Aldri uten kjæresten...

Eller klarer dere å leve et separat liv i tillegg? Samlivsekspert tipser deg.

Publisert Oppdatert
Føler du plutselig at du og kjæresten nesten har blitt som en og samme person? Eller har du en venninne som aldri vil henge med sine venner uten at kjæresten er med på slep?

Både bra og dårlig

Dette kan skje i alle parforhold fra tid til annen, men i lengden er det ikke særlig sunt å glemme seg selv. Det mener Klinisk sosionom og Familieterapeut, Kari E. Holter;

- Dersom det blir kun de to, kan det bli for "trangt". Da vil man kanskje etter en tid savne noe mer. Hvis det er slik at den ene ønsker sosial kontakt med andre og den andre kun vil være sammen med partneren, kan nok det føles ganske så kvelende for den som vil være mer sosial. Da kan misstemning og uenigheter bli fremtredende, sier Holter til Kvinneguiden.

Samtidig mener hun at dette kommer an på om paret da kun er sammen alene eller om de er sammen i en sosial sammenheng. For på den andre siden kan det å være "erteris" være positivt;

- Det å være bestevenn med kjæresten kan også være berikende. Mange parforhold sliter med at de etter en tid mister den nærheten som de hadde i begynnelsen. Par som gjennom år deler mye av fritiden får også felles opplevelser som er betydningsfullt for trygghet og fellesskap i parforholdet, sier terapeuten.

Det er mange grunner til at forhold utvikler seg til at man til slutt ikke kan være med separate venner uten å ha kjæresten med seg. Kanskje ønsker man å tilbringe all fritid sammen. Det kan være at man fra begynnelsen har bestemt seg for at "dine venner er mine venner" og at man ikke skal ha separate vennekretser.

- Ellers kan det jo være at den ene er så utrygg at han/hun ikke vil at partneren skal gå ut alene, eller at han/hun har negative erfaringer på det fra nåværende eller tidligere forhold. Kontroll og sjalusi kan også være grunner. Dette avhenger nok både av personlighet og tidligere erfaringer hos den enkelte, sier Holter.

Forstå hverandre

- I utgangspunktet tenker jeg at det er flott at par ønsker å være "ett" og at det å dele fritid og opplevelser er en berikelse for parforholdet. Hvis det derimot blir slik at ens personlighet flyter sammen med partnerens på en måte som blir ødeleggende for ens egen individualitet, bør man markere at man trenger avstand, sier Holter og fortsetter;

- Da bør man ta det opp med partneren og si hva man trenger for å trives. Det vil også kunne være berikende for parforholdet at partnerne har noen "egne rom" hvor de bare er seg selv sammen med andre. Å skape en gjensidig forståelse for det er viktig, råder hun.

Terapeuten mener det er nødvendig å møte hverandres behov for egentid, hvis man skal trives sammen. Er man uenig om omfanget, bør man forhandle seg frem til en avtale om det. Hvis man føler at man ikke får den andres forståelse for dette, bør man kanskje søke profesjonell hjelp. Partnere som ikke godtar at man har behov for egentid, har mest sannsynlig et problem som de trenger hjelp med, mener terapeuten.

Venner av erteris-paret

Å være venninne av en kvinne som er i et slikt forhold hvor man aldri får tid sammen med henne uten kjæresten til stedet, kan være utfordrende og faktisk ødeleggende for vennskapet. Så hvordan gi beskjed til henne uten å såre?

- Hvis det er slik at venninnen din beklager seg over dette, kan du kanskje hjelpe henne med å finne frem til en måte som hun kan få fortalt kjæresten sin at hun trenger litt egentid med deg, tipser Holter.

- Hvis det er slik at det er du som føler at du aldri får tid sammen med henne alene, kan du kanskje minne henne på hvordan dere hadde det før, og si at du skulle ønske at dere av og til kunne gjort noe av det samme igjen bare dere to. Forsøk å få til en samtale som ikke blir anklagende eller kritiserende, sier terapeuten. Venninnene320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning