde hvis du ikke har én time i uka som du undrer hva du skal gjøre med. Ta et oppgjør som familie: sjekk om dere legger inn for mye program og vurder om dere er nødt til å ha det så travelt. De mellom 25 og 55 år har et kjempestress for å lykkes med alt de tror de bør fylle livet med. Diskuter om dere gjør ting og aktiviteter fordi dere selv mener de er viktige, eller om det er fordi dere kjenner på press utenfra. Ikke la andre ta fra dere ansvaret eller friheten. Dere velger selv deres liv. Det er ikke farlig å ikke ha noe på programmet to kvelder i uka, fastslår Vennesland.

- Det skjer mye på den teknologiske fronten som stjeler tid. Alle sitter med hver sin duppeditt på kveldstid. Det gjør noe med oss som mennesker og med vår tidsbruk, supplerer Annette og fortsetter:

MEG-TID: Du kan bli en bedre partner ved å ta vare på deg selv. Foto: Ahmed Rabea/Flickr.com
MEG-TID: Du kan bli en bedre partner ved å ta vare på deg selv. Foto: Ahmed Rabea/Flickr.com

- Sett av tid til å snakke sammen om hvordan dere har det, gjerne med fokus på følelser, noen minutter hver dag. Vær tilstede for hverandre og lytt – både med hodet og hjertet. Husk at det ikke alltid er viktig å ha siste ordet.

5) Våg å være sårbar

- Følelser er hverken rette eller gale. Tilkjennegi og aksepter hverandres følelser i ulike situasjoner for å få økt innsikt i både deg selv og partneren. Når dere snakker om og utforsker følelser, så vær anerkjennende og forstående. Dette er ikke tidspunktet for å løse problemer og konflikter, sier Vennesland.

Annette er stor fan av forfatteren Brené Brown.

- Hun har skrevet boka Uperfekt. Den handler om å våge å vise sårbarhet. Vi er sårbare mennesker. Dersom vi tør å vise det, er det en god inngang til å møte partneren på. Klarer du for eksempel å sette ord på hvordan du opplever å bli avvist seksuelt eller at du synes du veier for mye, er det lettere for ektefellen å møte deg og være oppmerksom på nettopp det som gjør deg sårbar.

6) Mer hverdagssex

SKRIV DET NED: Hva med å sette noen kjærlighetsmål i 2015? FOTO: Yanni Raftakis/Flickr. com
SKRIV DET NED: Hva med å sette noen kjærlighetsmål i 2015? FOTO: Yanni Raftakis/Flickr. com

- Sex limer par sammen. Det handler om å være god mot hverandre, være intim og nær. Det er ikke kun snakk om å ha samleie. Sensualitet - å ta på hverandre og gjøre ting sammen - er vel så viktig. Og sensualitet fører gjerne til samleie. Det handler om å glede seg til å komme hjem til den du kan dele alt med, som ser og elsker hele deg. Dyrk det. Har dere det sånn, er veien til god sex kortere. Jeg tror sex også må planlegges og ryddes tid til. Så rydd tid til intimitet, nærhet og sex i 2015. Foreldre lar barn og tenåringer ta mye plass. Våg å sette grenser rundt dere for å ta vare på kjærligheten, råder Vennesland.

- Et godt blikk, en klem eller et kyss når dere reiser hjemmefra om morgenen, kan bety mye. Seksuell aktivitet er ofte et termometer for hvordan dere har det i parforholdet, sier Annette.

7) Skill mellom jobb og hjemme

- Det er jo nesten ikke forskjell mellom fritid og jobb lenger fordi vi er tilgjengelige døgnet rundt via mobilen. Sett grenser og skjerm deg selv og familien din. Si til sjefen at du ikke er tilgjengelig 24 timer i døgnet. Irriterer du deg over partnerens bruk av mobil eller lange dager på jobb, så ta det opp. Det man ikke snakker om, er det lett å begynne å gjette det verste om. Forutsigbarhet er nøkkelen til en god balanse mellom jobb- og familieliv. Forutsigbarhet gjør at det går an for alle å få planlagt hverdagen, sier Vennesland.

8) Ta en medarbeidersamtale

SOM PERLER PÅ EN SNOR: Invester i den du er glad i og nyt godene. FOTO: @Doug88888/Flickr.com
SOM PERLER PÅ EN SNOR: Invester i den du er glad i og nyt godene. FOTO: @Doug88888/Flickr.com

PÅ "SEMINAR": En medarbeidersamtale med deg selv og partneren kan gjøres på et riktig så hyggelig sted. FOTO: Big Max Power/Flickr.com
PÅ "SEMINAR": En medarbeidersamtale med deg selv og partneren kan gjøres på et riktig så hyggelig sted. FOTO: Big Max Power/Flickr.com

Gjør dette hver dag:

  • Ta på hverandre.
  • Gi hverandre minst ett kompliment.
  • Gi hverandre et skikkelig, ektefølt smil.

- Alle tre er gratis, men koster litt omtanke. Slike enkle, små gester gjør det lettere å holde i gang kjærlighetshjulet.

Kilde: Solveig Vennesland.

- Å ta en medarbeidersamtale med seg selv og partneren er en viktig og lur måte å starte et nytt år på. Dagens voksne er superflinke på må-samtalene. De som handler om logistikk, handling, betaling av regninger og så videre. Gode samtaler handler om også å tørre å ta opp det som er vondt eller som irriterer. Det jeg kaller bløtkaketesten kan være et morsomt verktøy, tipser Vennesland.

Bløtkaketesten

Del livet i en bløtkake og så i biter ettersom hva livet brukes på. Hvor stor del brukes til trening? Hva med jobb, foreldre, hus, unger – og parforholdet? Tegn så drømmekaka og vis hverandre hvordan dere ønsker at livet var. Det gir mulighet for å se hva som kan forandres.

- Skjerv arbeidsfordelingen er en greie for mange par. Særlig uttrykker mange kvinner på våre kurs frustrasjon over at de føler de må ta hovedansvaret for middager, renhold, huske bursdager osv. Det kan være lurt å lage en «rettferdig» fordeling for å slippe unna et problem som kan bli ganske stort. Det gjorde underverker for oss da Håkon begynte å ta ansvar for alt arbeidet knyttet til tøyvask i huset. At Annette lager mye deilig mat er en del av vår arbeidsdeling og fungerer utmerket for oss, forteller ekteparet Øgaard.

VÆR TILSTEDE DER DU ER: Sett grenser for jobben når du er hjemme. FOTO: Janine/Flickr.com
VÆR TILSTEDE DER DU ER: Sett grenser for jobben når du er hjemme. FOTO: Janine/Flickr.com
BLØTEKAKE-TESTEN: Se om dere begge ønsker det samme og om kartet stemmer med terrenget. FOTO: Erik Hannemann.
BLØTEKAKE-TESTEN: Se om dere begge ønsker det samme og om kartet stemmer med terrenget. FOTO: Erik Hannemann. Foto: Foto: Erik Hannemann

Denne saken ble første gang publisert 01/01 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også