5 kriser i forholdet

Det er disse de fleste opplever.

5 kriser i forholdet
5 kriser i forholdet
Sist oppdatert
Alle mangeårige forhold opplever perioder med problemer, men noen av disse er så store at de kan ødelegge forholdet.

Aftonbladet.se peker parterapeut Eva Rusz på følgende fem kriser som de fleste par vil møte:

1. Etter forelskelsen

Forelskelserusen har lagt seg, sommerfuglene har fløyet og de lyserøde skyene er oppløste. "Du" og "jeg" skal bli "vi". Dere blir oppmerksomme på hverandres svakheter, feil og mangler, og dere skal inngå diverse kompromisser som kan være vanskelige og som kan føre til konflikter. Men, ikke la deg skremme av din partners "nye" sider, og erkjenn at det ikke er statisk men at alt kan forandres.

- Ta ett problem om gangen og diskuter hvor deres holdninger brytes. Vær også oppmerksom på at ingenting er sort-hvitt og unngå å sette hverandre i bås, still istedet spørsmål og finn ut av hvordan dere vil ha det sammen, sier Rusz.

2. Etter bryllupet

Dere har lengtet etter den store dagen og plutselig er den overstått. Planleggingssirkuset er forbi, gavene er pakket bort og brudekjolen hengt inn i skapet. Så spør man seg selv; "Hva nå?". Noen rammes av en postbryllupsdepresjon.

Les også: Nøkkelen til et langt forhold

Les også: Seksuelt frustrert

Les også: Kjærlighet mot smerte



Det er ikke nok å nå i havn, dere skal finne nye mål som dere kan lengte og strebe etter.

- Ikke glem å snakke om det dere har og vil ha sammen, for ellers kan kjærligheten falme.

3. Første barn

En av de mest utfordrende og hardeste tingene par kan oppleve er å få et barn sammen. Svært mange skilles i løpet av barnets første leveår. Barnet krever deres oppmerksomhet hele døgnet, man sover mindre og man kan lett glemme partneren sin.

- Husk på å bevare den unike tosomheten og husk å gi hverandre oppmerksomhet, ros og kjærlighet. Sett av tid til å være kun dere to, gjør noe sammen som dere synes er fint. Ikke ta hverandre for gitt, et godt parforhold krever at dere arbeider for det hver dag. Sett dere sammen og hygg dere så ofte dere kan mens barnet sover.

4. Sjalusi

Du bekymrer deg for din partners sexy kollega og hvem din partner er venn med på Facebook. Når dere er ute sammen er du obs på de blikkene din kjære får, og sjalusien har begynt å gnage.

- Det er helt naturlig at man i perioder er mer eller mindre sjalu. Det er typisk når man er mest sårbar, men sjalusi og kontrollerende adferd er ikke bra for et godt samliv. Forsøk i stedet å vise tillit ved å snakke om sjalusien når den viser seg. Uten hundre prosent tillit kan et parforhold ikke holde. Vær obs på overdreven kontroll, det er ikke OK å smuglese din partners sms eller e-post.

5. Stillestand

Tiden går, dagene glir inn i hverandre og plutselig har dere ikke hatt sex på ukesvis. I begynnelsen hoppet dere i sengen som kaniner og nå er dere mer gode venner, samboere og det går lenger og lenger tid mellom de intime stundene.

Det er OK å ikke ha sex i perioder. Det kan skyldes stress og mange andre ting, men likevel er det viktig at man har fysisk kontakt - hver dag.

- Massasje eller bare det å ligge tett på sofaen kan være gode alternativer til sex. Man må aldri slutte å klemme og kysse, nærhet holder dere sammen, sier parterapeuten.

kranglepar220

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2011, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også