Reiseråd

Reiser du hit vil ikke reiseforsikringen din være gyldig

Disse landene er det utstedt reiseråd mot.

UGYLDIG REISEFORSIKRING: Reiser du til Sinai i Egypt, kan deler av reiseforsikringen din bli ugyldig.
UGYLDIG REISEFORSIKRING: Reiser du til Sinai i Egypt, kan deler av reiseforsikringen din bli ugyldig. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert
REISER PÅ EGEN RISIKO: Emma Elisabeth Vennersland i Europeiske reiseforsikring, råder deg til å følge rådene fra UD.
REISER PÅ EGEN RISIKO: Emma Elisabeth Vennersland i Europeiske reiseforsikring, råder deg til å følge rådene fra UD. Foto: FOTO: Creative Commons

I disse landene har UD utstedt offisielle reiseråd

Afghanistan

Algerie

Aserbajdsjan

Bahrain

Burkina Faso

Burundi

Egypt

Elfenbenskysten

Etiopia

Filippinene

Georgia

GuineaGuinea-Bissau

India

Irak

Iran

Israel

Japan

Jemen

Kamerun

Kenya

Kongo DRC

Libanon

Liberia

Libya

Mali

Mauritania

Nepal

Niger

Nigeria

Pakistan

Palestina

Russland

Rwanda

Saudi-Arabia

Sentralafrikanske republikk

Sierra Leone

Somalia

Sudan

Syria

Sør-Sudan

Thailand

Tsjad

Tunisia

Tyrkia

Uganda

Ukraina

Kilde: Landsider.no

Planer om å reise til Egypt i sommer?

Da burde du tenke deg om to ganger før du trykker «bestill».

I disse dager har Utenriksdepartementet (UD) nemlig utstedt reiseråd mot Egypt og 46 andre land.

Slike råd blir utstedt når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet.

- Dersom Utenriksdepartementet utsteder offisielle reiseråd, er det vanligvis fordi det er krig eller andre former for urolighet som tilsier at norske borgere ikke burde reise eller oppholde seg i området, sier Kristin Enstad fra Utenriksdepartementet.

Offisielle reiseråd gis og oppheves etter en konkret vurdering av den aktuelle situasjon. Listene vil derfor endre seg hele tiden.

- Hvis situasjonen i et land utvikler seg, endrer vi listene fortløpende. De blir ikke oppdatert kun én gang i året, forklarer Enstad.

Reiser på egen risiko

Ifølge Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring er det svært viktig å følge reiserådene fra Utenriksdepartementet.

- Dersom det er utstedt offisielle reiseråd betyr, det som regel at området er ustabilt eller krigsherjet. Dersom du velger å reise til disse stedene vil deler av reiseforsikringen din være ugyldig, advarer Vennesland.

Velger du å reise til land eller områder det er utstedt reiseråd mot, vil nemlig reiseforsikringen din kun være gyldig ved sykdom og lignende.

- Skjer det noe i forbindelser med krig, terror eller uro vil ikke forsikringen lenger være gyldig. Dette gjelder også ved evakuering, fastslår eksperten.

Hun anbefaler derfor å følge nøye med på rådene Utenriksdepartementet gir.

- Skal du til et land hvor det er utstedt reiseråd, er det viktig å studere sidene til UD nøye, sier Vennesland.

Populært med Egypt

Til tross for at Egypt lenge har vært preget av store uroligheter, voldelige demonstrasjoner og høyt trusselnivå, er det likevel et populært reisemål for nordmenn.

UD sine landsider frarådes det imidlertid å reise til eller oppholde seg på Sinai, med unntak av Sharm El Sheikh.

UD fraråder også reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendig i det øvrige Egypt, med unntak av Kairo og Alexandria, samt strekningen mellom disse byene, turistområdene ved vestsiden av Rødehavet (inkludert Hurghada) og Nildalen mellom Luxor og Abu Simbel, samt reiser mellom disse delene av Nildalen og turiststeder ved Rødehavskysten.

Nylig terrorangrep i Tunisia

Ifølge UD utgjør terrorangrep mot vestlige mål og turiststeder en risiko i Tunisia.

Senest 26. juni drepte en terrorist minst 39 personer, hvorav flertallet turister, ved et strandhotell i Sousse. Drøye tre måneder tidligere ble 21 turister drept da terrorister angrep Bardomuseet i hovedstaden Tunis.

Utenriksdepartementet oppfordrer derfor reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Tunisia.

De fraråder å reise eller oppholde seg ved grenseområdene mot Libya og Algerie, samt nasjonalparkområdet Jebel Chaambi i governoratet Kasserine og governoratet Tataouine syd i landet.

Generell terrorrisiko i Thailand

UD melder at også i Thailand er det en generell terrorrisiko. Dette gjelder ikke minst i de aller sørligste provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla.

Bangkok har fra tid til annen, og stort sett i tilknytning til innenrikspolitiske konflikter, blitt utsatt for mindre bombeeksplosjoner.

Du blir derfor frarådet å reise eller oppholde deg i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla.

HUSK: Etter thailandsk lov skal utenlandske borgere alltid bære passet sitt eller kopi av dette på seg. Ta alltid flere kopier av passet og sørg for å ha en kopi med deg til enhver tid.

Uroligheter på Filippinene

Det forekommer fremdeles uroligheter i deler av Filippinene mellom ulike opprørsbevegelser og myndighetene, skal vi tro UD.

På sine hjemmesider ber UD alle reisende til Filippinene om å registrere sin reise på Reiseregistrering.no, slik at de kan nå ut med viktig informasjon dersom dette skulle bli nødvendig.

Reiser du til Filippinene bør du så langt som mulig også forsøke å holde deg oppdatert om sikkerhetssituasjonen blant annet gjennom lokale media, samt følge de anvisninger som gis av filippinsk politi og sikkerhetspersonell.

Utenriksdepartementet fraråder reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendige til Cotabato-provinsene, Lanao-provinsene, Zamboanga-provinsene, Maguindanao, Misamis Occidental, Sarangani, Sultan Kudarat og Sulu-øygruppen, som omfatter øyene Basilan, Jolo og Tawi-Tawi.

Sosial uro i Tyrkia

Grunnet urolighetene i Syria og Irak, befinner det seg nå rundt to millioner syrere og irakere i Tyrkia, melder UD.

Brorparten oppholder seg i grenseområdene mellom Tyrkia og Syria, Tyrkia og Irak, og i de største byene (Ankara, Istanbul, og Izmir).

Sosial uro har framkommet, og ambassaden oppfordrer derfor nordmenn til å være årvåkne ved reise og opphold i disse områdene og å holde seg oppdatert på situasjonen, for eksempel via lokale medier.

«Utenriksdepartementet fraråder reiser til eller opphold i grenseområdene nærmere enn 10 km fra grensen til Syria som ikke er strengt nødvendig. Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold nærmere enn 10 km fra grensen til Irak»

Vil du lese flere nyttige artikler? Følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 04/07 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også